Új helyen nyílt meg a Mecsek Egyesület múzeuma Pécsett

2024. május 17.

Új helyen nyílt meg a Mecsek Egyesület múzeuma Pécsett

A Mecsek Egyesület szervezésében 2024. április 30-án rendezték meg a Bakancsos Élménytár ünnepélyes megnyitóját Pécsett.

Az Árpádtetőn, a Mecsextrém Park főépületének tetőterében berendezett múzeum eredetileg az egyesület Király utcai székhelyén kapott helyet Pécs belvárosában. A Mecsekerdő Zrt. segítségével azonban az új helyszínen jóval tágasabb és színvonalasabb kiállítói tér várta a Bakancsos Élménytár minden egyes darabját.

A Mecsek Egyesület 1891. április 30-án alakult meg Pécsett, a Tiszti Kaszinóban. A megalakulás idején mind a város lakói, mind pedig az egyesület alapítói fontosnak tartották, hogy a városba látogató turisták ne csak magát a várost ismerjék meg, hanem a szorosan a városhoz tartozó Mecsek hegységet is. Ennek szellemében

Ennek szellemében az egyesület kezdte meg a Mecsek turistaút-hálózatának létrehozását, az első pihenők, kilátók, források kiépítését.

A Mecsek Egyesület egykori tagjai sokszor saját vagyonukból is áldoztak arra, hogy a mecseki létesítmények elkészülhessenek, ebben pedig mind a megye, mind pedig a város vezetőiben partnerre leltek, akik kötelességüknek érezték, hogy szebbé és jobbá tegyék a Pécs környéki hegyvidékek turisták által akkor még alig ismert részeit is.

Bár a II. világháború után, 1948. október 28-án feloszlatták az addig 58 évig sikeresen működő Mecsek Egyesületet, 1993-ban újjáalakultak, és az egyesület azóta is lelkes támogatója és szervezője a baranyai természetjárásnak.

A színvonalas gyűjteményről ott jártunkkor Baronek Jenő, a Mecsek Egyesület örökös tiszteletbeli elnöke mesélt: "Egy olyan gyűjteményt néznek most meg, ami az "életem része". Amerre jártam családommal, feleségemmel, fiammal és unokáimmal, onnan hoztunk valamilyen kisebb-nagyobb emléket, amit most Önök is láthatnak, és azokat az öltözékeket és tárgyakat, amelyeket túráink során használtunk."

A két helyiségből álló kiállítás nagytermében 12 vitrint és ezeken felül még feldíszített falakat is találunk, amelyekben a személyes kötődésű tárgyak mellett a hazai turistaság kialakuláshoz és a szervezett természetjáráshoz kapcsolódóan szinte minden témában láthatunk érdekességeket, egyedi darabokat.

A kiállítás megtekintése ingyenes, azonban előzetes bejelentkezés szükséges.

A múzeum

Mecsek Egyesület Múzeuma - Bakancsos Élménytár

Hol: Pécs-Árpádtető, a Mecsextrém Park pénztára fölötti tetőtér

Kapcsolat: