Új figyelmeztető táblák a Börzsönyben

2024. október 15.

Új figyelmeztető táblák a Börzsönyben

A táblákkal egy-egy veszélyesebb helyre, nagyobb odafigyelést igénylő szakaszra vagy védelem alatt álló területre hívjuk fel a túrázók figyelmét.

A Magyar Természetjáró Szövetség és partnerei - nemzeti park igazgatóságok, állami erdőgazdaságok, a természetjárásban érdekelt helyi tagszervezetek és más civil szervezetek - egységes figyelmeztető táblák kihelyezését tűzték ki célul azokon a turisták által gyakran látogatott turistautakon, ahol valamilyen terepi adottság vagy a terület természetvédelmi státusza miatt fokozott figyelmet igényel a természetjárás.

A táblák minden esetben magyar és angol nyelven, részletes térképpel, magyarázó piktogramokkal, valamint a legfontosabb segélyhívó számokkal és QR kódokkal készülnek.

Gyakori balesetek a Remete-barlangnál

A Börzsöny déli részének egyik legizgalmasabb, és ezáltal az egyik legismertebb látnivalója a Szent Mihály-hegy oldalában található Remete-barlang, ahol azonban a törmelékes, morzsalékos, és igen meredek turistautak miatt az év bármely időszakában fokozott elővigyázatosságot igényel a barlang megközelítése.

A Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat tájékoztatása szerint

az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt a Remete-barlang környékéről jelentett balesetek, illetve az onnan kimentett túrázók száma,

így mindenképp szükségessé vált a figyelmeztető táblák kihelyezése. A táblákon a következőkre hívjuk fel hangsúlyosan a túrázók figyelmét:

  • A Remete-barlang környékén mindenki csak a saját felelősségére tartózkodhat!
  • Zuhanásveszély! Meredek, csúszós, kitett ösvény, morzsalékos, csúszós talaj. Legyen különösen óvatos!
  • A balesetek elkerülése érdekében csak zárt, a bokát jól tartó lábbeliben induljon útnak!
  • Fokozottan védett természeti terület, a turistaútról letérni tilos!
  • Kérjük, a szemetét vigye magával, ne hagyja a természetben!

Az új figyelmeztető táblákkal a börzsönyi természetjárók az Országos Kéktúra által is érintett Szent Mihály-nyeregben, a sárga sávjelzésből kiinduló sárga barlang jelzésű turistaút elején, valamint a sárga kereszt jelzésből leágazó kék barlang jelzésű turistaút elején találkozhatnak.