Turistaút-felújítás és szemétszedés Isaszegen

2024. június 10.

Turistaút-felújítás és szemétszedés Isaszegen

A Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) rendszeresen szervez vállalatoknak olyan programokat, amelyek a társadalmi felelősségvállalás keretébe illeszkednek és még hasznosak is a természetjárók számára.

Az MTSZ az elmúlt évben öt alkalommal szervezett a társadalmi felelősségvállalás (CSR) területén megvalósuló vállalati megmozdulásokat. Az idei év első ilyen jellegű eseményére május 30-án került sor Isaszeg bel- és külterületi részein, a Gödöllői-dombságban.

Az Avon Magyarország munkatársaival megtartott rendezvény célja a zöld kereszt (Z+) jelzés piros keresztté (P+) történő átalakítása, a Pest megyei piros (P) turistaút városi szakaszainak felújítása, illetve a település határában, a Gödöllői Tájvédelmi Körzet területén található szemétlerakatok felszámolása volt.

A helyszín kiválasztásánál a Budapesthez való közelséget, az említett két turistajelzés elhanyagolt állapotát, illetve az Isaszeg környékén található, nagyobb mennyiségű kommunális szemét elszállításának lehetőségét tartottuk a legfontosabbak. Ezáltal a közösségi rendezvényen résztvevők nem csak a turistautak felújításához járultak hozzá, de aktívan részt vehettek egy elhanyagolt zöldövezet megtisztításában is.

Az MTSZ szakmai igazgatóságáról hét fő koordinálta a félnapos rendezvény munkálatait, míg az Avon Magyarország csapata a tavalyi 9 fős jelzésfestés után idén már 37 fővel vett részt a rendezvényen. A bemutatkozást követően az MTSZ szakági munkatársai részletesen ismertették a biztonságos lebonyolítás legfontosabb tudnivalóit, röviden bemutatták a magyarországi jelzésrendszer történelmi hátterét és logikai felépítését, valamint az elméleti és gyakorlati tudnivalók mellett a balesetmegelőzés fontosságára is felhívták a résztvevő csapatok figyelmét.

A jelenlévők nagy létszáma miatt hét csoportban zajlottak a felújítási és szemétszedési munkák folyamatos szakmai felügyelet mellett, jó hangulatban, pihenőket és egy ebédszünetet is beiktatva. Kora délután aztán a jelzésfestők összetalálkoztak, a szeméthegyek eltűntek, így fárasztó, ám annál tartalmasabb napunk végén sikerült a kitűzött feladatok végére érnünk.

Nagyobb dicséretet nem is kaphattak volna önkénteseink, minthogy több helyi lakos is kedves szavakkal köszönte meg a résztvevők odaadó, aktív munkáját, aminek köszönhetően Isaszeg külterülete megtisztult, és ezentúl már jóval egyszerűbben tudnak navigálni a településre látogató gyalogos turisták.

Ha valaki kedvet kapna egy hasonló programhoz, az info@termeszetjaro.hu címen veheti fel a kapcsolatot a szervezőkkel. Bővebb információt az MTSZ társadalmi felelősségvállalásáról ezen az oldalunkon találtok.