Kitüntetések és jubileumok a 35. Természetjárók Napján

Fotó:
Sztankó Bálint - MTSz
2023. szeptember 25.

Kitüntetések és jubileumok a 35. Természetjárók Napján

A 35. alkalommal megrendezett Természetjárók Napján az elismerések átadása mellett két kerek jubileumról is megemlékeztek a résztvevők.

Szeptember 23-án ismét Dobogókőn találkoztak a szervezett természetjárás képviselői, hogy együtt köszöntsék az idei év kitüntetettjeit. Az esős idő ellenére közel hatszázan jelentek meg a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) által szervezett ünnepségen. Köszönhetően a Budapesti Természetbarát Sportszövetség önkénteseinek, a regisztráció és az ajándékcsomagok átvétele zökkenőmentesen zajlott. Miután mindenki elhelyezkedett, Takács Borbála és barátai zenéltek, és természetesen felhangzott a természetjárók „himnusza”, az Indulj egy úton... kezdetű dal is.

Egy különleges harang megkongatása jelezte az esemény kezdetét, amelynek hangja először 1988-ban, a Szent István Emléktúrán hívta össze a turistákat. Idén a hagyományoktól eltérően nem Papp János konferált; ezúttal fia, a szintén színész – és hasonló orgánumú – Papp Dániel vette át a szerepét.

A himnusz közös eléneklése után először Klenczner István, az MTSZ elnökségi tagja mondott beszédet. Kiemelte, hogy különösen fontos év az idei, hiszen két kerek évfordulót is ünnepelhetünk. Egyrészt 2023-ban ünnepeljük a hazai turistasággal foglalkozó egyesületek szövetségbe tömörülésének 110 éves jubileumát. Másrészt 2023-ban ünnepeljük a magyar szervezett turistaság 150 éves évfordulóját is. Beszédében ez utóbbira tért ki részletesebben, felidézve a Magyarországi Kárpát Egyesület létrejöttének körülményeit és máig tartó történetét. Beszéde végén felolvasta Wehner Géza, a jelenlegi MKE elnöke által írt üdvözlő levelet is.

Ezek után Tassy Márk, az MTSZ igazgatója mondta el beszédét, aki a 110 éves jubileum kapcsán az első egyesületek létrejöttéről és szövetségbe tömörülésük történetéről ejtett szót. Kiemelte: köszönettel és hálával tekintünk az elődeinkre, akik létrehozták mindazt, amire ma, 110 év elteltével is büszkék lehetünk: a turista egyesületek szövetségi szintű összefogását. Végül köszöntötte napjaink aktív turistáit is, megköszönve munkájukat a közös ügyért.

A Magyar Természetjáró Szövetség központjába beérkezett javaslatok alapján a Magyar Természetjáró Szövetség Elnöksége – a Kitüntetési ad hoc bizottság javaslatait és vonatkozó szabályzatot figyelembe véve – 2023-ban az alábbi egyesületeket és személyeket részesítette elismerő kitüntetésben:

Fennállásának és működésének jubileumi 25. évfordulója alkalmából Jubileumi Emlékplakett kitüntetésben részesül:

  • Hétdomb Természetbarát Egyesület
  • Völgység Turista Egyesület

A magyar természetjáró mozgalom fejlesztésében kifejtett kimagasló tevékenységéért A Magyar Természetjárásért Emlékplakett kitüntetésben részesül:

  • Ozorai Sándor - Ajkai Kórház Sportegyesület

Kiemelkedő technikai munkáért Czárán Gyula Emlékérem kitüntetésben a következők részesülnek:

  • Kiszely-Papp Ferencné - Miskolci Helyiipari Természetbarát Egyesület
  • Rónavölgyi Jolán - Bakony Természetbarát Egyesület

Kimagasló szervezési tevékenységért Dr. Téry Ödön Emlékérem kitüntetésben a következők részesülnek:

  • Bodor Ilona - Mátra Sportegyesület
  • Kiss András Ferencné - Ördögmák Természetbarát Egyesület
  • Verebélyi László - Kékes Turista Egyesület
  • Zsók Ferencné Völgység - Turista Egyesület

A Természetjárás fejlesztése érdekében kifejtett komplex tevékenységért Természetjárás fejlesztéséért bronz fokozat kitüntetésben a következők részesülnek:

  • Bakonyi Ilona - Völgység Turista Egyesület
  • Németh Zsuzsanna - Ajkai Kórház Sportegyesület
  • Oskó Imréné - Gördögök Kerékpáros és Szabadidő Sportegyesület
  • Pollágh Piroska - Vulkán Tömegsport Egyesület
  • Szalay Jenő - Édesvíz Természetbarát Egyesület

Természetjárás fejlesztéséért ezüst fokozat kitüntetésben a következők részesülnek:

  • Kiss Ferenc Emánuel - Műanyag Sport Club
  • Németh Lajos - Rába Természetjáró Egyesület
  • Dr. Pásztor Tamás - Debreceni Természetjáró Egyesület

Kiemelkedő munkája elismerésként Aranyjelvényes túravezető minősítésben részesül:

  • Matolcsi György - Budapesti Természetbarát Sportszövetség, Eötvös Loránd Természetbarát Egyesület

A kitüntetések átadása után a résztvevők koszorút helyeztek el Thuróczy Lajos, az MTSZ egykori tiszteletbeli elnökének emlékfájánál, és a turistamúzeum falán található turistaház-emléktáblánál. Az ünnepség a szózat eléneklésével ért véget.

Gratulálunk az összes kitüntetettnek és köszönjük a résztvevőknek, hogy eljöttek! Találkozunk jövőre is!