Nemzetközi turistatalálkozón járt az MTSZ

2024. június 20.

Nemzetközi turistatalálkozón járt az MTSZ

A Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) június 7-9 között a csehországi Šumava-hegységben képviseltette magát a helyi szövetség által szervezett háromnapos nemzetközi turista találkozón.

A rendezvény apropója a 2020-ban létrehozott, és azóta egyre népszerűbb Stezka Českem túramozgalom bemutatása volt, elsősorban a csehországi turista klubok tagjainak. A magyarul "Cseh útnak" nevezhető, az egész országot körbeölelő hosszútávú túra gyakorlatilag megfelel a magyarországi kéktúrának: bárki, bármikor, bárhonnan elkezdheti, szakaszokra van osztva, bélyegzőkkel és fényképekkel lehet igazolni a teljesítést, és végigjárásával Csehország legszebb természeti látnivalóit lehet felfedezni.

A csehországi találkozó központja a Šumava Nemzeti Park egyik kellemes fekvésű üdülőtelepülése, Prášily volt, azon belül is a helyi szövetség által fenntartott turistaházban gyűltek össze a természetjárók. A túranapokon buszra szállt a lelkes túratársaság, és két különböző irányból, Modrava, illetve Železná Ruda településeiről indulva közelítették meg Prášily-t, természetesen követve a Stezka Českem útvonalát.

A túrák során a helyi túravezetők segítségével az MTSZ delegációja betekintést nyert a csehországi gyalogos és kerékpáros turizmus infrastruktúrájának kiemelkedő helyzetébe. A Šumava-hegység központi része – a kb. 1000 méter magasan fekvő fennsík - kiterjedt erdőségeket, bővizű patakokat és vízeséseket, gleccserek által kivájt tavakat, és összefüggő tőzeglápokat rejtett.

A két napon megtett több mint 40 km alatt a csapat felkapaszkodott a 1225 méteres Oblík csúcsára, megszemlélte a tájat az 1315 méteres Poledník kilátójából, és megismerkedett a hegység fenyveseit ledöntő szélviharok és szúinvázió hátterével is.

A szakmai hétvége pénteki napján az MTSZ igazgatója, Tassy Márk mutatta be az Országos Kékkör három túramozgalmát az érdeklődő cseh természetjárók számára, akik remélhetőleg kedvet kaptak arra, hogy Csehország után hazánk legszebb tájait is felfedezhessék a hosszútávú túrák segítségével.