Magyar természetjárók is részt vettek az „európai túraolimpián”

2024. június 21.

Magyar természetjárók is részt vettek az „európai túraolimpián”

Nemzetközi Népsport Szövetség (IVV) kétévente rendezi meg az Europiadékat, amelyen hazai természetjáró egyesületek is nagy létszámmal vettek részt.

A Komárom Megyei Természetbarát Szövetség 51 fővel képviseltette magát a Nemzetközi Népsport Szövetség (IVV) európai találkozóján, amelyet május 29. és június 1. között rendeztek az ausztriai Tirolban. A Magyar Természetjáró Szövetség tagszervezetei közül Sopron (Lővér SE), Veszprém (Bakony TE), Budapest (Lokomotív TE), valamint a megyei szövetségtől a Vulkán TE képviseltette magát a rangos eseményen.

A Nemzetközi Népsport Szövetség (IVV) azzal a céllal jött létre, hogy a versenysport mellett legyen olyan széleskörű, sporttal foglalkozó szervezet, amely korra, nemre való tekintet nélkül mindenkinek lehetőséget ad arra, hogy egészsége érdekében mozgással, sporttal töltse szabadidejét. 1968-ban Németország, Svájc, Luxemburg és Ausztria a Bódeni-tó melletti Lindauban létrehozta a Nemzetközi Népsport Szövetséget, az IVV-t (Internationaler Volkssport Verband). Elhatározták, hogy nemzetközi keretek között szerveznek szabadidős sportprogramokat minden korosztály számára, kiemelten kezelve a családokat és az ifjúságot. Négy sportág szerepelt a programok között: természetjárás, kerékpározás, úszás és sífutás.

1995-ben az IVV Konferencián Magyarországot képviselve a Komárom Megyei Természetbarát Szövetség teljes jogú tagja lett az IVV-nek.

Ezzel a joggal élve kezdte meg Magyarországon az IVV túrák szervezését a megyei szövetség. A dunántúli megyék azonnal csatlakoztak az IVV-hez szervezett és permanens túráikkal. A www.ivvtura.hu szerint már évente 33 szervezett, valamint több permanens túra szerepel eseményeik között.

1989 óta kétévente rendezik meg az IVV Olimpiákat, erre legközelebb 2025 augusztusában Finnországban, Tamperében kerül sor.

2012 óta szűkebb régiónkban, Európában a köztes években Europiadékat szervez az IVV/EVV.

Az eddigi helyszínek Luxemburg, Tirol, Kitzbühel, Szicília, Sillian, Kehl/Strasbourg és Waidring voltak, 2026-ban Belgium lesz. Idén a tiroli Pillersee-völgyben fekvő helyszínen több mint 20 ország 1500 képviselője gyűlt össze.

Az alábbiakban Horváth Zoltán, az IVV/EVV magyarországi elnökének személyes beszámolóját olvashatják.

"A magyarországi szervezések mellett a korábbi években eljutottunk Pilsenbe (2 utóbusznyi társaság), Észtországba (40 fő) Antalyába (35 fő), Val Gardenába (50 fő), Kínába (2 fő), Kitzbühelbe (50 fő), Aix-en-Provence-ba (50 fő) és idén Waidringba 51 fővel. Mindig nagy élményt, kalandot, túrát és kultúrát adott, mentünk őszből nyárba, nyárból hóesésbe, napsütésből esőbe. A mostani kirándulásunkat is így terveztük: „Kezdjetek el élni, hogy legyen mit mesélni!”

Az autóbuszon átadtuk a jelvényeket és okleveleket a sok ezer km-t, és sok alkalmat teljesítőknek. Útban odafelé megnéztük Bad Ischl-ben a császári villát és parkot, sétáltunk az üdülőváros központjában és megkóstoltuk az innen származó igazi ischlert, ami sokféle és nagyon finom volt. A loferi szállás elfoglalása után mentünk az Europiade megnyitójára.

Minden nemzet saját zászlója mögé rendeződött, így vonultunk a megnyitó ünnepségre. Volt nagy zsongás, bongás, találkozások, ünneplés!

Az IVV olasz elnöke, Giuseppe Colontonio személyesen köszöntött bennünket, a zászlóvivő Kovács Laurát és Póczos Mónikát. Örömmel konstatálta, hogy népes csoportunk minden korosztályt képvisel. A babahordózóban az egyéves Emili kezdte meg IVV túráit anyukájával (aki eddig minden utunkon velünk volt) és apukájával, nagymamájával. De voltak velünk nyugdíjasok is, a legidősebbek 80-as éveikben is túráznak, mozognak.

A programunk szerint minden napra egy rövid túrát és utána a nevezetességeket terveztük be. Kicsit szorosra sikerült, így lett a nagy utazásból nagy rohanás. Esővel kezdtük a napot, néhányan tartottak az esőben való túrázástól, de végül is kisütött a nap, és vidáman fotózkodtunk az elnökkel, és túra után pecséltetünk az igazolófüzetünkbe. Ragyogó napsütésben mentünk Berthesgadenbe, fel Obersalzbergbe, sőt onnét is feljebb Kehlsteinhaus a hírhedt Sasfészek legmagasabb pontjára.

Nem győztünk ámulni-bámulni a szédítően magas kanyarokban, a lifthez vezető alagútban, és ott fenn a hegyen. Lenyűgöző volt a látvány!

Visszafelé megálltunk Königsee, azaz a királyok tava mellett, és élveztük volna a hegyek által ölelt smaragdzöld impozáns látnivalókat, de egy ismételt felhőszakadás visszazavart a buszba. Pénteken is esős időben vonultunk a túrán, színes esőkabátokban, esernyővel - szép látvány volt a vándorlásunk, még a kedvünket sem rontotta el.

Délután irány Hellbrunn, a trükkös szökőkutak kastélya és parkja. A szökőkutak tették a dolgukat, hol fent, hol lent spricceltek, ismét vizesek lettünk. De lenyűgözött minket az audiovizuális vezetés, több órát is szívesen töltöttünk volna itt is. Salzburg városából is szerettünk volna egy kis ízelítőt, de leragadtunk a Mirabell kert látványos virágai között, és csak nagy rohanással jutottunk be az óvárosba. Sajnos nem először estünk ebbe a hibába:

Salzburgot nem elég útba ejteni, sokkal több időt kell rászánni.

Nagy izgalommal vártuk, hogy Steinplatte 11 km es túráján megismerjük a Triassic parkot, felmenjünk a Csúcskereszthez, és a gyönyörű panorámás ösvényeken sétáljunk. Várakozásunk kissé megingott, mikor közölték velünk a rendezők, hogy az időjárási viszonyok miatt ezt a túrát nem rendezik meg. Kisebb vacillálás után mégis felmentünk a felvonóval, de ami ott fogadott bennünket, minden képzeletet felülmúlt. 2 fok, havas eső, viharos szél csapott meg bennünket kiszállva a felvonóból. Nem tudtunk jóformán megállni még egy kép erejéig sem, többen azonnal visszafordultak a felvonóval. A csoport egy kisebb része menedéket keresett a Panoráma étterem és kilátóban.

Egy kis újratervezés után délután megnéztük Lofer központját, ami nagyon tetszett mindenkinek. Este csináltunk egy kis saját záró bulit, miközben túravezetőnk, ifj. Horváth Zoltán megjelent az Europiade záróünnepségén, ahol

a magyar csoportot külön kiemelték, és átadták az 7. Europiade faragott fa jelképét.

Hazafelé megálltunk Hallstatt városában, az óriás hegyek között a tó partján lenyűgöző település tárult elénk. A történelem, az építészet, a sóbányák, az emberek nyüzsgése, a hegyoldalba épült házak, utcák, múzeumok, mind csodás, felejthetetlen élményt adtak.

Következő túráinkat a www.ivvtura.hu honlapon megtalálhatod."

Horváth Zoltán

IVV/EVV magyarországi elnöke