2022. augusztus 10., szerda - Lőrinc
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Vízi túramozgalmak
Magyar Természetjáró Szövetség

Vízi túramozgalmak

A Magyar Természetjáró Szövetség tagszervezeteinél

A Magyar Természetjáró Szövetség és tagszervezetei hagyományosan – a gyalogos túramozgalmak mellett – vízitúra mozgalmakat is működtetnek.
Ezeknek a mozgalmaknak a legfontosabb célja, hogy a vízitúrázást és az országjárást összekapcsolva az aktív evezős vízi turizmust is serkentsék. A kiírt túramozgalmak az ország gyakran festői szépségű vizeire invitálják az érdeklődőket.
Ezek a túramozgalmak egyénileg teljesíthetők, azokat a kiírók nem csoportos, vezetett túraként szervezik meg. Az időbeosztásban, a táborhelyek megtalálásában a résztvevőknek teljes szabadsága van.
A mozgalmak teljesítésének igazolása többnyire egy füzetben, az érintett helyszíneken való bélyegzéssel történik.
A résztvevők, a túramozgalmak feltételeit teljesítők többnyire jelképes elismerést kapnak, legtöbbször egy jelvényt vagy kitűzőt.
Az igazi nyereség az út során megszerzett élmények sora, honismeretük kiteljesedése, az út során erősödő emberi kapcsolataik.

Szakági információk Malárik Attila szakágvezetőtől kaphatók a +36 (20) 622-7332 telefonszámon és a vizitura@termeszetjaro.hu e-mail címen.


Borsod-Abaúj-Zemplén megye


Forrástól a torkolatig – Túra a Sajón

A túra célja: a Sajó folyó teljes, 226 km-es hossza mentén való kombinált - gyalogos, kerékpáros és vízi – túrázás. A határon átnyúló turizmus megvalósítása, miközben ízelítőt kapunk a Felvidékből, a német bányászfalvakból, a történelmi Magyarország egy-egy részletéből. Járunk közel 1500 m magasan, barlangban, kastélyban, várban, meglátogatjuk egyik költőnk sírját, látjuk a modern mai világot Kazincbarcikán és Tiszaújvárosban, és látjuk a magyarság évszázadainak zivataros helyeit Muhinál és Ónodon.

A túra útvonala: A túra két országon, több különböző tájegységen át vezet. Szlovákiából a Szepes-Gömöri érchegységhez tartozó Sztolica-hegységben 1300 m tengerszint feletti magasságban eredő Sajó forrásvidékétől indul, és annak folyásirányát követve – a határon át (Bánréve) – egészen a Tiszába való beömléséig (Kesznyéten) tart, érintve és felkeresve az útvonalba, vagy annak közelébe eső gazdag turisztikai látnivalók egész sorát.
A túra első részét csak gyalog lehet teljesíteni, középső részét csak kerékpárral, az utolsó részét pedig csak vízen túrázva.

A túra igazolóhelyei: a megfelelő helyeken az igazolófüzetben megjelölt bélyegzőhelyen és módon kell igazolni a teljesítést.

Gyalogos szakasz: Sztolica (Stolica), Sajóréde (Rejdova). A túra távja 9,5 km, szintemelkedés nincs.

Kerékpáros szakasz: Betlér (Betliar), Krasznahorka (Krásnohorské Podhradie), Gombaszögi-barlang (Gombasecka Jaskyna), Gömörhorka (Gemerska Horka), Sajógömör (Gemer), Hanva (Chanava), Bánréve
A túra távja 103 km, szintemelkedés 500 m.

Vízi szakasz: Sajókaza, Szirmabesenyő, Ónod, Kesznyéten. A túra távja 132 km

A túra igazolása: külön igazolólapon történik, mely a gazdag információanyagot tartalmazó igazolófüzetben van elhelyezve. Ezt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetségnél történő, aktuális összeg befizetésével lehet igényelni. A teljesítés után az igazolófüzetben található, kitöltött igazolólapot – a vízi túrázót teljesítés közben ábrázoló fényképpel együtt (!) – erre a címre visszaküldve, a teljesítés ellenőrzése után kapja meg a túrázó a jelvényt.

A túra irányítója: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség.
Egyéb tudnivalók:
A teljesítés díjazása: jelvény
További információk a túramozgalommal kapcsolatban az alábbi linken:
http://www.eszaktura.hu/newpage/?oldal=forrastorkolat
Elérhetőségek:
e-mail: hegyitura@eszaktura.hu
telefon:
Makár Richárd, elnök (20/325-7530)
Bernáth Marietta (20/325-2345)


500 km Borsod-Abaúj-Zemplén megye vízi útjain

A túra célja: Borsod-Abaúj-Zemplén megye folyóinak, vízi útjainak népszerűsítése. 500 km-t kell evezni a Tiszán, Bodrogon, Sajón, Hernádon és a Bódván; a közelükben található ipari-, építészeti műemlékek, tájképi látnivalók, természeti értékek felkeresésével és megismerésével összekötve.

A túra útvonala: A Tisza, Sajó, Bódva, Hernád és Bodrog folyók megyei szakaszainak egyszeri végigevezése, vagy a fenti víziutak közül legalább három folyó teljes megyei szakaszának egyszeri végigevezése és a hiányzó km-t pedig a folyók tetszőleges szakaszain (akár többszöri táv-megtétellel is) lehet teljesíteni.

A túra igazolása: egyesületi/szakosztályi hivatalos túrajelentésen történik. Azon a túrák kezdő és végpontjain és a folyó további két-két pontján tetszőleges helyen történő igazoló bélyegzés szükséges. A pontosan kitöltött és pecsétekkel ellátott túrajelentések és a jelvény áráról szóló – a Tiszaújvárosi SC címére (3580 Tiszaújváros, Árkád sor 15 II/20.) feladott, az aktuális összeg befizetését igazoló csekkszelvény együttes bemutatásával történik az igazolás. A jelvény a teljesítő címére postai úton jut el. Csoportos teljesítés esetén is csak egy túrajelentés szükséges.

A túra irányítója: Tiszaújvárosi SC Természetjáró Szakosztály.

Egyéb tudnivalók:
További információk a túramozgalommal kapcsolatban az alábbi linken:
http://www.termeszet-jaras.fw.hu/500kmvizen.htm
Elérhetőségek:
Név: Tóth Éva, szakosztályvezető
e-mail: toth.eva0309@gmail.com
Telefon: 70/373-9214
A túra díjazása: kitűző


Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség


Három folyó (Kőrös-Tisza- Maros) túramozgalom

A túramozgalom célja: a szakági túrázás népszerűsítése, ezen belül a vízitúrázás fejlesztése.
A túramozgalomban minden szervezett természetjáró és ODK tag részt vehet. A túra kizárólag emberi erővel hajtott evezős vízijárművel (kajak, kenu, párevezős, stb.) teljesíthető. A résztvevőknek az alább leírt útvonalakat kell teljesíteni és azt az igazoló füzetben bélyegzéssel igazolni.
A túrán valamennyi résztvevőnek külön igazolófüzettel kell rendelkeznie, melyet a teljesítés után a Csongrád-megyei Természetbarát Szövetség címére kell beküldeni. A tejesítés nincs határidőhöz kötve, a teljesítők kitűzőt kapnak.

Útvonalak:

1. túra: "Körös"
Szarvas – Csongrád (50km).
Bélyegzőhelyek: Szarvas, Békésszentandrás, Bökény, Csongrád.

2. túra: "Tisza"
Csongrád – Szeged (70km).
Bélyegzőhelyek: Csongrád, Mindszent, Szeged.

3. túra: "Maros"
Makó – Szeged (25km).

Bélyegzőhelyek: Makó, Szeged.
További információk: http://www.csmtsz.hu/


Heves megyei Természetbarát Szövetség


Tisza-tavi körtúra

A program célja: megismertetni hazánk egyik legszebb tavát és környékét a természetjárókkal, és megszerettetni a természetjárás több szakágát az érdeklődőkkel. Célunk annak a felismertetése is, hogy minden környék a különféle szakágakban különféle oldalát mutatja be.

A túramozgalmat teljesítheti: bárki, aki a teljesítés ideje alatt tagja a Magyar Természetjáró Szövetségnek.

A teljesítés igazolása: az igazolófüzetbe történő bélyegzéssel történik. A bélyegzést a helyszín felkeresése alkalmával kell kérni a településeken, és a bélyegzőnek tartalmaznia kell a település nevét. (múzeum TKM bélyegző, posta, vasútállomás, élelmiszerbolt, büfé, stb.).

A teljesítés fokozatai: a túra körtúra, melyet bármely irányban lehet teljesíteni, és az érintési pontok közül bárhol lehet kezdeni.
A körtúrának zárulnia kell, tehát a kezdési helyre kell visszaérni. Ennek igazolására ezen a helyen indulásnál és érkezésnél is bélyegezni kell.
A teljesítés három szakágban (gyalogos, vízi és kerékpáros) teljesíthető. A jelvények a teljesítés szakágától függően más-más színezetűek, szépek. Bélyegzőhelyek mindhárom szakágban: Poroszló, Sarud, Tiszanána-Dinnyéshát, Kisköre, Abádszalók, Tiszafüred.

A mozgalom teljesítése: a túramozgalom megkezdése előtt ez a füzet (a túramozgalom teljesítményfüzete) beszerzendő a megyei szövetségtől 600 Ft-ért.
Ez az összeg tartalmazza a teljesítés szakága jelvényét is, melyet a résztvevő a teljesítést követően kap meg, ha a bélyegzések alapján a szövetség a teljesítést elfogadja. A további szakágak bélyegzései is ebbe a füzetbe gyűjtendők, és a teljesítéseket követően a szövetségnek kell beküldeni. A második és harmadik szakág jelvényének az ára: 500 Ft/db

További információk: http://www.hevesmtsz.hu/


Komárom-Esztergom megye


Mikoviny Sámuel emlékének megőrzésére szervezett ÁLTAL-ÉR Vízitúra

Szervezők: Zöld Sziget Kör – Tata
Helyszín/Indulás: Berta Malom (Tata), itt történik a regisztráció!

Táv: 13 km
Időtartam: min. 1,5 óra

Nevezési díj: A vízi-túrán 2000 Ft/fő a nevezési díj, amely magában foglalja a következőket:
– Nevezési és regisztrációs díjat,
– 1 db emblémás póló díját,
– Oklevelet,
– Vendégmarasztaló babgulyást Dunaalmáson
(Az ebéd a regisztrációnál kapott karszalaggal érvényes, egy adagra szól, és ha esetlegesen elfogy, akkor minden esetben visszafizetjük az árát. Ha marad, akkor természetesen lehet repetázni!)

További információ: Mocsi Ádám (70/385-7981) vagy Oláh András (20/596-48-80, 30/549-20-06); zoldszigetkor@gmail.com - www.zszk.hu


Tolna Megyei Természetbarát Szövetség


Laudetur Sió-tour vízi teljesítménytúra

Szervező: Ifjúsági Unió Szekszárd
Időpont: Minden év júniusának első szombatja.
Helyszín: Sió csatorna Medinától Árvízkapuig tartó szakasza
Az idei útvonalai:
Palánki híd – Árvízkapu (16 km)
Medina – Palánki híd (18 km)
Medina – Árvízkapu (34 km)
Medina – Palánki híd – Árvízkapu – Palánki híd (50 km)
Szolgáltatások, díjazás:
A túra során gyümölcsöt, vizet és csokoládét, a túra végén pedig emléklapot és kitűzőt adunk a résztvevőknek.
A túra része a Tolna Megye Teljesítménytúrázója mozgalomnak és a Dél-Dunántúli Teljesítménytúrázó kupának!
További információ:
Pék Györgyi elnök
Szauer Szilárd
Ifjúsági Unió Szekszárd
7100 Szekszárd, Szent István tér 10.
www.ifu.hu
ifu@ifu.hu
74/512-073

...

2558 alkalommal
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 166 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 3 esemény
 • 3 092 megjelent cikk, hír
 • 269 belső oldal
 • 2 285 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter