2023. január 28., szombat - Károly, Karola
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Turistautak
Magyar Természetjáró Szövetség

Úrkút - Csárda-hegy - karám - Csollányos-völgy - régi vasút - erdészházak - Bányatelep - Városlőd-Kislőd vá. TÚRALEÍRÁSSAL!

kék sáv (kék sáv)
Létező, karbantartott
OKT-073 I.7/3
Úrkút - Városlőd-Kislőd
Úrkút - Csárda-hegy - karám - Csollányos-völgy - régi vasút - erdészházak - Bányatelep - Városlőd-Kislőd vá. TÚRALEÍRÁSSAL!
Úrkút
Városlőd-Kislőd, vá.
7.8 km
50m (oda) 190m (vissza)
2 óra 2 perc
Országos Kéktúra
1953
Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség
horpolin
2011-12-01 17:47:28
Kattints ide!Leírás

Térkép: Bakony turistakalauz 1:40000, Cartographia 2008.
A szakasz fóruma: 7.sz. túra: Nagyvázsony - Városlõd
Bélyegzőhelyek fórumai:   Úrkút, Városlõd-Kislõd

A bejárás időpontja: 2010. október 14.
A leírás elkészült: 2011. július 19.

 

Úrkút - Városlőd-Kislőd vasútállomás
 

Pecsételés után a Kék Túra vendéglőből kilépve a Névtelen utcán végigsétálva érjük el a Csárdahegyi Őskarszt természetvédelmi területét. A kék jelzéseket követve belépünk a fából ácsolt kapun, és hamarosan elérjük a pihenőpadokat és tájékoztató táblákat. Érdemes letenni itt a hátizsákjainkat és néhány perces sétával végigjárni a különös sziklaalakzatokat, völgyeket! Ha a továbbindulás mellett döntünk, ösvényen ballagunk tovább egy darabon még az Őskarszt területén, aztán hamarosan visszatérünk Úrkút szélső házaihoz.
 


A Csárdahegyi Őskarszt
 

Egy hatalmas bekerített erdőtelepítéshez vezetnek a jelzések egy földúton, tőle jobbra egy karám kerítése húzódik. Belépünk az erdőtelepítés bedrótozott kapuján (belépés után ne felejtsük el magunk mögött visszadrótozni) és végighaladunk az egyelőre az aljnövényzetbe belevesző alig méteres fák enyhén, kifliszerűen jobbra hajló sorai között. A sorokat követve vagy kilométeres út végén érjük el a másik kerítést, létrán átmászunk felette, aztán egy ösvényen tíz perces sétával leereszkedünk a Csollányos-völgy alján futó széles földútra.
 


A Csollányos-völgy murvás földútján
 

Ez a széles, jól járható, murvás földút egy már régebben felszámolt keskenynyomtávú vasút hajdani pályáján fut, rátérünk erre, és háromnegyed órás kényelmes menettel elérjük az út végi erdészházakat és a volt bányatelepet, végül a Sobri Jóska Bakonyi Kalandpark fogadóépületét és az előtte húzódó autóparkolót. Aszfaltútra térve egy kis hídon keresztezzük a Torna-patakot, aztán egy aluljáróban a vasutat, majd rövid kaptatóval felérünk a Kislőd és Városlőd közötti országútra. Jobbra kanyarodva szinte teljesen visszafordulunk, és újra meglátjuk a vasutat, de most már felette járunk. Néhány száz méter lejtő után érjük el a vasútállomás rövid bejáróútját, ahol a forgalmi irodában kérhetünk pecsételést a kéktúra igazoló füzeteinkbe.

-hörpölin-

Kapcsolódó fórum téma

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 171 regisztrált felhasználó
 • 2 481 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 14 esemény
 • 3 129 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 287 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter