2023. március 21., kedd - Benedek
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Turistautak
Magyar Természetjáró Szövetség

Szent György-hegy, turistaház - Bazaltorgonák - Kőkapu - Oroszlánfejű-kút - Lengyel kápolna - Patacsi-földek - Ciframajor - Lengyel kúria - Szigliget (vár) TÚRALEÍRÁSSAL!

kék sáv (kék sáv)
Létező, karbantartott
OKT-052 I.5/2
Szent György-hegy - Szigliget
Szent György-hegy, turistaház - Bazaltorgonák - Kőkapu - Oroszlánfejű-kút - Lengyel kápolna - Patacsi-földek - Ciframajor - Lengyel kúria - Szigliget (vár) TÚRALEÍRÁSSAL!
Szent György-hegy, turistaház
Szigliget (vár)
7.3 km
120m (oda) 230m (vissza)
2 óra 2 perc
Országos Kéktúra
1953
Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség
horpolin
2012-05-22 16:52:25
Kattints ide!Leírás

Térkép: A Balaton-felvidék és a Keszthelyi-hegység turistaatlasz és útikönyv, 1:40000, Cartographia 2002.
A szakasz fóruma: 5.sz. túra: Tapolca - Badacsonytördemic
Bélyegzőhelyek fórumai:   Szent-György-hegyi th., Szigliget

A bejárás időpontja: 2012. április 28.
A leírás elkészült: 2012. május 22.


Szent György-hegyi turistaház (kulcsosház) - Szigliget

A kulcsosháztól továbbindulva újra kezdődik a meredek kapaszkodó, hamarosan elérjük a bazaltorgonák lábait. Meredek lépcsősor vezet fel az orgonák között a lapos hegytetőre, szuszogtató kapaszkodás végén érjük el a hegytető erdejét. Keskeny ösvény indul tovább a plató széléről, már csak enyhén emelkedve, de érdemes a jobbra és balra kezdődő jelzetlen csapásokon két rövid kitérőt tenni a bazaltorgonák teteje feletti kilátópontokra, ahonnan nem csak a környék látható be, de szép a rálátás magukra a bazaltszirtekre is.
 

A bazaltorogonák alulról


Meredek kapaszkodás a sziklák között

Néhány perc alatt elérhető az erdei ösvényen az esővédő ház, itt a kék jelzés balra tér és ereszkedni kezd a fennsíkról. Érdemes azonban itt is egy kitérőt tenni az innen induló kék háromszög jelzésen a hegytető kilátópontjára, ahonnan szinte teljes körpanoráma nyílik a környékre. A kék jelzésre visszatérve aztán néhány perces menettel elérhetőek lejtmenettel a déli hegyoldal présházai.
 

Kilátás a Szent György-hegyről a Badacsonyra...


...és a Gulácsra

Keréknyomokon ballagunk tovább először enyhén ereszkedve, aztán már inkább csak szintezve, hullámvasutazva. 7-800 méter után térünk le erről a földútról és bal felé indulva ereszkedünk pár emeletnyit a hegyoldalban, aztán egy másik földutat elérve újra bal felé fordulunk és most visszafelé haladunk szintezve a Szent György-hegy oldalában. Egy idő után az út jobbra kifordul alólunk, kertek, szőlők közötti ösvényen ballagunk pár percig, mire elérjük a következő szintező földutat.
 

Ereszkedés közben feltűnik a szigligeti Várhegy is

Elhaladunk az Oroszlános-kút mellett, majd megérkezünk a paraszt-barokk Tarányi-présházhoz és a mellette álló Lengyel-kápolnához. Innen aszfaltúton ereszkedünk egy darabig, aztán balra térve ösvényeken átvágunk a szőlőtáblák között. Kiérünk Hegymagas bekötőútjára, aztán erre rátérve egészen a forgalmas 71-es útig megyünk. Keresztezzük a főutat, aztán jobbra ráfordulunk a főút melletti kerékpárútra, elhaladunk a szigligeti Várhegy alatt, aztán rátérünk a falu aszfaltos bekötőútjára.
 

Az Oroszlános-kút


A Tarányi-pince

Néhány perces menet után az aszfaltútról letérve és a macskaköves úton tovább kapaszkodva érkezünk fel a vár alatti autóparkolóba, innen kezdődik a romokhoz felvezető sétány. Kéktúra bélyegzést a kövezett sétány mellett lévő kis pénztárbódéban kérhetünk az igazolófüzetünkbe (az alsó pénztárbódé zárva van, fenn a romoknál van nyitva egy másik). Ha van időnk, kapaszkodjunk fel a romokhoz is, a felsővárból ugyanis csodálatos körpanoráma tárul elénk! Szinte az egész Tapolcai-medence belátható erről a pontról!
 

Kilátás a várból a Szent György-hegyre...


...és a Badacsonyra

-hörpölin-

Kapcsolódó fórum téma

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 23 esemény
 • 3 141 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter