2023. március 24., péntek - Gábor, Karina
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Turistautak
Magyar Természetjáró Szövetség

Szatmárcseke (Kopjafás temető) - Tiszakóród - Tiszacsécse

piros sáv (piros sáv)
Létező, karbantartott
MZST-10
Szatmárcseke (Kopjafás temető) - Tiszakóród - Tiszacsécse
Szatmárcseke (Kopjafás temető)
Tiszacsécse
12.9 km
35m (oda) 32m (vissza)
3 óra 10 perc
Szinte teljesen sík
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Természetbarát Szövetség
Nyírségi Turista Egyesület
bodnargyorgy
2012-09-15 21:15:47
Kattints ide!Leírás

A temetőkerítés mellett vezet az az út, amely a Tisza gátra visz ki. Az út jobbra-balra kanyarog a szántók között. A gáthoz érve jobbra, a gáton folytatjuk utunkat, miközben áttérünk (éles jobbra kanyar) a Túr gátjára. A Túr hídját elérve átmegyünk rajta és a másik oldali gáton visszamegyünk a Tisza gátjára (kb. 600 m után kocsiút vezet le a gátról balra, a Tisza-Túr találkozásához, a „TÚRBUKÓ”- hoz, azaz a Túr bukógátjához.; tavasztól-őszig kedvelt kirándulóhely; dióliget, camping és más pihenést-kikapcsolódást szolgáló létesítmények). Visszatérve a gátra, balra folytatjuk utunkat egészen Tiszacsécséig. Előbb Tiszakóród házait látjuk, majd mintegy 5 km után már a csécsei házak tetői tűnnek fel. A gátról az első jobbra letérő kocsiúton menjünk le a falu főutcájára és az irányt tartva (balra) rövidesen a Móricz háznál találjuk magunkat (A Móricz Zsigmond Túra útvonala itt ér véget! A Móricz Zsigmond kiállítás megtekintése után célszerű még megnézni a falu késő barokk református templomát és harangtornyát is).

----------------------------------------

 
A Kossuth utca 51. szám alatti, jelenlegi Móricz Emlékház bizonyítottan nem Móricz Zsigmond szülőháza, hanem az a ház, ahová később költöztek, melyet feltehetőleg az édesapja saját kezűleg épített. 1952-ben Móricz halálának 10. évfordulóján országos ünnepség keretében emléktáblát helyeztek el egy tiszacsécsei parasztházon „Itt született Móricz Zsigmond” felirattal. Szándékosan rossz épületet jelöltek meg  szülőházként. A falu népe pontosan tudta, hogy nem ez a szülőház (akkor még állt a valódi), és a ceremónián részt vevő Móricz Virág is tudta, de reklamálni nem, mert senki. A valódi szülőház a kis község mostani Kossuth Lajos utcájában, a 93. szám alatt állt, nagyobb porta volt, zsindellyel fedett épület, mely nem illett volna bele a Móriczról és a szegényparaszti nyomorról gyártott képbe. Az akkori kultúrpolitikusok ugyanis nem akarták, hogy egy módos gazda előkelő háza váljon irodalmi zarándokhellyé. A népi műemlékké nyilvánított házban, 1966-ban nyílt meg az első emlékkiállítás, mely részben paraszti enteriőrből, részben irodalomtörténeti kiállításból állt.
Az épület vályogfalú, taposott szalmával fedett, kicsi, háromhelyiséges lakóház. Az utcai szoba (az első ház) két kisméretű ablaka közül az egyik az utcára, másik az udvarra néz. Berendezése a vidék szegényparaszti életmódját mutatja be. A portát az épület előtti utca felől deszkapalánk keríti, melyet szépen kiképzett, zsindellyel fedett fedeles kiskapu szakít meg. Az országút kanyarulatában és a telek hátsó részén, fonott sövénykerítés látható. Az udvar közepén áll az 1979-ben felavatott, Móriczot ábrázoló egész alakos bronzszobor, Varga Imre alkotása.
 
A Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület 2006. július 7-én, a Kossuth utca 93. szám alatt Móricz Zsigmond szülőházának helyén (1970-ben bontották le) Csécse Emlékkaput avatott.
A díszes, faragott, zsindellyel fedett emlékkapu, Fehérvári József túristvándi fafaragó, nyugalmazott pedagógus alkotása.

A Móricz Zsigmond kiállítás megtekintése után célszerű még felkeresni Móricz Zsigmond szülőházának az Emlékkapuval megjelölt helyét, és a falu késő barokk református templomát, és harangtornyát is.


----------------------------------------
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 22 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter