2020. augusztus 05., szerda - Krisztina
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Turistautak
Magyar Természetjáró Szövetség

Sárpentele, v.m. - Sárpentele - Templom - Sárpentele, iskola am. - Parkerdő - Széchenyi-emlék, pihenőhely - Tilos-út - Úrhidai út, tornapálya, parkoló

piros kereszt (piros kereszt)
Létező, karbantartott
07402421
Sárpentele, v.m. - Sárpentele - Parkerdő - Tornapálya, Parkoló
Sárpentele, v.m. - Sárpentele - Templom - Sárpentele, iskola am. - Parkerdő - Széchenyi-emlék, pihenőhely - Tilos-út - Úrhidai út, tornapálya, parkoló
Sárpentele, v.m.
Sárpentelei Parkerdő, tornapálya parkoló
2.9 km
5m (oda) 10m (vissza)
0 óra 45 perc
Jellemzően erdőben halad
Szinte teljesen sík
Könnyebb útvonal (akár gyerekkel)
1997
Fejér Megyei Természetbarát Szövetség
efemm
2010-05-14 14:59:50
Kattints ide!
Kattints ide!Leírás

(aktualizására szorul)

A Pentelei-erdőn

P sáv: Székesfehérvár , Vágóhíd - Pentelei parkerdő - Pokol pince, a.m Táv: , kb. 8 km
P kereszt: Sárpentele, v.m. - Sárpentele - Parkerdő - Székesfehérvár, Orsovai utcai a.m. Táv: kb. 3 km

A Jancsár-utca városunk egyik helyi autóbusz végállomása. A vágóhíd melletti, a Balatoni út kifelé vezető oldalán levő autóbusz megálló tábláján piros sáv jelzéssel találkozhatunk. Induljunk el a felüljáró felé, de annak kezdeténél térjünk be a Tátra utcába, azon végighaladva a komáromi vasút alatt friss jelzés hívja fel figyelmünket a jó irányra. Túloldalán a tóvárosi rétnek is ismert legelőn halad utunk, egy másik vasút, a szombathelyi mellett. Keresztezzük az Aszal-völgyi-víz felszinre került vizét. A töltés oldalán termő 'gyalogszederből' lakmározhatunk, ha éppen augusztus tájékán járunk errefelé.

Amikor elérjük a jelzőlámpás vasúti átjárót (Borszéki utca), térjünk át a másik oldalra és tartsuk az irányt. Tovább egyenesen, most már lassan távolodva a vasúttól, a Székely utca murvás utján - szerencsés esetben birkanyájat látva - jobbról hétvégi telkek látványában 'gyönyörködhetünk'. Az átjárótól kb. 2 km-re az ú balra kanyarodik (hogy a továbbiakban Orsovai utcaként szerepeljen), de az minket ne érdekeljen, a kanyar előtt jobbra letérve, a baloldali ligetessel párhuzamosan - ám lábunk alá figyelve - irányunkat megtartva haladjunk. Íme az emberi leleményesség csodája. Hányféleképpen tudunk szemetelni!? (Itt jut eszembe egy tavalyi ötletem: pályázat a legváratlanabb helyen felbukkanó szemétlerakatról.)

Itt vagyunk a pentelei-erdő észak-keleti csücskében: egy fa messziről láthatóan jelzi a betérést. Mive lezért jöttünk, be is térünk. Az árnyas úton 200 m múlva balról sorompó védi az autóktól az erdőt, rajta az ismert jel (piros sáv). Választhatunk: az úton továbbhaladva újabb 200 méter után balról arborétum hívogat. Térjünk be. Kijövet a kerítés túlsó oldalán gyalogösvény csábít P+ jelzéssel. (A jelzés Sárpentele, v.m.-tól indul, innen kb. 1,3 km-re.) Hangulatos kis utakon mehetünk déli irányban, közben fahídon átkelve, piciny tó szélén haladva. (Ha kedvünk tartja, kimehetünk a pentelei templom kertjéig, ahol a Széchenyi-család sírkertjét is megtekinthetjük.) Lombos fák között érünk el egy hatalmas esőbeállóhoz. Itt majálisokat szoktak tartani (tűzrakóhely). Balról már láthatjuk a tájból pár méterre kiemelkedő, Viktor-hegynek is nevezett zártkertes területet, délnyugati csücskében egy erdészházzal. Az erdészház déli oldalán vezet utunk (Tilos-út), majd jobbra egy széles, homokos ösvényen folytatódik a jelzés, kiér az úrhidai útra, hogy balra fordulva elérje az 500 méterre levő helyi autóbuszmegállót (ez a 10-es busz végállomása).

Aki az első sorompónál balra fordult, a Lovagló-úton követheti a piros sávot. Menjünk rajta úgy 400 méternyit, jobbra labdázásra alkalmas hely, balra pihenő hívogat, (enyhén romos állapotban) esőbeállóval, tűzrakóhellyel. Ha nincs tűzgyújtási tilalom, megsüthetjük pecsenyénket itt, vagy a később ismertetett helyeken is. Továbbindulva jobbára fenyvesben haladunk. Érdekes színfolt a fehér törzsével viruló nyárfa. Kettőt is láthatunk. A Lovagló-út keresztezi a Tilos-utat, majd a jelzés jobbra betér a lombok közé (figyeljünk!). Kiépített pihenő búvik meg a 'rengetegben', ez a leghangulatosabb tűzrakóhely az erdőben. Pár méter és kinn is vagyunk az úrhidai úton. Ugyanott ahol a 'meg' jelzés is kiért.

Az erdő déli részén folytatódik a sáv jelzés. Egyenesen keresztülvág a parkolón, jó egy kilométer után jobbra, majd 500 méter múlva balra tér, hogy onnan 700 méterre a Pokol pince autóbusz megállóhelynél érjen véget. Ám az erdő ezen oldala is tartogat felfedezni valót. Itt találunk egy 2000 méteres tornapályát. 20 állomását végigjárni és végigdolgozni mindenkinek ajánlható, aki el szeretné kezdeni a mozgást. Az erdőrész keleti felében nagy pihenő és játszó területet telálunk, hatalmas fákkal. Itt is eltölthetünk egy napot. Sajnos az erdőgazdálkodás elérte ezt a részt, sok a fiatal telepítés.

(Fehérvár Híradó, 17. szám,1997. április alapján)

Térkép: Keleti-Bakony (Palotai-Bakony) 1:40000, Tájoló Bt. 2002.
Útvonal legutolsó felújításának ideje: 2009-2010. teljes felújítás.
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 4 904 regisztrált felhasználó
 • 2 322 hírlevél előfizető
 • 340 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 137 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 48 esemény
 • 2 805 megjelent cikk, hír
 • 262 belső oldal
 • 2 202 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter