2021. április 18., vasárnap - Andrea, Ilma
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Turistautak
Magyar Természetjáró Szövetség

Rozsnakpuszta erdészház - Laskó-patak - Major-oldal - Szarvaskő vá. TÚRALEÍRÁSSAL!

kék sáv (kék sáv)
Létező, karbantartott
OKT-222
Rozsnakpuszta erdészház - Szarvaskő vá.
Rozsnakpuszta erdészház - Laskó-patak - Major-oldal - Szarvaskő vá. TÚRALEÍRÁSSAL!
Rozsnakpuszta erdészház
Szarvaskő vá.
10.0 km
150m (oda) 150m (vissza)
2 óra 45 perc
Országos Kéktúra
1953
horpolin
2011-12-17 07:50:14
Kattints ide!Leírás

Térkép: Bükk (déli rész) turistatérképe 1:40000, Cartographia (30.)
Térkép: Bükk turistatérkép 1:40000, Cartographia (29.) 2003
A szakasz fóruma: 22.sz. túra: Sirok - Szarvaskõ
Bélyegzőhelyek fórumai:  Rozsnakpuszta, Szarvaskõ

A bejárás időpontja: 2011. március 28.
A leírás elkészült: 2011. október 25.


Rozsnakpusztai erdészház - Szarvaskő

Pecsételés után rátérünk a rozsnakpusztai vadászháznál kezdődő keskeny aszfaltútra, és elindulunk rajta északkelet felé. Nagyjából egy órát ballagunk ezen a kopottas aszfaltcsíkon, feleútig enyhén emelkedve, aztán egy lapos fennsíkon átkelve lejteni kezd az utunk. Egy hajtűkanyar után elérjük a mezők szélét, aztán feltűnik előttünk az Egerbakta és Bükkszék közötti országút. Rátérünk és jobbra, kelet felé haladunk az úton körülbelül kétszáz lépésnyit, aztán elérjük a Bátor felé való letérést. Ráfordulunk erre az útra és elballagunk rajta vagy kilométernyit, a Laskó-patak hídjáig. A híd után pár lépéssel érjük el azt az útelágazást, ahol jobbra, egy murvás útra kell térnünk.
 

Az erdészház keskeny bekötőútján


A Laskó-patak

Egy kezdetben széles, de aztán egyre jobban összeszűkülő völgy alján, mezők között vezet az utunk, majd ahogy beérünk az erdőbe, átkelünk egy kis erecske hídján és megkezdődik a Gilitkára vezető hosszú kaptató. Jól járható, kemény talajú dózerúton haladunk, egyre magasabbra kapaszkodva a völgytalp fölé a hegyoldalban. Jó félórás emelkedés után érjük el az irtásfoltokat, ezeken vág át kanyarogva az utunk. Felérkezünk a Gilitka gerincére, itt az útelágazásban élesen balra törik az utunk.
 

Felfelé a Gilitkára

Még mindig emelkedünk, de most már csak nagyon enyhén. Továbbra is irtásfoltok között haladunk, ezen a területen igazán kitűnő munkát végeztek a favágók, csak imitt-amott maradt talpon egy-két kisebb erdőfolt! Egy erősebb kapaszkodó végén érünk fel a Kotmány orrára, ahol végre ismét beléphetünk az erdőbe! Jól kijárt földúton haladunk a gerincen, tisztásokon vágunk át, aztán hirtelen magunk mögött hagyjuk az erdőt és egy ligetes domboldalba érünk ki. Több keréknyom is csábít a továbbhaladásra, de egyik sem a helyes irány! Kelet-északkelet felé indulva kell megtalálnunk azt a gyalogösvényt, amin le tudunk ereszkedni a domboldalban!
 

Keskeny, kanyargós gyalogúton lefelé Szarvaskőre

Keskeny a gyalogút, néha bizony el-eltűnik a bokrok között, de a ritkásan felfestett jelzések egy darabig megbízhatóan vezetnek. Aztán egy idő után az ösvény egyre elhanyagoltabb lesz, végül elvész, elenyészik egy sűrű, bokros területen. Itt már egyenesen kelet felé tart az utunk, próbáljuk ezt az irányt követni ezután is, és hamarosan kiérünk egy keskeny aszfaltút hajtűkanyarjába! Rátérünk erre az útra és leereszkedünk rajta Szarvaskőre.
 

Lefelé a lejtőn Szarvaskőre

Nagyjából negyedórás sétával érjük el rajta a falut, a kis templom alatti útelágazásban balra fordulunk, és hamarosan kiérünk a községen átvezető 25-ös főútra. Itt találjuk a buszmegálló mellett a pecsételőhelyként is funkcionáló Vár presszót, a kéktúra bélyegzőhelyet. Ha beütöttük a pecsétet a kéktúra igazoló füzetünkbe, örömmel konstatálhatjuk, hogy újabb tájegységet: a Mátrát teljesítettük. Innen már a Bükkben fogjuk folytatni az utunkat!
 

Szarvaskőről már látszik a Vár-hegy meredek falú sziklája

-hörpölin-

Kapcsolódó fórum téma

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 025 regisztrált felhasználó
 • 2 394 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 5 esemény
 • 2 928 megjelent cikk, hír
 • 268 belső oldal
 • 2 231 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter