2023. április 02., vasárnap - Áron
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Turistautak
Magyar Természetjáró Szövetség

Rozália téglagyár - Aranyhegyi-patak - Bécsi út - Köves-bérc - Pilisborosjenő, kálvária - Teve-szikla - Magas-erdő - Rédlinger Adolf út - Kevély-nyereg TÚRALEÍRÁSSAL!

kék sáv (kék sáv)
Létező, karbantartott
OKT-151
Rozália téglagyár - Kevély-nyereg, Stromfeld Aurél turistaház romjai
Rozália téglagyár - Aranyhegyi-patak - Bécsi út - Köves-bérc - Pilisborosjenő, kálvária - Teve-szikla - Magas-erdő - Rédlinger Adolf út - Kevély-nyereg TÚRALEÍRÁSSAL!
Bécsi út
Kevély-nyereg, Stromfeld Aurél turistaház romjai
6.3 km
480m (oda) 190m (vissza)
1 óra 35 perc
Országos Kéktúra
1953
horpolin
2011-12-13 17:06:53
Kattints ide!Leírás

Térkép: Pilis és Visegrádi-hegység 1:40000, Cartographia (16.) 2005.
A szakasz fóruma: 15.sz. túra: Rozália téglagyár - Dobogókõ
Bélyegzőhelyek fórumai: Kevély-nyereg

A bejárás időpontja: 2010. augusztus 27.
A leírás elkészült: 2011. szeptember 6.


Rozália téglagyár - Kevély-nyereg


A Rozália téglagyár mögött a Csúcs-hegy látható

Pecsételés után a Rozália téglagyár kapujától továbbindulva keresztezzük a Budapest – Esztergom vasútvonal vágányát, aztán folytatjuk utunkat a téglagyár aszfaltos bekötőútján. 300-350 lépés után az út egy kis hídon keresztezi az Aranyhegyi-patakot, de mi még előtte balra, keréknyomokra térünk. Az út a patakot szegélyező fák és a mezők határán halad, innen visszatekintve szép a kilátás a Csúcs-hegyre, még azt a pontot is látjuk, ahol a távvezeték nyomvonala keresztezte korábban az utunkat és lenéztünk onnan ide, a völgybe.
 

Az Aranyhegyi-patak mellett halad az utunk
 
Nagyjából egy kilométert haladunk a patakpartot követő keréknyomokon, amikor egy keresztben haladó mezei dűlőútba torkollik az utunk. Itt jobbra fordulunk, átkelünk egy hídon a patak felett, és néhány perc alatt kiérünk a forgalmas Bécsi útra. Óvatosan keresztezzük főutat, aztán a túlsó oldalán nekiindulunk a meredeken kapaszkodó Kövesbérci utcának. Felkaptatunk az aszfaltos utcán annak a végéig, itt visszafordulva már szép a kilátás a széles Solymári-völgyre, ahonnan felkapaszkodtunk ide.
 

A Kövesbérci utca meredek kaptatóján

Egyenesen továbbindulva egy gyalogösvényen lépünk be a fák közé, és a kapaszkodó folytatódik. Néhány lépés után az erdőszélre érünk, mellettünk balról egy rekultiváció alatt álló régi hulladéktároló kerítése húzódik. Az ember el sem hinné, hogy a bekerített füves hegyoldal mélyen, a téglagyár volt agyagbányájában talán több millió tonna szemét rejtőzik! A gyalogút aztán elfordul a kerítéstől, de az emelkedés nem enyhül, sőt még fokozódik. Köves, sziklás ösvényen kaptatunk egyre feljebb, a Köves-bérc aztán tényleg méltó a nevére! Az emelkedés hirtelen szűnik meg az ösvény egy éles balkanyarja után, elértük hát a hegy lapos fennsíkját!
 

Szuszogtató emelkedő a Köves-bérc oldalában

Felváltva ösvényeken és keréknyomokon vágunk át rajta, többször is irányt váltva a régi kőfejtők mélyedéseit kerülgetve. Itt az elágazásokban mindig figyeljünk, merre indulnak a jelzések, mert könnyű utat téveszteni! Nagyjából negyedóra, húsz perc alatt tudunk átvágni a fennsíkon, és érjük el Pilisborosjenő szélső házait. Rátérünk az itt kezdődő Erdő utcára és ereszkedni kezdünk a falu belseje felé. A Határ utca kereszteződésében balra fordulunk, és már szintezve indulunk tovább. Hamarosan kiérünk a település szélére, balról már megművelt területek mellett haladunk, de jobb oldalon még egy jó darabon elkísérnek minket utunkon a szép kertes házak. Tetőik felett kitűnő kilátás nyílik a Kevély hegyvonulatára, tisztán látszik a két csúcs közötti nyereg is, ahová fel kell majd kapaszkodnunk.
 

Kilátás a Kevélyekre Pilisborosjenő határából

Pilisborosjenő utolsó házainál balra térünk az elágazásban, maradunk a kitaposottabb földúton, balra elmarad mellettünk a Kálvária nyiladékszerű, füves feljárója, négy-ötszáz lépés után pedig utunk beletorkollik egy keresztező dűlőútba. Egyenesen kell továbbindulnunk a túlsó oldalon az ott kezdődő keskeny ösvényen, ami aztán egy bokros, bozótos részen átvágva egy fenyvessel benőtt kis halom felé tart. Felkapaszkodunk a tetejére és leereszkedünk a túlsó oldalán. Keresztezzük a fennsík széléről leszaladó földutat, és a mező peremén indulunk tovább a fenyőfák mellett. Hamarosan megpillantjuk lenn a Teve-szikla furcsa alakzatát.
 

Kilátás a Teve-sziklára a fennsík széléről

Érdemes kimenni egészen a fennsík sziklás pereméig, mert innen látható legjobban a furcsa, talán tényleg egy tevéhez hasonló sziklacsoport. Ha innen jobbra pillantunk, körülbelül kilométernyire romokat pillantunk meg, az Egri vár díszleteit, amit még a múlt század hetvenes éveiben építettek az Egri csillagok forgatására. Azon a földúton elindulva, amit az imént kereszteztünk, meg lehet tekinteni alulról is a Teve sziklát, illetve egy negyedórás sétával eljuthatunk a romokig is.
 

Az "Egri vár" romjai a Nagy-Kevély tövében

A sziklától továbbindulva utunk eltávolodik a fennsík peremétől és a keréknyomok beleszaladnak az erdő szélén haladó széles földútba. Ezen bandukolunk tovább, és nagyjából öt-hatszáz lépés után térünk le róla a jobbra, az erdőbe bevezető gyalogútra. Talán egy-két perc után ez az ösvény aztán beleszalad egy, a hegyoldalban felkapaszkodó nyiladék földútjába. Rátérünk erre, és megkezdődik a Kevély-nyeregbe felvezető kemény kaptató.

Egyre meredekebben emelkedik az utunk, lihegve érünk fel tíz perc alatt egy keresztező, a hegyoldalban szintező földútra. Balra rátérünk erre az útra, és a sárga jelzéssel együtt haladunk talán százlépésnyit, aztán egy elágazásban jobbra fordulunk és a meredek kaptató folytatódik a Rédlinger Adolf úton. Itt már a szintező úton szemből érkező zöld jelzés is csatlakozik hozzánk, a három jelzés együtt kapaszkodik egyre feljebb. Magunk mögött hagyjuk az erdőt, feltűnik felettünk a sziklás hegyoldal, utunk is egyre kövesebbé, sziklásabbá válik. Egyre magasabbra kapaszkodunk, de az emelkedő csak nem akar elfogyni! Végül gyalogutunk jobbra fordul, és hirtelen kibukkanunk a Kevély-nyereg tisztására.
 

A Kevély-nyereg tisztásán

Az egyik pecsétdobozkát itt találjuk, egy fenyőfára szerelve nagyjából azon a helyen, ahol a Nagy-Kevélyről leereszkedő piros jelzésű ösvény eléri a tisztást. A réten átvágva érhetjük el a pihenőpadokat és az esővédő házacskát. A másik pecsétet itt találhatjuk, a pihenő melletti egyik fára szerelve. Általában csak az egyik dobozban szokott lenni bélyegző, meg kell keresnünk, hogy melyik az a kettő közül! Érdemes itt a tisztáson megpihenni a hosszú és kimerítő kapaszkodó után! Itt egy újabb turistaház gazzal benőtt romhalmát láthatunk a nagy-szénási és zsíroshegyi után: a kevély-nyergit. Ez a ház túlélte a Turistaházakat Kezelő Vállalat szocialista „gondoskodását”, a rendszerváltás után egy kis időre a Pilisi Erdőgazdaság kezelésébe került, de egy nappal azelőtt, hogy a Budapesti Természetbarát Szövetség átvette volna, leégett. Állítólag felgyújtották…

-hörpölin-
 

Kapcsolódó fórum téma

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 23 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter