2023. március 22., szerda - Beáta, Izolda
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Turistautak
Magyar Természetjáró Szövetség

Pilisszentkereszt - Kakas-hegy - Zsivány-sziklák - Dobogókő TÚRALEÍRÁSSAL!

kék sáv (kék sáv)
Létező, karbantartott
OKT-153
Pilisszentkereszt - Dobogókő
Pilisszentkereszt - Kakas-hegy - Zsivány-sziklák - Dobogókő TÚRALEÍRÁSSAL!
Pilisszentkereszt
Dobogókő
4.0 km
350m (oda)
1 óra 35 perc
Országos Kéktúra
1953
PalmaiVencel
2013-09-25 17:11:33
Kattints ide!Leírás

Térkép: Pilis és Visegrádi-hegység 1:40000, Cartographia (16.) 2005.
A szakasz fóruma: 15.sz. túra: Rozália téglagyár - Dobogókõ
Bélyegzőhelyek fórumai: Pilisszentkereszt, Dobogókõ th.

A bejárás időpontja: 2010. augusztus 27.
A leírás elkészült: 2011. szeptember 6.


Pilisszentkereszt - Dobogókő

Pecsételés után a pilisszántói úton indulunk tovább (Fő utca), innen körülbelül 150 lépés után fordulunk jobbra egy kis park sarkánál. A csendes Szabadság utcán kezdődik meg a kaptató, ami bizony elég meredeken indít. Hét-nyolc perces hegymenetben érjük el az utolsó házakat, az itteni kis tisztáson visszafordulva már a messzi távolban látjuk a Kevélyt, amin nem is olyan régen átkapaszkodtunk. Az utca végén egy földúton indulunk tovább és hamarosan beérünk az erdőbe.
 

Pilisszentkereszt - Szabadság utca
 
Néhány perces menet végén keresztezzük a Dobogókőre és Esztergomba vezető főutat, aztán nemsokára egy keskeny erdőgazdasági aszfaltutat is. Folyamatosan az erdőben haladva kapaszkodunk egyre magasabbra, az út egy szakaszát egy szurdokszerű vízmosásban tesszük meg, itt gyakran kell bujkálni a kidőlt és a horhosba zuhant fatörzsek alatt. Aztán a gyalogút egyre feljebb érve maga mögött hagyja a vízmosást, és tőlünk jobbra sziklaszirtek tűnnek fel a fák között. Ezek a Zsivány-sziklák, az ösvényünk felkapaszkodik a szirtsor felső végéig, itt útelágazásba érünk.
 

A Zsivány-sziklák

A kék sáv jelzések itt jobbra térnek és kapaszkodnak tovább. Néhány lépés után felérünk a sziklák tetejének szintjére, ha közelebbről is meg akarjuk tekinteni őket, innen érdemes megközelíteni őket. Jelzetlen ösvények vezetnek be a sziklák közé, ha van időnk, érdemes pár percet rászánni a közöttük való csavargásra! A Zsivány-szikláktól továbbindulva a gyalogút meredeksége jelentősen csökken, és egy szép, szinte katedrálisszerű fenyvesben haladunk tovább. Fenyőtüskékkel borított köves ösvényen folytatódik itt a kéktúra a Kanyargós-patak völgyének bal oldalában.
 

Út a fenyvesen keresztül

Néhány perces menettel elérjük a völgy végét, jobbra fordulva kis fahídon átkelünk a patakon, aztán meredeken kikapaszkodunk a völgyből. Lihegve érjük el az erdő szélét, Dobogókő víkendházainak szélső utcáját. Hétvégi házak rendezett sora előtt fordulunk jobbra és ballagunk el az Őzike utca végéig, ahol az belefut a felfelé kapaszkodó Pihenő sétányba. Ezen indulunk el, és érjük el pár perc után a parkoló szélén álló Matyi büfé épületét. Átvágunk a rönkasztalok között, keresztezzük a parkolóból továbbinduló aszfaltutat, és egy kis park sétányán baktatva megpillantjuk magunk előtt a Báró Eötvös Loránd turistaház épületét.
 

Dobogókő - Báró Eötvös Loránd turistaház

A kéktúra bélyegzőt az ajtaján belépve az előtérben találjuk egy kis asztalkán. Pecsételés után még érdemes az épület mellett felsétálni a kilátóteraszra – arra tartanak a kék sáv jelzések is – , ahonnan csodálatos panoráma nyílik a Dunakanyarra és ennek hátterében a börzsönyi hegyekre.
 

Kilátás Dobogókőről a Dunakanyarra és a Börzsönyre

-hörpölin-

Kapcsolódó fórum téma

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 23 esemény
 • 3 142 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter