2022. október 04., kedd - Ferenc
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Turistautak
Magyar Természetjáró Szövetség

Nagybárkány - Pongor-malom - Sámsonháza - (várhegy, Sámsonvár) - védett geológiai feltárás - Szálláska-völgy - (Mátraverebély, Szent-kút) - Tari-kereszt - Csapás-tető - Nagy-aszó - Mátraverebély TÚRALEÍRÁSSAL!

kék sáv (kék sáv)
Létező, karbantartott
OKT-197
Nagybárkány - Mátraverebély vm.
Nagybárkány - Pongor-malom - Sámsonháza - (várhegy, Sámsonvár) - védett geológiai feltárás - Szálláska-völgy - (Mátraverebély, Szent-kút) - Tari-kereszt - Csapás-tető - Nagy-aszó - Mátraverebély TÚRALEÍRÁSSAL!
Nagybárkány
Mátraverebély vm.
9.4 km
160m (oda) 190m (vissza)
2 óra 37 perc
Országos Kéktúra
1953
horpolin
2011-12-17 06:49:01
Kattints ide!Leírás

Térkép: Cserhát turistatérkép 1:60000, Cartographia (5.) 2003.
A szakasz fóruma: 19.sz. túra: Becske - Mátraverebély
Bélyegzőhelyek fórumai:  Nagybárkány, Mátraverebély

A bejárás időpontja: 2010. június 19.
A leírás elkészült: 2011. október 10.


Nagybárkány - Mátraverebély

Pecsételés után továbbindulunk, és pár lépés után kijutunk a Petőfi utcára. Jobbra, dél felé indulunk el rajta, innen aztán balra térünk, a Névtelen utcára. Az utolsó házaknál utunk kettéválik, mi az egyenesen továbbinduló, dombra kapaszkodó keréknyomokon megyünk tovább. Rövid kaptatóval felérünk a Nagybárkány feletti kaszálóra, és a keréknyomokat követve szinte egyenesen átvágunk rajta. Érdemes megállnunk egy percre a tetőn, mert szép innen is a kilátás.
 

Visszapillantás Nagybárkányra a dombhátról


Feltűnnek a Mátra csúcsai is a távolban

Visszafordulva Nagybárkányt látjuk a lábaink alatt, jól látszik az a domboldal, amin keresztül az imént elértük a falut. Előretekintve egy erdős domboldalon akad meg a tekintetünk, a tetején a fák között Fejérkő várának szerény romjai rejtőznek, jobbra, dél felé pillantva pedig meglátjuk a már egészen közeli Mátra csúcsait is. Továbbindulva leereszkedünk a dombról a Sámsonházára tartó aszfaltútra. Jobbra indulunk el rajta és egy magányos tanya után megpillantjuk az út bal oldalán a védett geológia feltárás domboldalát.
 

A védett geológiai feltárás

Érdemes itt is megállni pár percre és elolvasni a kihelyezett tájékoztató táblákat, majd megcsodálni a több méter vastagon egymásra rakódott kőzetek nyitott könyv lapjaihoz hasonló ferdén futó rétegeit. A geológia feltárástól már pár lépés után elérjük Sámsonházát, végigballagunk a hosszú Petőfi utcán és a falu túlsó végéhez közeledve fordulunk csak balra, a keskeny Szabadság utcára. A szűk utca végén elérjük a mezőket, innen már keréknyomokon indulunk tovább.
 

A keskeny Szabadság utcán hagyjuk el Sámsonházát


A Szálláska-völgy keréknyomain

A széles Szálláska-völgy alján kanyarog az utunk, tisztások láncolatán haladunk végig, csak nagyon enyhén emelkedve. Nagyjából félórás út végén egy nagyfeszültségű távvezeték nyiladékába fordul be az utunk, innen kell az utat követve balra betérni az erdőbe. Pár lépés után jobbra kanyarodunk, és keményen kapaszkodni kezdünk egy irtásfolton keresztül a még távoli gerinc felé. Ezerlépésnyi távon nagyjából száz métert emelkedve érjük el a gerincen az útkereszteződést.
 

Visszatekintés a dombgerincről a Szálláska-völgyre

A kék sáv jelzések itt jobbra fordulnak, egyenesen előre a kék négyszög jelzés földútja indul, hogy a túloldalon elég meredeken leereszkedve néhány száz méter után megérkezzen a mátraverebélyi Szentkúthoz. Híres búcsújáró hely ez, érdemes felkeresni a szép templomot (Basilica Minor) a Szent-kutat és a domboldalban sziklába vájt remetelakokat.
 

A Mátraverebélyi Szentkútnál


Remetebarlangok a hegyoldalban

Délkelet felé indulunk tovább a Csapás-tető dombgerincének kényelmesen járható földútján, éppen csak hullámvasutazva. Talán egy kilométer után balra térünk, egy keresztező földútra, innen pedig figyeljük a letérést, mert körülbelül 150 lépés után jobbra, egy gyalogútra kell fordulnunk. Újra ereszkedni kezdünk, időnként megtépnek bennünket az ösvényre benyúló szederindák, aztán egy jó adag ereszkedés után kiérünk a Mátraverebély feletti kaszálókra.
 

Kilátás a még távoli Mátraverebélyre a hegyoldalból

Rátérünk az erdőszélen haladó keréknyomokra, majd figyeljünk az elágazásra, mert az erdősarkot elhagyva a Nagy-aszó mezőn vagy száz lépés után jobbra kell térnünk, a falu szélső házai felé. Érdemes itt is megállni egy percre, mert innen, erről a ritkán kaszált mezőről csodálatos panoráma nyílik a pontosan előttünk fekvő Mátrára! Továbbindulva lassan leereszkedünk Mátraverebély kéktúra atlaszunk szerint cigánytelepnek aposztrofált részébe (igaz az állítás), tovább folytatjuk az ereszkedést a szűk Névtelen utcán, ez aztán beletorkollik a jóval szélesebb Vasút utcába. Ezen végigbandukolva érjük el a 21-es főút falun átvezető szakaszát.
 

Megérkezés Mátraverebélyre

Keresztezzük a forgalmas főutat, itt a település képe alaposan megváltozik. A házak, kertek rendezettebbek lesznek, az utcákon is kevesebb beszélgető, lődörgő embert látunk. Nagyjából háromszáz lépés után áthaladunk a Zagyva hídján, ezzel földrajzilag magunk mögött hagyjuk a Cserhát dombságát és belépünk a Mátra területére. A pecsételőhelyként szolgáló kocsmát az út jobb oldalán találjuk a Vasút utca 107. szám alatt.

-hörpölin-

Kapcsolódó fórum téma

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 4 esemény
 • 3 104 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter