2021. április 20., kedd - Tivadar
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Turistautak
Magyar Természetjáró Szövetség

Mindszentpuszta - Som-hegy - Csáki vár alja - (Csáki várrom) - Batonna-hegy - Kis-bükk - Kőhányáspuszta TÚRALEÍRÁSSAL!

kék sáv (kék sáv)
Létező, karbantartott
OKT-103
Mindszentpuszta - Kőhányáspuszta
Mindszentpuszta - Som-hegy - Csáki vár alja - (Csáki várrom) - Batonna-hegy - Kis-bükk - Kőhányáspuszta TÚRALEÍRÁSSAL!
Mindszentpuszta, kulcsosházak
Kőhányáspuszta (Gánt-Kőhányás)
6.9 km
130m (oda) 150m (vissza)
1 óra 56 perc
Országos Kéktúra
1953
Fejér Megyei Természetbarát Szövetség
horpolin
2011-08-01 07:03:46
Kattints ide!Leírás

Térkép: Vértes turistatérkép 1:40000, Cartographia (20.) 2009.
Térkép: Gerecse, Vértes, Velencei-hegység turistakalauz 1:40000, Cartographia 2008.
A szakasz fóruma: 10.sz. túra: Bodajk, Csókakõ vm. - Szárliget
Bélyegzőhelyek fórumai: Mindszentpuszta, Kõhányáspuszta

A bejárás időpontja: 2010. december 21.
A leírás elkészült: 2011. július 31.


Mindszentpuszta - Kőhányáspuszta

A mindszentpusztai pecsételés után visszatérve a kéktúra ösvényére a Ciklámen-völgybe ereszkedik le kanyarogva az utunk, itt sajnos egy irtásfolt fogad bennünket, hiszen kivágták néhány évvel ezelőtt az itteni szép, szinte oszlopcsarnokszerű bükköst! Néhányszáz lépés után balra kiválik utunkból a kék négyszög jelzés, utána nagyon kell figyelni a letérést, mert itt egy nehezen észrevehető váltás következik: jobbra, egy alig kijárt nyomra kell letérnünk. Az ösvényt eléggé benőtte a vadszeder és a gaz, ezért nehéz észrevenni, a jelzéseket a ritkított erdő bükkjein kell figyelni!
 
 
A magas aljnövényzetben kacskaringózó nyomok felkapaszkodnak a Som-hegy oldalába, egy földutat kereszteznek, aztán nem sokkal később beletorkollanak egy másik erdei földútba. Ezen indulunk tovább egy jó darabig még a fák között haladva, aztán kiérünk a Som-hegy északi, ligetes oldalába. Rétek, facsoportok között kanyarognak a keréknyomok, egy, az út mellett álló magaslesre felkapaszkodva szép kilátás nyílik északra, Oroszlány felé. Később a keréknyomok beletorkollanak egy földútba, ami már következetesen északnyugat felé vezet, ezen érjük el körülbelül ötszáz lépés után az erdőben kanyargó keskeny aszfaltutat.
 

A Som-hegy ligetes északi oldalában
 
Jobbra indulunk el rajta, de talán kétszáz lépés után jobbra letérünk róla egy vele párhuzamosan haladó ösvényre. Ezen ballagunk néhány percig, aztán újra megpillantjuk magunk mellett az aszfaltutat, de nem térünk rá, mert a jelzések jobbra fordítanak bennünket, vissza az erdőbe. Egy völgybe fordulunk be, a keréknyomok az alján vezetnek egyre beljebb. Öt-hatszáz lépés után kék rom jelzések indulnak jobbra, fel a domboldalba a Csáki vár (Oroszlánkő várának) csekély romjaihoz, a kék sáv jelzés azonban lenn marad a völgy alján kanyargó földúton.
 

A Csáki vár melletti árnyas völgy alján haladnak a keréknyomok
 
Később a völgy összeszűkül, egyre meredekebbé válik az utunk és felkapaszkodunk rajta az Öreg-bükk fennsíkjára. Egy többszörös útelágazásban élesen balra kanyarodunk a kék sáv jelzéseket követve, körülbelül nyolcszáz lépés után pedig jobbra térünk egy másik útelágazásban. Kiérünk a Batonna-hegy irtásfoltos tetejére, a földutunk facsoportok mellett elhaladva, kerítéseket követve vág át a dzsindzsás területen. Néhány perc után utunk ismét betér az erdőbe, egy jó darabon még nagyjából szintben halad, elhagyjuk az úttól balra álló hatalmas, még a térkép által is jelzett hársfát, aztán a Kis-bükk oldalában lejtmenetben érjük el az Oroszlány és Csákvár között vezető országutat. A kék sáv jelzések itt balra térnek, hogy az út mellett haladjanak egy darabon, de nekünk jobbra fordulva be kell ballagnunk a közeli Kőhányáspusztára, hogy pecsételhessünk. Nemsokára elérjük a legszélső házat, a turistaház épületét, aztán az utcán tovább sétálva a kis Esterházy kápolnával szemközt találjuk a bélyegzőt az út szélén, egy faoszlopra rögzítve.

 

Kőhányáspuszta - Az Esterházy kápolna és mögötte a turistaház épülete
 
-hörpölin-

Kapcsolódó fórum téma

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 025 regisztrált felhasználó
 • 2 395 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 5 esemény
 • 2 929 megjelent cikk, hír
 • 274 belső oldal
 • 2 234 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter