2022. augusztus 09., kedd - Emőd
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Turistautak
Magyar Természetjáró Szövetség

Mátraháza - Déli sípálya - Kékestető TÚRALEÍRÁSSAL!

kék sáv (kék sáv)
Létező, karbantartott
OKT-211
Mátraháza - Kékestető
Mátraháza - Déli sípálya - Kékestető TÚRALEÍRÁSSAL!
Mátraháza
Kékestető
2.4 km
330m (oda)
1 óra 9 perc
Országos Kéktúra
1953
horpolin
2011-12-18 06:45:59
Kattints ide!Leírás

Térkép: Mátra turistatérkép 1:40000, Cartographia (14.) 2008.
A szakasz fóruma: 21.sz. túra: Mátraháza - Sirok
Bélyegzőhelyek fórumai:  Mátraháza, Kékestetõ

A bejárás időpontja: 2011. március 27.
A leírás elkészült: 2011. október 24.


Mátraháza - Kékestető


Mátraháza központja a Pagodával

A mátraházai buszállomástól felsétálunk az útelágazásig, ahol a Kékestetőre vezető aszfaltút kiágazik a 24-es főútból. Balra térve ráfordulunk a kékestetői útra és a bal szélén indulunk el felfelé. Erősen kapaszkodva egy hajtűkanyar túlsó végén már a házak fölé kerülünk, de a következő kanyart már kihagyjuk: a kéktúra balra, keréknyomokra térve rövidít. A kapaszkodás folytatódik, és pár perc után jobbról mellénk fordul az aszfaltcsík, amit csak az imént hagytunk magunk mögött. Pár lépés erejéig ismét rátérünk, de amikor továbbfordul, már ott is hagyjuk, hogy az egyenesen induló Déli sípályán folytassuk az utunkat.
 

A Déli sípálya alján

Hosszú, monoton kaptató kezdődik itt, ami aztán egészen a Kékestető csúcsáig tart. A sípálya nyiladéka szinte vonalzóval kijelölt egyenességgel vág neki a hegyoldalnak, némi változatosságot mindössze az jelent, hogy a meredeksége változó: néha meredekebben kell kapaszkodnunk 100-150 lépést, aztán kissé megenyhül az emelkedés. De egy kis idő múlva ez a lépcsőzetesség is monotonná válik, és már csak azt várjuk, mikor érünk fel a sípálya tetejére! A pálya két kilométeres hosszán végighaladva körülbelül 250 métert emelkedve érünk fel, a tempótól függően fél-háromnegyed óra alatt a Kékestetőre.
 

Felfelé a sípályán az alkonyatban

A hegytetőn büfék, butikok várják a turistákat, kirándulókat, a kék jelzés elvezet a magassági pont kis nemzetiszínűre festett emlékműve előtt is, de ha pecsételni akarunk, akkor bizony egy jelentős kitérőt kell tennünk a szanatórium portájáig komoly szintet vesztve egy kis kövezett sétányon a piros és zöld jelzéseket követve. Mivel a porta előtt van a buszforduló, azoknak van szerencséjük, akik itt kezdik, illetve fejezik be a túrájukat! Egyébként szívesen pecsételnek a Tető étteremben is az ottani egyedi körbélyegzővel. Ha időnk engedi, érdemes felmenni a TV torony kilátószintjére, mert csodálatos körpanoráma nyílik onnan az egész Mátrára, tiszta idő esetén messze el lehet látni az Alföld irányába is.
 

A tetőn áll az 1014 méteres magasságot jelző emlékmű

-hörpölin-

Kapcsolódó fórum téma

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 166 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 3 esemény
 • 3 092 megjelent cikk, hír
 • 269 belső oldal
 • 2 285 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter