2023. március 23., csütörtök - Emőke
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Turistautak
Magyar Természetjáró Szövetség

Káptalantóti - Elő-rét - Öreg-hegy - Vár-kút (Csobánc) - Hári-dűlő - Köves-hegy - Mindszentkálla - Kőtenger - Velétei palotarom - Szentbékkálla TÚRALEÍRÁSSAL!

kék sáv (kék sáv)
Létező, karbantartott
OKT-062 I.6/2
Káptalantóti - Szentbékkálla
Káptalantóti - Elő-rét - Öreg-hegy - Vár-kút (Csobánc) - Hári-dűlő - Köves-hegy - Mindszentkálla - Kőtenger - Velétei palotarom - Szentbékkálla TÚRALEÍRÁSSAL!
Káptalantóti
Szentbékkálla
9.3 km
260m (oda) 230m (vissza)
2 óra 46 perc
Országos Kéktúra
1953
Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség
horpolin
2012-05-22 17:29:17
Kattints ide!Leírás

Térkép: A Balaton-felvidék és a Keszthelyi-hegység turistaatlasz és útikönyv, 1:40000, Cartographia 2002.
A szakasz fóruma: 6.sz. túra: Badacsonytördemic - Nagyvázsony
Bélyegzőhelyek fórumai:  Káptalantóti, Szentbékkálla

A bejárás időpontja: 2012. április 29.
A leírás elkészült: 2012. május 22.


Káptalantóti - Szentbékkálla

Káptalantóti központját magunk mögött hagyva végigballagunk a falu bekötőútján egészen a tapolcai országútig, jobbra indulunk el rajta, de néhány száz méter után már a Csobánc felé térünk le róla egy földútra. Itt is nagyüzemi szőlők között kezdjük meg a kapaszkodást, de a meredekebb hegyoldalt elérve itt is elkezdődik a présházak, kisebb szőlőskertek világa. Utunk egyre jobban silányul, végül már csak füves keréknyomokon ballagunk a kertek között. Már ismét kijártabb úton érjük el a Csobánc fennsíkjára vezető, kék rom jelzésű utat. Ide is érdemes felkapaszkodni, megnézni a vár szerény romjait és körbesétálni a hegytető fennsíkját, mert nagyon szép fentről a kilátás!
 

Kapaszkodás a Csobánc oldalában


Kilátás a Csobáncról a Tóti-hegyre, a Gulácsra és a Badacsonyra

A kék jelzés földútjára visszatérve leereszkedünk a következő völgy alján futó széles földútra, ezen haladunk párszáz lépést, aztán ismét kapaszkodni kezdünk a túlsó domboldalban. Magunk mögött hagyjuk az utolsó présházakat is, itt benőtt, gazos ösvényre fordulunk és felkapaszkodunk a Láz-tető nyergébe. A túlsó oldalon leereszkedve valaha megművelt, de most már lassan visszavaduló földekre érünk, ezeken átvágva érjük el a következő földutat. Balra térve átvágunk rajta a szőlőkön, aztán egy mélyútba leereszkedve jutunk el Mindszentkálla határába.
 

Mélyúton Mindszentkálla felé
 
A kéktúra éppen csak érinti a falu szélét, továbbindulunk a Szentbékkállára vezető országúton. Innen bal felé térünk le a lovaspóló klub bejáró útjára, végigballagunk egy legelő szélén, félig megkerülve azt, és megérkezünk a Kőtenger dombjához. A jelzett út felkapaszkodik a kőalakzatok közé, végighalad a dombgerincen, aztán a túlsó oldalán leereszkedik.
 

A Kőtengernél 1.


A Kőtengernél 2.

Földútra térve érkezünk meg Szentbékkálla határába. Utunk a faluközpont felé vezet a falu utcáin, de mielőtt még elérnénk azt, a kéktúra egy rövid kitérőt tesz a falu északi határában álló velétei palotaromhoz. A szerény maradványoktól már néhány perc alatt visszaérünk a faluközpontba, ahol a kis presszó-vegyesbolt párosban kérhetünk bélyegzést az igazoló füzeteinkbe.
 

A velétei palotarom

-hörpölin-

Kapcsolódó fórum téma

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 23 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter