2022. november 30., szerda - András, Andor
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Turistautak
Magyar Természetjáró Szövetség

Írott-kő, kilátó - Sötét-völgy - Kalapos-kő - rohonci országút - Bozsok TÚRALEÍRÁSSAL

kék sáv (kék sáv)
Létező, karbantartott
RP-DDK-01
Írott-kő, kilátó - Sötét-völgy - Kalapos-kő - rohonci országút - Bozsok TÚRALEÍRÁSSAL
Irottkő RP-DDK és OKT találkozási pontja
Bozsok. Rákóczi úti elágazás ahol a kék K-re fordul
8.1 km
97m (oda) 651m (vissza)
Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra
Természetvédelmi terület Természetvédelmi terület
Vas Megyei Természetbarát Bizottság
Hevesi
2014-10-09 21:15:19
Kattints ide!
Kattints ide!Leírás

Az útvonal 2013 tavaszán lényegesen megváltozott, az itt olvasható leírás már nem aktuális!A bejárás időpontja: 2012. május 05.
A leírás elkészült: 2012.augusztus 22.

Írott-kő - Bozsok


Az Írott-kői kőkilátó tornya (884m)

A Kőszegi-hegység legmagasabb csúcsán, az Írott-kőn kezdődik –vagy ha úgy tetszik, végződik- a Rockenbauer Pál nevét viselő, és az egész dél-dunántúli régiót bejáró barangolás. Közvetlenül az osztrák-magyar határon egy kőkilátó áll, melyet 1913-ban építettek az akkori fából épült torony helyére. Akkor még nem itt volt a hivatalos országhatár. A határkövet csak pár évvel később, 1922-ben helyezték a kilátó legalsó szintjére. A vaslépcsős épület tetejéről páratlan kilátást nyújt mind az Alpok, mind a kőszeg-hegyaljai települések és a Rába völgye, további utunk felé. A kilátótól kicsit lejjebb, a fenyves erdő szélén találjuk a fémbélyegzőket rejtő ládikákat közvetlenül egy nagy régi határkőre festett DDK nyíl mellett, amely pontosan mutatja az irányt Bozsok felé.


A dél-dunántúli kéktúra első jelzése

Sűrű fenyvesben kezdünk ereszkedni a piros jelzéssel, később már bükk is váltja a fenyőt, amikor továbbra is a keleti irányt tartva áthaladunk egy kereszteződésen. Az ösvény kiszélesedik, a következő elágazásnál is egyértelmű a jelzés, utunk balra, egy kényelmesen oldalazó útra fordul. Balra kőtengert láthat a figyelmes turista, majd egy jól karban tartott vadetető után ismét ereszkedő út hívogat jobbra lefelé. Hamarosan búcsúzunk a piros jelzéstől, mely balra indul Velem felé, mi pedig rövid ereszkedés után szinte visszafordulunk, jobbra látjuk a gerincet, amin eddig ereszkedtünk lefelé. Az apró kavicsos dózer út alig érezhetően ereszkedik, amikor már el is hagyjuk, még inkább ereszkedő út csábít a Sötét-völgy felé.vízfolyás a Sötét-völgyben

 


Keresztezünk egy vízfolyást, mely a közeli Ebenspanger János forrásból fakad. A vízfolyás már-már patakká duzzad, amikor újból átlépünk rajta, és haladunk tovább immár a bal partján. Fenyves-bükkös erdőben sokáig kísérjük a patakot, míg végül egy kereszteződésben ismét átkelünk rajta, és kis emelkedővel megközelítjük az országhatárt. Megjelennek a nyírfák, a pataktól egyre inkább távolodunk, már alig halljuk moraját. Utunk érezhetően emelkedik, szigorúan a határsávot követi, majd kiérünk egy kis tisztásra, ahonnan megint ereszkedni kezdünk. Rövidesen elérjük a kék háromszög jelzést. Érdemes az alig 300 méteres kitérőt megtenni a Kalapos–kőhöz. A hegységre jellemző palás kőzetből álló szikla nevét alakjáról kapta.nyírfák a határ menti úton


Kalapos-kő

A kék jelzésre vissza, vagy arról le nem térve ereszkedünk tovább Bozsok felé, amikor a határtól már eltávolodva elérünk egy régi irtásfoltot.  A térképen még jelölt hajdani fiatalos kerítése az idők során teljesen elkopott. Élesen jobbra fordulva haladunk át rajta, majd a szélén egy erdei mélyútra, balra térünk. Palás kőzet a lábunk alatt, tölgy és szelídgesztenye kísér, amikor ballagunk lefelé a dombháton.  A bozsoki víkendházak után már tudjuk, nincs messze a rohonci országút, melyet a régi határátkelő közelében el is érünk, és a kék sávot követve balra vesszük az irányt.


régi határátkelőhely

Pár perces séta innen  a forgalmas betonúton Bozsok. A falu központjában, a Rákóczi utcán balra térve jutunk el az elágazáshoz, ahol a kék jelzés keletre fordul egy régi tűzoltószertárnál. Innen a Rákóczi utcán 100 métert tovább haladva találjuk a hétvégén is sokáig nyitva tartó Kerekes Üzletházat, ahol a  kéktúra bélyegzőt őrzik.


-lochlivia-

 

Következő szakasz:
Bozsok - Szombathely-Ólad

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 480 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 2 esemény
 • 3 113 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter