2023. február 04., szombat - Csenge, Ráhel
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Turistautak
Magyar Természetjáró Szövetség

Fancsal - Betti-kút - Devecseri-patak - Abaújdevecser - Csoma-kúria - Encs - Forró-Encs vá. - Gibárt TÚRALEÍRÁSSAL!

kék sáv (kék sáv)
Létező, karbantartott
OKT-258
Fancsal - Encs - Gibárt
Fancsal - Betti-kút - Devecseri-patak - Abaújdevecser - Csoma-kúria - Encs - Forró-Encs vá. - Gibárt TÚRALEÍRÁSSAL!
Fancsal bélyegzőhely előtti kereszteződés
Gibárt (Erőműhöz vezető út elágazása)
9.9 km
70m (oda) 140m (vissza)
2 óra 23 perc
Országos Kéktúra
1953
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség
Hevesi
2013-06-07 22:11:43
Kattints ide!Bevezető

Térkép: A Gömös-Tornai-karszt (Aggteleki-karszt és Szlovák-karszt) és a Cserehát Turistaatlasz és útikönyv 1:40000 és 1:60000, Cartographia 2003.
Térkép: Zempléni-hegység turistakalauz 1:40000, Cartographia 2005.
A szakasz fóruma: 25.sz. túra: Bódvaszilas - Boldogkõváralja
Bélyegzőhelyek fórumai:   Fancsal, GibártLeírás

Fancsal - Gibárt
 
A kis falut pecsételés után a K-nek tartó Rákóczi utca irányában hagyjuk el, a patakot keresztezve utunk D-re fordul , majd néhány kanyar után ismét a K-i irányt tartva egy gyümölcsöst érintünk.
A gyümölcsös felett egy erősen benőtt ösvény található, vele párhuzamosan egy mezőgazdasági út halad a K-i oldalon. kb. 400 m után ismét K-re fordulunk majd ezt az irányt tartva kb. 700 m után a cserjés helyenként bozótos területen vezető földút D-re fordul és egyenesen vezet tovább az Encshez tartozó Abaújdevecserre. A Falu főutcáján egyenesen D-felé tartunk a kastélyparkig, majd ott balra fordulva keresztezzük a patakot és ismét D-felé megyünk tovább a 3-as főútig.
 

 
Ebben a forgalmas csomópontban több bevásárló központ is található lehetőség van a készleteink feltöltésére, sőt a közeli Forrón 1 km-re Ny-ra egy kiváló szállást is találhatunk, melynél étkezést is kapunk. (Holdfény Panzió)
A következő pecsételő helyig már végig aszfalton haladunk.  Lehetőségünk van megismerni ennek a kis csereháti városnak a fontosabb részeit hiszen teljesen át kell gyalogolnunk Encsen.
 
 
A folyamatosan K-re tartó utunk a település szélén keresztezi a Bársonyos patakot majd az országút mellett a kerékpár úton megyünk egészen Gibárt településig.
 

 
A Hernád innenső oldalán a Híd Presszóban megpihenhetünk, majd közvetlenül a folyó előtt balra kell letérnünk az erőmű felé ahol a pecsét található.
 

 
Az erőmű ipartörténeti emlék, látogatható de előzetesen mindenképpen jelentkezzünk be mert ennek hiányában csak a kapuig juthatunk!
 ( A belső fotót Hobo Bobo turatársnak ezuton is köszönjük.)

 
A pecsételés után átkelve a Hernád impozáns acélhídján érdemes megnézni a baloldalon a kettős folyó rendszert melyből a baloldali az üzemi víz csatorna. A hídon átkelve balra fordulunk és a Hernáddal párhuzamosan megyünk ÉK-felé, a település szélén még jól látszik, hogy a közelmúlt áradása még a kéktúrát is alámosta egy szakaszon ezt a szakadó-partot kerüljük ki , hamarosan a temető elé érünk és itt érdemes egy jó kilátású helyet keresve visszanézni a Hernádra hiszen alattunk található az a zsilip rendszer amely az erőmű felé haladó vízmennyiséget szabályozza.
 

 
A mindenkori vízállástól függően zúgó, morajló és fehéren "habzó" víztömeg érdekes és szép látvány látvány.  Az izraelita temető beton kerítése mellett füves nyílt terepen haladunk tovább.  
Hevesi Z. OKT 50. (2011.08.07.)

Kapcsolódó fórum téma

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 172 regisztrált felhasználó
 • 2 481 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 18 esemény
 • 3 132 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 294 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter