2022. október 04., kedd - Ferenc
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Turistautak
Magyar Természetjáró Szövetség

Cserhátsurány - Szécsényi út - Hegyes - major - Nógrádsipek TÚRALEÍRÁSSAL!

kék sáv (kék sáv)
Létező, karbantartott
OKT-193
Cserhátsurány - Nógrádsipek
Cserhátsurány - Szécsényi út - Hegyes - major - Nógrádsipek TÚRALEÍRÁSSAL!
Cserhátsurány
Nógrádsipek
8.1 km
170m (oda) 200m (vissza)
2 óra 18 perc
Országos Kéktúra
1953
horpolin
2011-12-17 05:52:24
Kattints ide!Leírás

Térkép: Cserhát turistatérkép 1:60000, Cartographia (5.) 2003.
A szakasz fóruma: 19.sz. túra: Becske - Mátraverebély
Bélyegzőhelyek fórumai:   Cserhátsurány, Nógrádsipek

A bejárás időpontja: 2010. június 17.
A leírás elkészült: 2011. október 6.


Cserhátsurány - Nógrádsipek


Cserhátsurány - Vadász söröző

Bélyegzés után pár lépést visszafelé sétálva a Rákóczi utcán rátérünk a Petőfi utcára, felkapaszkodunk pár métert, balra tekintve innen is szép a rálátás a Jánossy kúriára. Utunk beletorkollik a Bocskai utcába, ezen indulunk tovább észak felé. Elhaladunk a romos evangélikus templom mellett, aztán a Gyógypedagógiai Intézet épületeinek kerítése mellett folytatjuk az utunkat. Lassan magunk mögött hagyjuk Cserhátsurányt, a faluvégi fakereszt előtti elágazásban balra térünk és kaptatni kezdünk felfelé a következő dombhátra. Az erdősarok előtti villaszerű elágazásban jobbra fordulunk, így az erdő az út bal oldalán lesz, jobbra széles szántóföldek húzódnak utunk mellett. Egy régi országúton, az úgynevezett Szécsényi úton járunk most, már évszázadok óta használták ezt a faluk közötti közlekedésre.
 

Visszatekintés Cserhátsurányra és a Szanda-hegyre a Szécsényi útról

Ahogy egyre magasabbra kapaszkodunk, egyre tágabb panoráma nyílik meg mögöttünk, egy idő után feltűnnek a távolban a Szanda-hegy ikercsúcsai is. Egy erdősarkon az út betér a fák közé, az enyhe emelkedő folytatódik, és nagyjából félórával az után, hogy elhagytuk Cserhátsurányt, megérkezünk egy erdei útkereszteződésbe. Balról, Nógrádmarcal felől a piros sáv jelzés érkezik meg, a kék jelzések egyenesen indulnak tovább, most már gyakorlatilag szintben haladva. Kellemes erdőjárás kezdődik itt, utunk követi a széles dombhát gerincét csak nagyon enyhén hullámvasutazva.
 

A Hegyes gerincútján

Egy idő után köves domb tűnik fel az út jobb oldalán, ez a hosszú dombgerinc legmagasabb csúcsa, a 399 méter magas Hegyes, de ezt nem kell megmásznunk! Nagyjából háromnegyed órás út végén utunk mellett balról mezők tűnnek fel, ezekre kisétálva szép kilátás nyílik északi irányba, a környező dombokra.
 

Kilátás a mezőkről észak felé. A távolban feltűnik a Karancs.

Az út aztán kifordul ezeknek a mezőknek a szélére, de aztán ismét visszatér a fák közé, és erősen lejteni kezd. Az eddigi utunkhoz képest meglehetősen meredeken érünk le a domb aljára, magunk mögött hagyjuk az erdőt és utunk belefut egy jól kijárt földútba. Balra indulunk el rajta, néhány perc múlva megművelt terület mellé fordulunk ki, aztán a széle mentén kapaszkodni kezdünk fel a következő gerincre.
 

Mezők szélén vezető földúton

Felérve az út átbukik a tetőn és egy lejtő végén érjük el Nógrádsipek határában a volt tsz majorságát. A poros út aszfaltburkolatot kap, ezen ballagunk be a faluközpontba. Az útelágazásban jobbra térünk, a József Attila utcára, aztán ismét jobbra, a Dózsa György utcára. Ha pecsételni szeretnénk a kéktúra igazoló füzeteinkbe, pár métert még a József Attila utcán tovább ballagva érjük el a kis vegyesboltot, ahol a pénztárban kérhetjük el a bélyegzőt.
 

Nógrádsipek - Vegyesbolt

-hörpölin-

Kapcsolódó fórum téma

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 4 esemény
 • 3 104 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter