2021. december 05., vasárnap - Vilma
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Turistautak
Magyar Természetjáró Szövetség

Cserepeskői-barlang - Őserdő - Kis-Virágos-hegy - Tar-kő - Büszkés-hegy - Keskeny-rét - műút - Mély-Sár-völgy - Füstös-kő-bérc - Faktor-rét - Csalános - Bánkút TÚRALEÍRÁSSAL!

kék sáv (kék sáv)
Létező, karbantartott
OKT-234
Cserepeskői-barlang - Bánkút
Cserepeskői-barlang - Őserdő - Kis-Virágos-hegy - Tar-kő - Büszkés-hegy - Keskeny-rét - műút - Mély-Sár-völgy - Füstös-kő-bérc - Faktor-rét - Csalános - Bánkút TÚRALEÍRÁSSAL!
Cserepeskői-barlang
Bánkút, volt turistaház előtti parkoló
9.6 km
480m (oda) 30m (vissza)
3 óra 12 perc
Országos Kéktúra
1953
Heves Megyei Természetbarát Szövetség
horpolin
2011-12-18 07:41:06
Kattints ide!Bevezető

Bánkúton a túraút Heves megyéből Borsod-Abaúj-Zemplén megye területére lép át.Leírás

Térkép: Bükk turistatérkép 1:40000, Cartographia (29.) 2003
A szakasz fóruma: 23.sz. túra: Szarvaskõ - Putnok
Bélyegzőhelyek fórumai:  Cserepeskõi bg., Bánkút

A bejárás időpontja: 2011. május 10.
A leírás elkészült: 2011. november 17.


Cserepeskői-barlang - Bánkút
 

A Cserepeskői-barlang bejárata

A lakóbarlang azok számára lett kialakítva, akiket a fennsíkon ér az este, távol minden lakott helytől. Berendezése nagyon egyszerű: mindössze néhány összetákolt ágykeret, de az ajtaja zárható, a helyiség pedig fűthető, így hideg időben is megfelelő szállás. A barlang minden luxust nélkülöz, igazából csak egy menedék. A barlangtól továbbindulva visszatérünk a kéktúra ösvényére, ami átfordul a Cserepes-kő keleti oldalába, végigoldalazik egy nagyon meredek, ördögszántásos réten, ahonnan megint csak nagyon szép a kilátás. Az erdőt elérve utunk befordul a Vörös-kő-bérc és a Kis-Virágos-hegy közötti völgybe, és erősen kapaszkodni kezd. Izzasztó menet végén érjük el az Őserdő kerítését.
 

Meredek hegyoldalban oldalazó ösvényen

Jobbra törik az utunk és a kerítést követve folytatjuk a kemény kapaszkodást. Az Őserdő arról nevezetes, hogy már régóta nem bolygatta ott senki a természetet, tilos a favágás, még a kidőlt famatuzsálemeket sem távolítják el a helyükről. Még a belépés is tilos ide. Ahogy a neve is mutatja, ez maga a háborítatlan őserdő! Felkapaszkodunk a kerítés mentén a Kis-Virágos-hegy lapos tetejére, itt aztán az emelkedés is véget ér egy időre, sőt egy darabon lejt is az utunk! Hirtelen indít innen a Tar-kőre vezető kaptató, hogy aztán egy alig kilométeres szakaszon 130 métert kapaszkodjunk felfelé.
 

A Őserdő

A kéktúra nem látogatja meg a tető alatti tisztást, ahol a dél felé hirtelen letörő szilafal ormáról csodálatos kilátás nyílik a Bükk déli részére és a távoli Alföldre, de nem szabad kihagyni! Érdemes pihenni is itt egy sort, letelepedve a napos tisztás selymes füvébe, úgy csodálni az elénk táruló panorámát! Tiszta időben nyugat felé pillantva a Mátra tömbje is feltűnik a távolban, keleten pedig a már közeli Három-kőre nyílik kilátás.
 

Kilátás a Tar-kőről az Alföld felé
 

Kilátás a Tar-kőről a távoli Mátrára

A Tar-kőről továbbindulva már gyakorlatilag szintben átoldalazunk a Három-kőre (a kilátópontot itt sem keresi fel a kéktúra), aztán a Keskeny-réten kezdjük meg a fennsíkot övező kövekről az ereszkedést a Bükk központi, dimbes-dombos tetejére. Újra belépünk a fák közé, és egy erdei úton ereszkedünk a fennsíkot átszelő keskeny aszfaltútig, rátérünk erre és északkelet felé indulunk el rajta. Egy időre letérünk róla balra, hogy a bejárjuk a Kis-sár-völgy rétjének gyalogútját, aztán egy útelágazás után, ahol balra térünk, ugyanezt tesszük a Mély-sár-völgy rétjén is.
 

A Bükk-fennsík aszfaltútján


A Mély-sár-völgy rétjén

Néhány perc után visszatérünk az útra, és elballagunk rajta egészen a Faktor-rétig. Itt térünk le róla jobbra, elhaladunk egy szentképes, idős ikerbükk mellett, majd keréknyomokon északkelet felé tartva egy irtásfolt széléről megpillantjuk a Bánkút feletti Bálvány tetején álló adótornyot és a kilátót. A Bánkút előtti útelágazásban észak felé fordulunk és rövid kapaszkodó után elérjük a Fehér Sas panziót, utána pedig az aszfaltutat.
 

Kilátó és adótorony a Bálvány tetején

Keresztezzük, és már a nyereg túlsó oldalán ereszkedve érjük el a sípályát és a Bánkúti Síház-turistaház épületét. Itt tudunk pecsételni az igazoló füzetünkbe a bejárati ajtó mellett egy láncon lógó kéktúrás bélyegzővel. Amennyiben időnk engedi, tegyünk egy kitérőt a Bálvány csúcsán álló Petőfi kilátóhoz, mert onnan gyönyörű körpanoráma nyílik a Bükk-fennsíkra és a hegyek északi szegélyére.
 

A Bánkúti Síház

-hörpölin-

Kapcsolódó fórum téma

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 118 regisztrált felhasználó
 • 2 447 hírlevél előfizető
 • 345 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 0 esemény
 • 3 020 megjelent cikk, hír
 • 284 belső oldal
 • 2 264 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter