2022. november 27., vasárnap - Virgil
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Turistautak
Magyar Természetjáró Szövetség

Bakonynána - volt Prémmalom - Erdész emlékmű (Római-fürdő) - Gaja-patak - Vadalmás malom - Szentkút - Jásd TÚRALEÍRÁSSAL!

kék sáv (kék sáv)
Létező, karbantartott
OKT-092 I.9/2
Bakonynána - Jásd
Bakonynána - volt Prémmalom - Erdész emlékmű (Római-fürdő) - Gaja-patak - Vadalmás malom - Szentkút - Jásd TÚRALEÍRÁSSAL!
Bakonynána
Jásd (bélyegzőhely bekötő)
5.0 km
80m (oda) 170m (vissza)
1 óra 23 perc
Országos Kéktúra
1953
Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség
horpolin
2011-12-01 18:25:59
Kattints ide!Leírás

Térkép: Keleti-Bakony (Palotai-Bakony) 1:40000, Tájoló Bt. 2002.
Térkép: Bakony turistakalauz 1:40000, Cartographia 2008.
A szakasz fóruma: 9.sz. túra: Zirc - Bodajk, Csókakõ vm.
Bélyegzőhelyek fórumai: Bakonynána, Jásd

A bejárás időpontja: 2011. február 19..
A leírás elkészült: 2011. július 24.

 

Bakonynána - Jásd

 


A Prém-malom a Gaja-szurdok bejáratánál áll
 

Bakonynánáról az elágazásba visszatérve ráfordulunk a jobbra induló aszfaltútra, de néhány lépés után balra kanyarodunk, egy kis kiépített murvás parkolóba. Itt kezdődik egy kavicsos sétány, erre rátérve indulunk tovább. Rövid sétával elérjük a volt Prém-malom szépen felújított épületeit, átvágva előttük a tisztáson belépünk az erdőbe. Kissé magasabbra kapaszkodunk a domboldalban és lassan beérünk a Gaja-patak völgyébe. Halljuk az alattunk csobogó patakot, de csak ritkán pillanthatjuk meg a sűrű növényzet miatt. Kellemes erdőjárás az utunk a völgy oldalában hullámvasutazó, sokszor szinte sétányszerűen széles, jól kitaposott gyalogúton, körülbelül negyedórás menet végén ereszkedik le a gyalogösvény a Gaja itt már kiszélesedő völgyébe.
 


A szurdok mélyén folyik a Gaja
 

Erdei pihenő tűnik fel a patak túlsó partján, fahíd vezet át oda az innenső oldalról, az Erdész emlékmű faoszlopától. A kéktúra marad a patak bal partján és meredeken kapaszkodni kezd a domboldalban, de érdemes pihenni pár percet a padokon és aztán elsétálni a Római-fürdőig! A Római-fürdő az a hely, ahol az itt már szélesre duzzadt Gaja-patak jó néhány emeletnyit vesztve a magasságából egy mély kanyonba zúdul le. Érdemes leereszkedni a sziklákon, és alulról is megnézni a vízeséseket!
 


A Római-fürdő
 

Visszatérve a patakparti pihenőnél a kéktúra ösvényére, az meredeken kikapaszkodik a patakvölgyből a Vadalmás dombgerincére, innen a fák között előrepillantva meglátjuk a Tési-fennsikon Tés falu néhány házát, aztán az utunk a domb másik oldalán visszaereszkedik újra a Gaja völgyébe. Leereszkedünk mi is, és földúton indulunk tovább újra a Gaja mellett, de néhány száz méter után, amikor kiérünk az erdőből a szántóföldekre, a kék jelzések jobbra, keréknyomokra térve egy gázlón átvezetnek a patak túlsó oldalára. Csapadékosabb időszakokban a Gaja-patak eléggé megduzzad, ekkor ajánlatos levenni a cipőket, bakancsokat, és felhajtani a nadrágok szárát, hogy ne ázzanak el! Ha a patak esőzéseket követően nagyon széles és mély, akkor javasolt visszatérni a földútra és azon továbbindulva elérni Jásdot!
 


A Tési-fennsík a Vadalmás gerincéről nézve
 

Az átkelés után a patak jobb partján futó keréknyomokon folytatjuk az utunkat a kaszálókon keresztül. A volt Vadalmás malom épületeit elhagyva nagyjából fél óra alatt érjük el a Szentkút kis bekerített ligetét és a domboldalban álló kálváriát. Jobbra letérve a földútról végigballagunk a bekerített telek kerítése mentén, és a domb tövében haladó úton indulunk tovább, ezen érjük el Jásd határát. Egy hídon ismét átkelünk a Gaja-patakon (most újra a bal oldalán vagyunk), egy elágazásban a kéktúra jobbra tér, de pecsételni be kell menni az úton a faluba. A központban lévő kis bisztróban lehet bélyegezni a kéktúrás igazoló füzetekbe.

-hörpölin-

Kapcsolódó fórum téma

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 480 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 2 esemény
 • 3 111 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter