2023. március 30., csütörtök - Zalán
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Turistautak
Magyar Természetjáró Szövetség

Adony, Vizi fogadó - SztMihályi erdő - Kulcs - Rácalmás Nagysziget - Rácalmás - Dunaújváros - Pentele híd - Dunavecse

piros sáv (piros sáv)
Létező, karbantartott
?????
Dunán-innen Dunán-túl
Adony, Vizi fogadó - SztMihályi erdő - Kulcs - Rácalmás Nagysziget - Rácalmás - Dunaújváros - Pentele híd - Dunavecse
 Adony, Vizifogadó 6. főút 57. km   N47 04.103 E18 53.081
 Dunavecse Speciális Iskola Fő út.  N46 55.121 E18 58.411
46.0 km
392m (oda)
13 óra
Műemléket érint
Szép kilátás
Természetvédelmi terület Természetvédelmi terület
2006
Pentele Természetjáró Egyesület
Lasek700
2017-04-27 09:08:13
Kattints ide!Bevezető

 Adony Vízi fogadó – Szentmihályi erdő- Kulcs – Rácalmás Nagy sziget déli csúcsa – Nagy sziget foglalkoztató - Rácalmás Evezős sporttelep – Dunaújváros víztorony - Pentele híd– Dunavecse Speciális Iskola

Figyelem! Az Adony Vizifogadó-Dunavecse piros sáv jelzésen a Dunaújváros Sikló út az ISD Dunaferr Zrt. I. szivattyútelepnél a közút sorompóval le van zárva. A Biztonsági Igazgatóság kérésére az áthaladáshoz az iparőrök 2014 február 1-től naplózzák a személyes adatokat. A kötelezettség nem vonatkozik a Dunán innen Dunán túl tt napjára.
Leírás

 A 6-os út 57-es km, buszmegálló bódéja mellett bal oldalt kezdődik a piros sáv jelzés, a túra útvonala végig ezt követi. Az erdőben rögtön balra fordulunk, az ösvény kacskaringós, de a jelzések jól követhetőek. Jobbra felfelé a bevágásban haladunk, majd két bal forduló után lefelé, jó 100 m után jobbra felfelé, innen már a magaspart peremén haladunk. Az erdőből kiérve jobbra kanyarodunk, a villanyvezeték alatt, még egy rövid szakaszon balra a fák közé térünk, majd jobbra fordulunk, elérjük a kulcsi üdülősor első házait. Itt széles kocsiúton haladunk tovább, balról üdülőházak, jobbról fasor. Ennek az egyenes szakasznak a végén található a Szőlőfürt kocsma a A jeleket követve balra haladunk tovább, Adonyi u. Y elágazás, jobbra lefelé. Jobbra Vöröspart u. Balra Kőgát u. balra Horog u. balra Nádas u. balra Dózsa Gy. u. Y elágazás balra, jobbra Felső Deák F. u. Az öreg kocsmánál balra lefelé Sötér sétány, a Dunánál jobb felé fordulunk és a Hajós utca után a parti szekérúton folytatjuk utunkat Rácalmás felé a piros sáv jelzésen. Az aszfaltozott utat elérve elhaladunk, a hídnál ÚTIRÁNYTÁBLA, Balra be a hídon, szemben ÚTIRÁNYTÁBLA, jobbra Déli irányba haladunk, a sziget csücskénél balra tovább az úton majd balra, két vadkerítés kapuval, (feltétlenül akaszd vissza) madárles, a következő kereszteződésben balra 200 m fedett pihenőhely, balra haladunk tovább majd jobbra a hídon át, azután balra. Innen egyenesen 200 m a Vízi Sport Klub. Parti sétány, jobbra Esze T. köz. Balra Kis E. u. jobbra Fürdő u. balra Kossuth L. u. egyenesen Bajcsy-Zsilinszky E. u. Kis-Dunapart u. tovább a kerékpár úton. Dunaújváros, Üdülő sor,.Balra fordulunk a vasúton, és a gyalog hídon, jobbra fordulva a Százlábú híd előtt elkanyarodva, a Gumimaxnál balra fordulva érkezünk a Rác-dombra. A templom előtt elhaladva a másik oldalon lefelé haladó ösvényen érjük el a Horgász-büfét, ahol jobbra fordulunk, majd balra kanyarodva áthaladunk a Szent-István hídon és előbb balra, majd pár lépés után jobbra előszöra lépcsőn haladva majd a zegzugos utcákat követve felmegyünk az Öreg-hegyre. A Római-fürdő bemutatóhelye előtt elhaladva már látszik a város víztornya. A parkolót elérve balra fordulunk a magaspart peremén végigfutó sétányra, ahonnan lélegzetelállító panoráma tárul elénk, Az Aratók szoborcsoportjánál balra, a lépcsőn lefelé haladva a szoborparkon keresztül ékezünk el az alsó Duna parti útra, jobbra fordulunk, az emelkedő végén a kereszteződésben balra, szivattyútelepig haladunk. A sorompón át a piros sáv jelzést követve a beton úton haladunk. A Szabadidőpark és az II. szivattyútelep előtt balra a Duna part irányába kanyarodunk. A Duna parton haladunk a piros sáv jelzésen, majd a Dunától kissé távolodva felfelé az ISD DUNAFERR Zrt. hűtővíz csatornájához érünk. A fém hídon óvatosan keljünk át!

Innen ismét a Duna felé kanyarodunk. A piros sáv jelzés hol egyenesen, hol kacskaringózva vezet bennünket, a terepmotorosok által is használt ösvényen. Elhagyunk egy új telepítésű nyárfást, idősebb ligetet, itt már szekérúton haladunk majd megint egy új telepítés, azután egy bozótos mindkét oldalon, balra fordulunk. magasles, jobbra fordulva sorompót és az erdőből kilépve a fölénk magasodó Pentele híd lábai alatt találjuk magunkat. A híd lábánál jobbra a Dunától távolodva indulunk tovább az aszfalt úton a jelzéseket követve. A töltésnél a híd bal oldalánál megyünk fel a hídon lévő gyalogútra. A gyalogúton haladunk át a hídon a jelzéseket követve érünk a híd alá, Északra indulva Dunavecse határába érünk. Felkapaszkodunk az árvízvédelmi töltésre, és a kerékpár úton haladunk. A gátról és a kerékpárútról a házak közé térünk József Attila u. balra Zrínyi u. és a Petőfi által is lakott öreg ház előtt elhaladva, a református templomnál jobbra fordulva közelítjük meg a város központját, ahol a Fő úton a Posta után a Gyermekotthon és Speciális Iskola. 

 Az útvonal a Dunán-innen Dunán-túl TT 50 km-s távjának része. 
Műemlékek:
Rácalmás, Ráctemplom Dunaújváros - Pentele: Pentelei Molnár János emlékház, Római fürdő, Római kőtár, Vasszobrász szoborpark, Dunavecse: Petőfi Sándor lakóháza, Petrovits mészárszék Petőfi emlékmúzeum, ref. templom
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 24 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter