2022. augusztus 13., szombat - Ipoly
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Túramozgalmak
Magyar Természetjáró Szövetség

Portyázások Magyarország jellemző földrajzi pontjaira

MTSZ központ által szervezett mozgalom
Érintőpontos mozgalom Érintőpontos mozgalom
Létező
jonasbeataLeírás:

A túramozgalom célja a honismeret elősegítése, az ország hét jellemző földrajzi pontjának felkeresése során ismerkedés hazánk tájaival, lakóival, természeti értékeivel, történelmi és kulturális emlékeivel.

A túramozgalom felkeresendő pontjai

 

Az ország geodéziai középpontja: A Pest megyei Pusztavacs község határában, a Duna–Tisza közi síkvidék részét képező Pilis–Alpári-homokhát területének északnyugati részén.

 

Az ország legmagasabb pontja: A Heves megyei Gyöngyös városához tartozó, klimatikus gyógyhelyként és síközpontként egyaránt népszerű Kékestető területén található a Kékes. A Magas-Mátra leghíresebb csúcsa 1014 méterrel emelkedik a tenger szintje fölé.

 

Az ország legalacsonyabb pontja: A Szegedhez tartozó, hajdanán önálló Gyálarét határában, a Gyálai-Holt-Tisza partjának közelében, az Alsó-Tisza-vidékhez tartozó Dél-Tisza-völgy területén. A nevezetes pont tengerszint feletti magassága 75,8 méter.

 

Az ország legészakibb pontja: A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Füzér község Lászlótanya nevű külterületén, a Tokaj–Zempléni hegyvidékhez tartozó Központi-Zemplén legmagasabb csúcsának (Nagy-Milic) közelében.

 

Az ország legkeletibb pontja: A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Garbolc községtől északkeletre, a Túr folyó partjának szomszédságában, a magyar–román–ukrán határnál, a Szatmári-sík egyik szegletében.

 

Az ország legdélebbi pontja: A Baranya megyei Beremend nagyközségtől délre, a magyar–horvát határ közvetlen közelében, a Dráva menti síksághoz tartozó Nyárád–Harkányi-sík csücskében.

 

Az ország legnyugatibb pontja: A Vas megyei Felsőszölnök községtől délnyugatra, a magyar–osztrák–szlovén határnál, az Alpokalja részét képező Vasi-Hegyhát sarkában.
 
 

A túramozgalomban mindenki részt vehet, aki a csatolt mellékletként letölthető igazolófüzettel rendelkezik. A felsorolt földrajzi pontok tetszés szerinti sorrendben, időben és módon kereshetők fel. Az igazolás a földrajzi pontokon, vagy azok közelében elhelyezett, vagy bármely szervtől beszerezhető bélyegzéssel történik. A hét bélyegzéssel ellátott igazolófüzet alapján a túramozgalom jelvényét a Magyar Természetjáró Szövetség adja ki.


 

 

Igazolófüzettel
Bármilyen bélyegzővel
16084 alkalommal

Csatolt dokumentumok

Kapcsolódó fórum téma

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 168 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 3 esemény
 • 3 094 megjelent cikk, hír
 • 269 belső oldal
 • 2 285 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter