2022. december 05., hétfő - Vilma
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Túramozgalmak
Magyar Természetjáró Szövetség

Geodéziai tornyok Magyarországon

Saját tagszervezet által szervezett mozgalom
Hegyek Vándorai Turista Egyesület
Érintőpontos mozgalom Érintőpontos mozgalom
Létező
jonasbeataLeírás:

Geodéziai tornyok Magyarországon


 
Kiírás
Manapság, a műholdas navigációs eszközökkel való túrázás egyre gyakoribb; majdhogynem mindennapivá vált. A túrázók joggal igénylik az ilyen természetű mozgalmak létrehozását, ezért ennek eleget téve, a Hegyek Vándorai Turista Egyesület 2012. június 1-jétől meghirdeti a „Geodéziai tornyok Magyarországon” elnevezésű érintőpontos túramozgalmat.
A túra célja: az országban épült geodéziai tornyok felkeresése.
 
A tornyokról
A 70-es és 80-as években földmérési céllal, országszerte épültek vasbeton mérőtornyok, amelyek a műholdas technológia terjedésével mára feleslegessé váltak. A tornyok egy részét fémgyűjtők kifosztották, megrongálták, míg mások eredeti rendeltetési céljukkal szemben adótoronyként, megfigyelőállomásként vagy kilátóként élnek tovább.
A tornyok legnagyobb része nehezen megközelíthető, eldugott helyen található, gyakran a jelzett turistautaktól távol, néha elkerített területen. A tornyok felkeresése nem kis kalandot ígérő időtöltés, miközben kevésbé ismert tájakat fedezhetünk fel.
Az országban 107 ilyen torony épült, és még térképpel, céltudatos kereséssel is komoly feladat ezekre rábukkanni, hacsak nem használ valamilyen segédeszközt a túrázó. Éppen ezért, és a túramozgalom alapelvével összhangban megadjuk a tornyok GPS pozícióit. (A magasság értékek csak tájékoztató jellegűek.) A csatolt dokumentumok közül megtalálja a GPS-be tölthető koodinátátákat (GPX és GDB formátumban, de becsomagolva), amely adatok a turistautak.hu oldalról származnak.
 
Igazolás
A tornyokra általában 50 cm nagyságú, fejmagasságban feketével vagy téglavörössel festett, egy betű egy szám kombinációjának és színének feljegyzése az igazolólapra.
A túrát bárki teljesítheti, időkorlátozás nélkül, a tornyok tetszőleges sorrendjében.
A teljesítésnek négy szintje van. Minden fokozat teljesítéséért kitűző jár. Aki a legmagasabb (gyémánt) fokozatot eléri, elnyeri a sorszámozott gyémánt fokozatú kitűzőt és az oklevelet. Igazolólapok ingyenesen letölthetők a csatolt dokumentumok közül.
A nevezési díjat az egyes fokozatok elérésekor, fokozatonként kell megfizetni, amelynek összege 300 Ft.
Az igazolólapokat elbírálás céljából (a nevezési díj megfizetése mellett) a Hegyek Vándorai Turista Egyesület címére kell megküldeni: 1182 Budapest, Kétújfalu utca 161/b.
Az igazolólapokra rá kell írni a nevet és a lakcímet!

Figyelem!

Tájékoztatjuk a túramozgalom teljesítőit, hogy a Csóványoson, a Pilis-tetőn, a Zengőn és a Nyúl község fölött emelt geodéziai tornyokat kilátóvá építették át. A Csóványoson és a Zengőn a kód nem a betonhengeren, hanem az egyik függőleges acélgerendán található. Pilis-tetőn a kód továbbra is a torony oldalán található. A Nyúl melletti (más néven győrújbaráti, Lila-hegyi) tornyot fával burkolták, amúgy rendkívül ízléses módon, a különféle fafajták deszkáival, amit már csak ezért is érdemes felkeresni. Ennél a toronynál a kód a feljárattal ellentétes oldalon, a faburkolat alatt, terepszinten található és kívülről is olvasható.


 
Teljesítési szintek
bronz: 30 torony
ezüst: 60 torony
arany: 90 torony
gyémánt: 107 torony (összes)
 
Néhány gyakorlati tanács
A bejárások során fel kell készülni erősen bozótos, benőtt, elhanyagolt környezetre.
Azokon a helyeken, ahol az építményt kerítéssel vették körül, de a kerítésen kívülről látható a torony, a kódok a növényzettől függően szabad szemmel olvashatók, tehát nem kell (nem is szabad) a kerítésen belülre kerülni.
A tornyok közül a Bagamér és a Császár község mellett levő, egy zárt, bekerített és őrzött terület mélyén található. Ezekhez a tornyokhoz csak a terület gazdájával történt egyeztetést követően lehet bejutni. Az elérhetőségekkel kapcsolatban a túramozgalom felelőséhez kell fordulni.
A felfestett kódok nem mindig szembe, hanem esetenként a hátsó részre kerültek, tehát minden esetben ajánlatos körbejárni a tornyot.
Vandalizmus vagy rongálás miatt nem kizárt, hogy a kódok idővel olvashatatlanná válnak. Ha valaki ilyet észlel, kérjük értesítse a mozgalom felelősét, aki a lehető legrövidebb időn belül intézkedik a javításról.
A tornyok állapota a legtöbb helyen erősen leromlott, éppen ezért azokba bejutni, felmászni életveszélyes, ezért TILOS. Ne feledjük: a túra célja a tornyok felkeresése, és nem azok meghódítása!
 
A túramozgalom felelőse: Sipos Tamás
30/584-3018, molyhos@freemail.hu
Igazolófüzettel
Saját kódok feljegyzésével
Bronz fokozat: kitűző
Ezüst fokozat: kitűző
Arany fokozat: kitűző
Gyémánt fokozat: kitűző + oklevél
http://hvte.hu
12808 alkalommal

Csatolt dokumentumok

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó fórum téma

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 480 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 2 esemény
 • 3 117 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter