2023. április 02., vasárnap - Áron
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Túramozgalmak
Magyar Természetjáró Szövetség

FORRÁSTÓL A TORKOLATIG – TÚRA A SAJÓ MENTÉN

Megyei tagszervezet által szervezett mozgalom
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség
Útvonalkövető mozgalom Útvonalkövető mozgalom
Érintőpontos mozgalom Érintőpontos mozgalom
Tematikus út
Nem létezik
jonasbeataLeírás:

 
A B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség a túramozgalom teljesítésének megkezdését 2018. december 31. időponttal lezárta. A túramozgalmat már korábban megkezdők figyelmét felhívjuk, hogy a folyamatban lévő teljesítéseket 2020. december 31-ig legyenek kedvesek befejezni. A jelvény, kitűző díjazást ezen időpontig biztosítjuk. 
A túra célja: A Sajó folyó teljes, 226 km-es hossza mentén való kombinált - gyalogos, kerékpáros és vízi – túrázás. A határon átnyúló turizmus megvalósítása, miközben ízelítőt kapunk a felvidékből, a német bányászfalvakból, a történelmi Magyarország egy-egy részletéből. Járunk közel 1500 m magasan, barlangban, kastélyban, várban, meglátogatjuk egyik költőnk sírját, látjuk a modern mai világot Kazincbarcikán és Tiszaújvárosban, és látjuk a magyarság évszázadainak zivataros helyeit Muhinál és Ónodon.

A túra útvonala:
A túra két országon, több különböző tájegységen át vezet. Szlovákiából a Szepes-Gömöri-érchegységhez tartozó Sztolica-hegységben 1300 m tengerszint feletti magasságban eredő Sajó forrásvidékétől indul, és annak folyásirányát követve, - a határon át (Bánréve) - egészen a Tiszába való beömléséig (Kesznyéten) tart, érintve és felkeresve az útvonalba, vagy annak közelébe eső gazdag turisztikai látnivalók egész sorát.
A túra első részét csak gyalog lehet teljesíteni, középső részét csak kerékpárral, az utolsó részét pedig csak vízen túrázva.

A túra igazolása: külön igazolólapon történik, mely a gazdag információanyagot tartalmazó igazolófüzetben van elhelyezve. Ezt a B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség címén (3527 Miskolc, Selyemrét út 1. postacím: 3501 Miskolc, Pf.: 11. Ügyelet: kedd 16.00-18.30) történő, aktuális összeg befizetésével lehet igényelni.
A megfelelő helyeken az igazolófüzetben megjelölt bélyegzőhelyen és módon kell igazolni a teljesítést.
Gyalogos szakasz: Sztolica  (Stolica), Sajóréde (Rejdova).
 A túra távja 9,5 km, szintemelkedés nincs.
Kerékpáros szakasz: Betlér (Betliar), Krasznahorka (Krásnohorské Podhradie), Gombaszögi-barlang (Gombasecka Jaskyna), Gömörhorka (Gemerska Horka), Sajógömör (Gemer), Hanva (Chanava), Bánréve.
 A túra távja 103 km, szintemelkedés 500 m.
Vízi szakasz: Sajókaza, Szirmabesenyő, Ónod, Kesznyéten.
 A túra távja 132 km
 
Igazolófüzettel
Bármilyen bélyegzővel
Fényképekkel
 A teljesítés után az igazolófüzetben található, kitöltött igazolólapot – a vízi túrázót teljesítés közben ábrázoló fényképpel együtt(!) - erre a címre visszaküldve, a teljesítés ellenőrzése után kapja meg a túrázó a jelvényt.
5108 alkalommal

A túramozgalom összesítése: 0 km, 14 db érintőpont


A túramozgalom érintőpontjai

Az érintőpontok nevére kattintva a megfelelő pont adatlapjára jutsz, ahol a pont állapotával kapcsolatos észrevételeket is olvashatod. Regisztrált felhasználóként Te magad is írhatsz megjegyzést a pont állapotáról.

1. Gyalogos szakasz

Státusz Igazolás Név Észrevételek
1. Ezt a pontot kötelező felkeresni Az érintőpont létezik, elérhető A teljesítés más céges bélyegzővel is igazolható Sztolica ((Stolica))
2. Ezt a pontot kötelező felkeresni Az érintőpont létezik, elérhető A teljesítés más céges bélyegzővel is igazolható Sajóréde ((Rejdova))
Megjegyzés: Ez a szakasz csak gyalogosan teljesíthető!
 

2. Kerékpáros szakasz

Státusz Igazolás Név Észrevételek
1. Ezt a pontot kötelező felkeresni Az érintőpont létezik, elérhető A teljesítés más céges bélyegzővel is igazolható Betlér ((Betliar))
2. Ezt a pontot kötelező felkeresni Az érintőpont létezik, elérhető A teljesítés más céges bélyegzővel is igazolható Krasznahorka vára ((Hrad Krásnahorské))
3. Ezt a pontot kötelező felkeresni Az érintőpont létezik, elérhető A teljesítés más céges bélyegzővel is igazolható Gombaszögi-barlang ((Gombasecka Jaskyna))
4. Ezt a pontot kötelező felkeresni Az érintőpont létezik, elérhető A teljesítés más céges bélyegzővel is igazolható Gömörhorka ((Gemerska Horka))
5. Ezt a pontot kötelező felkeresni Az érintőpont létezik, elérhető A teljesítés más céges bélyegzővel is igazolható Sajógömör ((Gemer))
6. Ezt a pontot kötelező felkeresni Az érintőpont létezik, elérhető A teljesítés más céges bélyegzővel is igazolható Hanva ((Chanava))
7. Ezt a pontot kötelező felkeresni Az érintőpont létezik, elérhető A teljesítés más céges bélyegzővel is igazolható Bánréve
Megjegyzés: Ez a szakasz csak kerékpárral teljesíthető!
 

3. Vízi szakasz

Státusz Igazolás Név Észrevételek
1. Ezt a pontot kötelező felkeresni Az érintőpont létezik, elérhető A teljesítés más céges bélyegzővel is igazolható Bánréve
2. Ezt a pontot kötelező felkeresni Az érintőpont létezik, elérhető A teljesítés más céges bélyegzővel is igazolható Sajókaza
3. Ezt a pontot kötelező felkeresni Az érintőpont létezik, elérhető A teljesítés más céges bélyegzővel is igazolható Szirmabesenyő
4. Ezt a pontot kötelező felkeresni Az érintőpont létezik, elérhető A teljesítés más céges bélyegzővel is igazolható Ónod.
5. Ezt a pontot kötelező felkeresni Az érintőpont létezik, elérhető A teljesítés más céges bélyegzővel is igazolható Kesznyéten
Megjegyzés: Ez a szakasz csak víziúton teljesíthető!
 

Kapcsolódó cikkek

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 23 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter