2023. március 25., szombat - Irén, Írisz
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Túramozgalmak
Magyar Természetjáró Szövetség

Fábián Tamás Emléktúra

FTE
Más egyesületi túramozgalom
Útvonalkövető mozgalom Útvonalkövető mozgalom
Érintőpontos mozgalom Érintőpontos mozgalom
Létező
kunosgaborLeírás:

Kiíró szervezet:

Magyar Földtani Védegylet Egyesület

Az emléktúra célja:

A jelvényszerző túramozgalom célja a 2012-ben, Etiópiában tragikus körülmények között elhunyt geográfus, Fábián Tamás emlékének ápolása, szellemiségének és értékrendjének továbbadása a felnövekvő generációk számára. Ezek mellett az ország- és természetjárás, mint sporttevékenység népszerűsítése is célja az emléktúrának, kiegészülve a Tamás emlékére létrehozott emlékhelyek felkeresésével.

Az emléktúra teljesítése:

A Fábián Tamás Emléktúra végigjárásának több lépcsője van, amelyek minimumszintjeinek teljesítése után lehetünk jogosultak a jelvény megszerzésére.

Emlékkiállítások meglátogatása:

A 2012-es évben két emlékkiállítás is született Szegeden Fábián Tamás emlékére. Az egyik a Szent-Györgyi Albert Agórában, a másik pedig a Szegedi Vadasparkban nyitotta meg kapuit. Az emléktúra teljesítésnek egyik feltétele ezek közül az egyik meglátogatása és bélyegzéssel való igazolása.

Az Országos Kéktúra Dorogtól Nógrádig tartó szakaszának végigjárása:

Az Országos Kéktúra (OKT) teljes hossza több, mint 1100 km. Ebből kb. 140 km-t ölel fel a Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség (CsMTSz) által létrehozott jelvényszerző túramozgalom, amely a „Dorogtól Nógrádig az Országos Kéktúra útvonalán” nevet viseli. Ezen mozgalom útvonalát tartalmazza a Fábián Tamás Emléktúra is. Végigjárásával nemcsak az emléktúra, hanem a fent említett mozgalom is teljesítésre* kerül, nem beszélve arról, hogy a tíz megtekintendő földtudományi érték közül a kötelező minimum öt ezen az útvonalon helyezkedik el. A szakasz teljesítésének igazolása az Országos Kéktúra és a fent említett mozgalom kiírása alapján történik, bélyegzéssel.

Földtudományi értékek felkeresése:

Az emléktúra igazolófüzetében tíz darab, Tamás kedvencei közé tartozó földtudományi érték részletes leírása található meg (Cserépváralja: Nagykúp; Füzér: Várhegy; Nógrád: Várhegy; Pilisborosjenő: Teve-szikla; Piliscsaba: Csabai-gomba; Pilisszentkereszt: Szurdok; Dobogókő: Zsivány-sziklák; Sámsonháza: földtani feltárás; Sirok: Barát és Apáca; Uppony: Upponyi-szoros). Ezekből ötöt kell meglátogatni ahhoz, hogy elfogadható legyen az emléktúra teljesítése. A könnyebb és gyorsabb teljesíthetőség érdekében a tízből öt földtudományi érték (a kötelező minimum) a fent említett kéktúra-szakaszon lelhető fel. Meglátogatásuk igazolása szintén bélyegzéssel történik.A teljesítés részletei:

A fent leírt feltételek bármilyen tagolásban és irányban, egyénileg vagy csoportosan, bármely évszakban és időtartam alatt teljesíthetők. A Dorogtól Nógrádig tartó szakaszra a Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség által megszabott szabályok, ill. az Országos Kéktúra teljesítésének feltételei érvényesek, de a Fábián Tamás Emléktúra füzete nem szolgál igazolásul az OKT Dorogtól Nógrádig tartó szakaszának teljesítésére. A füzetben terjedelmi okok miatt térképeket nem közöltünk, de a földrajzi térben való jobb eligazodás miatt érdemes a túra előtt az adott terület részletes turistatérképét beszerezni. A füzet mindenkori ára magában foglalja az emléktúra teljesítése után kiadott jelvény árát is.

A túramozgalomban mindenki saját felelősségére vesz részt, az Egyesülettől kártérítés semmilyen címen nem igényelhető!

Információk és füzet rendelése: info@mfv.hu
Igazolófüzettel

Kitűző.
3025 alkalommal

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó fórum téma

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 21 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter