2023. január 30., hétfő - Martina, Gerda
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Fórum
Magyar Természetjáró Szövetség

Téma: Turistautakkal kapcsolatos fórum

A turistautakkal kapcsolatos észrevételek, kérdések helye.

Hozzászólások a témához

Új hozzászólás vagy válasz írásához jelentkezz be!
1-50 51-59
#1257 2014-12-30 20:17:52, Hevesi
Továbbított üzenet: --------------------------------------------------------- Hátha valakinek hiányzik: Sziasztok! OKT/Kéktúra füzetet találtunk Ölbő vá. és Bögöt között, a szakasz első részén, 2014.12.29-én kora délután. Az adatok sajnos nincsenek kitöltve, és hiába telefonáltunk előre a bögöti ABC-be, a tulajdonosa oda már nem tért be, pedig a nyomait a falu határáig tudtuk követni. 2010-ben kezdte a pecsétgyűjtést, és kb 42-44-es cipője lehet a nyom alapján aki magára ismer, írjon és visszajuttatjuk a füzetét, ne vesszen el az a sok szép pecsét. Ha különböző fórumokon terjesztenétek, azt is megköszönnénk. Érd: ambruspetra(kukac)gmail.com
 
#1253 2014-11-28 22:37:25, bfgabriella
Válasz Rakk_Gyula felhasználó #1252 számú hozzászólására:
Kedves Gyula!
Nagyon köszönöm a segítségét. Így már neki merünk vágni a túrának.
Üdvözlettel: Gabriella
 
#1252 2014-11-28 12:02:55, Rakk_Gyula
Válasz bfgabriella felhasználó #1251 számú hozzászólására:
Kedves Gabriella!

Az autóbusz menetrendben Koldusszállás bejáróútjánál lévő megállóhely ilyen néven szerepel: Fagyűjtőtelep, bejárati út. Ez a pont kb. 1200 méterre van a Koldusszállás vadászháztól a betonúton dél felé haladva. Közvetlen járat nincs, mindenképpen át kell szállni. Átszállási lehetőséget biztosító megállóhelyek: Tatabánya, Szénbányák Vállalat; Tatabánya, sportpálya; Tatabánya, autóbusz állomás (ez közvetlenül a Tatabánya vasútállomás mellett van, ahonnan már célszerű vonattal visszamenni Szárligetre).

Üdvözlettel:
Rakk Gyula
 
#1251 2014-11-27 09:28:01, bfgabriella
Kedves Fórumozók! Tudna nekem valaki segíteni, hogy hogyan tudnánk Koldusszállásról busszal visszajutni Szárligetre? A 11. túrának ezt a szakaszát szeretnénk megtenni. A volán menetrendben nem találok megállót Koldusszálláson. Időnkbe, energiánkba nem fér bele hosszabb szakasz megtétele. Várom segítségeteket. Gabriella
 
#1239 2014-09-15 19:29:26, Rakk_Gyula
Válasz BagiAndi felhasználó #1236 számú hozzászólására:
Kedves Andi!

A jános-hegyi Erzsébet-kilátótól két irányba vezet a Piros sáv turistajelzés. Északra a Szépjuhászné - Hárshegyi körút - Fekete-fej, délre a János-hegyi-nyereg - Virág-völgy - Makkosmária útvonalon folytatódik. Mindkét irányba meredek, falépcsőkkel megerősített ösvényeken indul lefelé a jelzés, de a Jánoshegyi utat keresztezve már sétaútként ereszkedik tovább Szépjuhászné illetve Makkosmária felé. Az északi ág a Hárshegyi körút sétaútja után meredek, köves ösvényen ereszkedik le a Kis-Ördög-árok völgyébe, ahonnan szintén elég meredeken kapaszkodik fel a túloldali Fekete-fejre. A Piros sáv jelzés mindkét irányban jól követhető.

Rakk Gyula
térképész-térinformatikus
 
#1236 2014-09-10 22:16:46, BagiAndi
Sziasztok!

Nagyon kezdő túrázó vagyok, és tulajdonképpen a testnevelés óra keretein belül pár hét múlva lesz az első nagyobbnak gondolt túrám. Az Erzsébet-kilátótól induló piros útvonalat járjuk majd be. Az lenne a kérdésem, hogy mit tudtok erről az útvonalról?

Előre is nagyon köszönöm a segítséget!

Andi
 
#1231 2014-09-07 13:21:58, tobisch
OKT, Hűvösvölgy, VESZÉLY!!!
A hűvösvölgyi repülőtér mellett vezető kék túra-szakaszon túráztam ma, és azt tapasztaltuk, hogy az egyik fa odvába LÓDARAZSAK költöztek be. Igen agresszívek voltak, sokakat megtámadtak, többeket meg is csíptek, állítólag valakihez mentőt is kellett hívni. Én megúsztam a támadással. A fa közvetlenül a turistaút szélén áll, Hűvösvölgyből Határ-nyereg felé menet bal kéz felé, a repülőtér mellett vezető szakasz közepe táján. A repülőtér szélén végighaladva kikerülhető. (A darazsak a turistaút fölötti légtérben rajzanak, menekülés után visszatekintve ezt láttam.)
 
#1216 2014-06-17 10:01:43, Hevesi
Ugyanez a probléma természetesen másokat is érint! Az általam évek alatt rögzített túramozgalmak és turistautak adatai sem aktualizálhatók, az időközbeni változásokat nem lehet átvezetni. Ezúton is elnézést kérek azon sporttársaktól akiknek kéréseit nem tudtam teljesíteni. A honlapot érdemi információkkal feltöltők jogosultságait elvették, így természetesen én a magam részéről erre NEM tartok igényt, nyilván a feladatot a továbbiakban az MTSZ alkalmazottainak kell megoldani. Hevesi Zoltán
 
#1215 2014-06-16 22:57:45, efemm
Megkérnék valakit az MTSZ központban, hogy az MTSZ honlapon ragadja magához a Túramozgalmak karbantartói jogosultságait és ezáltal a túramozgalmak teljesítési jelzéseinek elfogadását, mert ahol például még én vagyok névleg a karbantartó, ott is csak megjelenik a Teljesítés Elfogadása menüpont, és alatta az elfogadásra várók listája, de ennek megerősítése jogosultsági hibára fut! A teljesítők viszont rajtam kérik számon, hogy az túramozgalmuk teljesítésének kiérdemelt elismerése miért nem jelenik meg az MTSZ honlapján, az erre létrehozott funkciónál.
(Esetleg egyszerűbb lenne visszaadni a korábbi szerkesztői jogokat a honlaphoz, hogy a régi MTSZ honlap a korábbi funkcionalitásában tudjon üzemelni amíg a TTR el nem készül.)
 
#1214 2014-06-13 10:16:08, ljcsontos
  T. Turistaút Szakbizottság Továbbítom túratársunk levelét:
Szabó-pallagon csak a régi fémbélyegző van, a gumisról le van esve a bélyegző. Még májusban megvolt. 
Ha tudsz, szóljál a bélyegző miatt légy szíves!
Üdv Magdi
 
#1213 2014-06-08 21:56:19, bubri
 Kedves Mindenki!

Minap Hárskút a melletti piros jelzésű úton járva egy nemrég magánszemély által kirakott villanypásztoros kerítés állta utunkat. Egyik oldalon be tudtunk menni, mivel a bejárat le volt engedve. Gondoltuk, ha nem lehetne áthaladni (a piros jelzés továbbra is megvolt), akkor nyilván táblákkal jeleznék ezt, s mivel nem volt, gyanútlanul tovább haladtunk. Pár száz méter megtétele után a jelzett útat szintúgy villanypásztor zárta le. Áram alatt volt, nem lehetett leakasztani sem, semmiféle átjutási lehetőség nem volt, így kénytelenek voltunk visszafordulni, mivel kisgyerekkel voltunk.
Kérdésem: ha valaki lekerít egy jelzett turistaút szakaszt annak nem kellene valamilyen tájékoztató táblát kitennie, vagy biztosítani az átjutást a villanypásztoron? Vagy egyáltalán lehet turistaút egy részét lezárni. Megjegyzem a lekerített területen egy geológiai tanösvény is jelezve van.
 
#1200 2014-03-31 12:08:06, pulmy
Válasz hobobobo felhasználó #1199 számú hozzászólására:
 Kedves hobobobo !


  Örülök a hozzászólásodnak és ,hogy megoldódott a pecsételés ügye ,így nem volt hiábavaló a hozzászólásom.Azért arra kiváncsi lennék,hogy honnan került elő hirtelen és hogy új-e a fédoboz v a régi került elő?

 Azt remélem senki nem feltételezi,hogy mi voltunk balfékek,négyen kerestük félórán keresztül és nem csak a támfalon.

  Érdekes a pénztáros hölgy válasza is,mert én megkérdeztem a vár információs e-mail címén,ahonnét a válaszban az illetékes elismerte a hiányt és a pótlásra is igéretet tett,amit ezek szerint be is tartott.

  Köszönjük és szívből örülünk a probléma megoldódásának. 
 
#1199 2014-03-30 18:10:11, hobobobo
Válasz PalmaiVencel felhasználó #1198 számú hozzászólására:
 Tisztelt Pálmai Vencel és kedves Pulmy!

 Most hétvégén teljesítettem második kéktúrám során a Bakonybél-Nagyvázsony szakaszt. Mindenhol rendben vannak a bélyegzők, Nagyvázsonyban is!
A várpénztárnál a támfalon ott van a vasszelence benne az elfogadható lenyomatot produkáló fémbélyegzővel. Ha Pulmy beírását nem olvastam volna akkor azt mondanám hogy minden rendben van úgy ahogyan volt, a pénztáros hölgy egyébként nem is tud róla hogy eltűnt volna. Sörnyitó formájú plecsni is elérhető a pénztárban.
Szóval Nagyvázsonyban minden O.K.szerencsére!


 
#1198 2014-03-25 16:45:47, PalmaiVencel
Válasz hobobobo felhasználó #1196 számú hozzászólására:
A partizán akciókat nem lehet soha megszüntetni, akárcsak a tuirstutak jelzéseivel kapcsolatban.
Veszprém megyében valóban magánakcióról van szó, bár kapott az úr némi megyei lökést is...
Csak ott fogjuk lecserélni a sörnyitó formájú nem hivatalos bélyegzőket, ahol az állapota azt indokolja.
A Kéktúra projekt keretében jövőre gyakorlatilag mindenütt új bélyegzők lesznek. Addig egy kis türelmet kérünk, valamint, ha bárhol problémát tapasztaltok azt ne a különböző fórumokba írjátok, mert a bizottság tagjai azokat nem olvassák. Nagyon kérem, a hivatalos e-mail címekre küldjétek a tapasztalt problémákkal kapcsolatos észrevételeiteket.
Előre is köszönjük!

Üdv: P.Vencel
 
#1197 2014-03-25 16:36:57, PalmaiVencel
Válasz pulmy felhasználó #1195 számú hozzászólására:
Tisztelt pulmy!
Nagyvázsonybn az egyik bélyegző a vár pénztárában, a másik mellette, a kőtámfalra szerelt dobozban van. Ha nem találták a dobozt, akkor azt sajnos ismét ellopták.

Nagyvázsonyban nincs másutt kihelyezett MTSZ hivatalos bélyegző, de ahogyan az igazoló füzetben is olvasható, ilyen esetekben elfogadjuk a személyt és a helyszínt együtt ábrázoló, teljesalakos fényképet is. És természetesen bármilyen bélyegzőt a településről.

Köszönjük jelzését, megoldást fogunk találni.
 
#1196 2014-03-23 20:33:15, hobobobo
Pulmy kérdése kapcsán érdekelne hogy a Veszprém megyében tapasztalható bélyegző csere-beréknek mikor szabnak gátat, mert az tudtommal nem az MTSz kezdeményezése hanem magánakció, melynek keretében a régi hivatalos MTSz-es pecséteket viszont a csere után eltüntetik.
Szubjektív vélemény: nekem egyáltalán nem tetszenek ezek a sörnyitó formájú plecsnik (és még sokaknak nem) és a rubrikába sem férnek el rendesen.
Én személy szerint szeretném ha visszatennék mindenhova a régi kockaformájú kéktúrás MTSZ-es pecséteket és a vasakat is, oda ahonnan eltüntették őket.

A választ előre is köszönöm
 
#1195 2014-03-23 18:22:08, pulmy
Válasz PalmaiVencel felhasználó #1190 számú hozzászólására:
 Tisztelt MTSz Illetékesek !


  Tegnap reggel fél 9 körül voltunk a Nagyvázsonyi pecsételő helyen,mivel a pénztár 10-kor nyit kerestük a pénztár oldalán ill.a környékén,de nem taláűltuk sehol,még a dobozt sem. Még a doboz nyomait sem láttuk,ha netán rongálás vagy lopás lenne.

   Kérdésem hol lehet ilyen esetben Nagyvázsonyban MTSz pecsétet szerezni.
 
#1194 2014-03-21 20:56:59, hobobobo
Válasz PalmaiVencel felhasználó #1193 számú hozzászólására:
Azért én bízom benne hogy az a régi jó kis vasbélyegző a helyén marad, ha már pár évtizedet volt szerencséje átvészelni ott ahol van...
Csak meg kell tanulni vele bélyegezni (bő tinta) és akkor kivehető lesz a lenyomat.
A gumisat lenne jobb egy másik kocsmába vagy egyéb helyre áthelyezni a sajnálatos esemény miatt bezárt Lilla presszó helyett.
 
#1193 2014-03-21 16:39:28, PalmaiVencel
Válasz DunavolgyiZoltan felhasználó #1192 számú hozzászólására:
Kedves Dunavölgyi Zoltán!

Köszönjük jelzését, a szükséges intézkedést hamarosan megtesszük.

Üdv: P.Vencel
 
#1192 2014-03-18 07:25:26, DunavolgyiZoltan
Tisztelt Túratársak, Illetékesek !
Szombaton jártunk a Kéktúra egy rövid szakaszán és Romhányban tapasztaltuk, hogy
a vasutállomásnál elhelyezett bélyegző már nagyon rossz állapotban van. Gyakorlatilag a lenyomata már felismerhetetlen, megérett a cserére. Javaslom, hogy  alkalom adtán az új bélyegzőt az egészen közel lévő buszállomáson, a fedett váróban szíveskedjenek elhelyezni.
Tisztelettel,
D. Zoltán
 
#1191 2014-03-17 18:21:01, PalmaiVencel
Válasz Hevesi felhasználó #1189 számú hozzászólására:
Kedves Zoli!

Örömmel vennénk, ha nem csak a hivatkozott topicban lenne elérhető amiről írsz, hanem nekem/nekünk is elküldenéd.
Megjegyzem, Tolna megyéből nem érkezett a megismert Gemenci-erdőn kívül semmilyen más változtatási javaslat.

Üdv. P.Vencel
 
#1190 2014-03-17 18:13:47, PalmaiVencel
Válasz pulmy felhasználó #1187 számú hozzászólására:
Tisztelt pulmy!

Írottkőn sajnos nem tudjuk olyan gyakran pótolni a gumis bélyegzőket, mint amilyen sűrün ellopják, tönkreteszik. Ezért vannak bizonyos helyeken, mint itt is, fémbélyegzők kihelyezve, de bizony azokat is ellopják időnként. Ha Írottkőn most csak egy fémbélyegző van, akkor a másikat már el is vitték.

Azt, hogy lesz-e tábla, vagy emlékmű állítás, ma nem tudom megmondani. Sajnálatos azonban, hogy a 2011-ben felszerelt emléktáblánkat a közelmúlban valami barbár ember letépte, tönkretette.
Megjegyzem, hogy a kéktúrák nem teljesítménytúrák, hanem országos túramozgalmak, egyben nmezetközi hosszútávú túraútvonalak.

A jelzésekkel kapcsolatos észrevételét köszönjük, s mivel ezt a fórumot az illetékes területi szervezetünk vezetői is olvassák, remélem, kérdésére hamarosan érdemi választ kap tőlük.

Üdvözlettel:
Pálmai Vencel
 
#1188 2014-03-14 14:35:03, ktte2014
 Tisztelt Kéktúra Bizottság!  
RP - DDK Útvonal módosítás?
 
Tárgy: AZ MTSZ útvonal változtatási javaslata Patca
és Szilvásszentmárton között. 
Szilvásszentmárton – Patca között a K- ne menjen körbe
a Nozsi-hegyen lévő szőlőhegyen,                 
hanem egyenesen vágjon át a faluk között a K jelzést követve. 
 
Ebben a tárgyban résztvevő Kéktúra Bizottsági taggal szemben
elfogultságot jelentünk be, mert aki a járható két túra hosszának
rövidítését szorgalmazza, vélhetően mások érdekében az a
kéktúra szellemében méltatlan a Kéktúra Bizottsági tagságra.
 
Az a tisztelt bizottsági tag aki azt képviseli:
 
„A kilátás nem különösebb, mint a DDK zselici részének
számos más szakaszán és horhosokból is láthatunk bőven,
így nem tartottam indokoltnak a kitérőt.”
minden kétséget kizáróan elfogult az adott megyével szemben
méltatlan arra, hogy bizottsági tagként dolgozzon.
 
Olyan túrára van hivatkozva, mint módosítási javaslat
ahol meg sem nézték az utat hanem rövidítettek,
azaz elcsalták az útvonalat, ha nem is saját szándékukból
hanem azok miatt akik el akarják terelni a kéktúrát.
 
Ezen indok alapján kérjük  a Kéktúra Bizottságot, hogy

független bizottsági tagokkal tárgyalják újra a javaslatot.
 
Mint az MTSZ tag egyesülete kérjük a Kéktúra Bizottságot, 
hogy küldje el a javaslattevő és annak szakmai anyagát, 
mert sem mi, sem a társegyesületek azt nem ismerjük.
 
A társ egyesületek aktíváival közösen javasoljuk:
„Maradjon a kék sáv jelzés a jelenlegi helyén
ahol van már negyed százada.”
 
Semmiképp nem fogadható el, hogy kimaradjon
a zselicség gyöngyszeme  Szilvásszentmárton
és műemlék református temploma, 
klasszicista stílusban épült 1844-ben. 
 
Vadvirág Út szoborcsoport a Kaposvár-Szilvásszentmárton                  
útvonal mellett látható. A 21 darabra tervezett
védett faszobrok alkotója Horváth-Béres János
kaposszerdahelyi faszobrász.                                                                     
A Vadvirág út első 2 méter magas védett virág faszobra
Kaposváron a volt Megyeháza előtt, az utolsó pedig a
Kockás liliom Szilvásszentmártonban 
a református templom előtt csodálható meg.
 
Somogy megye vezetői elkötelezettek Somogyország
látnivalóinak minél szélesebb körű bekapcsolására,
amit már az elődeink egyszer megmutatásra
kiemelkedőnek tartottak azok feladása elképzelhetetlen.
 
Bízunk benne, hogy nem kell felvenniük a kapcsolatot a Magyar 
Természetjáró Szövetség elkötelezett nagytiszteletű vezetőivel.
 
Természetbarát üdvözlettel:
 
Szép József SE elnök
+36-30/5816353
mr.szep.jozsef@gmail.com
Kaposvári Természetbarátok
Turista Egyesülete
 
 
 
  
#1187 2014-03-14 11:32:39, pulmy
Tisztel MTSz-es  Illetékesek!

  Szeretném kérdeni ,hogy mi lehet az oka annak,hogy az egyik legfontosabb OKT és RP-DDK pecsételőhelyen(Irottkő),miért csak egy és olyan bélyegző van aminek a lenyomata egyáltalán nem értékelhető lenyomatot ad? Ugyanakkor nagyon sok sokkal jelentéktelenebb pecsételőponton(pl.Tömörd) két bélyegző is van és az egyik jobb mint a másik ?
  Kérdem még,hogy tervben van-e esetleg egy  tábla v.emlékmű  állítása,hogy innét indul(végződik) hazánk két legjelentősebb teljesítmény túrája, ahogy a Szt.Vidnél van?


   Ugyancsak gondot okoz (Pl Ölbői Nagy Erdő,Váti Erdő) a jelzések festése.Konkrét problémánk ,hogy kereszteződés nélküli egyenes szakaszokon 10 méterenként van jelzés,ugyanakkor nagyon sok kereszteződésben (van ahol 4 út találkozik)semmi féle jel nem található,pedig látszik a meglévő festéseken,hogy nem oly régen készültek.Ha valaki segédeszköz nélkül,csak jelzések alapján akarná teljesíteni a távokat neki lehetetlen lenne a cél elérése. Ezeknek vajon mi lehet az oka?


  Köszönöm megtisztelő válaszuk.
 
#1185 2014-03-11 11:11:05, PalmaiVencel
Válasz ktte2014 felhasználó #1182 számú hozzászólására:
Válasz Hevesi Zoltán és Szép József felvetéseire, amely természetesen megegyezik a Kéktúra Szakbizottság véleményével.


Kedves Sporttársak!

A 2012. évi DDK vándorlás tapasztalatai alapján, a túra után tettem két javaslatot az útvonal módosítására.
Ják - Szombathely között a nárai hosszú országút kiváltása a Püspöki-erdőn keresztül azóta megvalósult.
A másik javaslatomat a túrán résztvevők értetlensége alapján tettem, mivel többségében úgy éreztük, hogy teljesen felesleges az útvonal hosszabbítása a kerülővel. A kilátás nem különösebb, mint a DDK zselici részének számos más szakaszán és horhosokból is láthatunk bőven, így nem tartottam indokoltnak a kitérőt.
Az igazoló füzetek ellenőrzése folyamán a teljesítőkkel történő beszélgetések során kiderült, hogy sokan eleve rövidítik itt az utat és az útvonalat követők közül is, több túravezetőtől kaptam javaslatomat erősítő véleményt.
A kék ezen a szakaszon végig fonódva halad a zöld és az abból leágazó zöld négyzet jelzéssel, így az útvonal ésszerűsítése nem jár  az IVV túra nyomvonalának feltétlen módosításával.
Fentieken kívül nyomós oknak tekintjük, hgy a rövidítési lehetőséggel (kék négyzet) ne inspiráljuk a DDK vándorait csalásra, ugyanis a jelenlegi helyzet erre lehetőséget ad.

Üdvözlettel:
Kovalik András
 
#1182 2014-03-04 14:38:40, ktte2014
 RP - DDK Útvonal módosítás? 

Tárgy:
 AZ MTSZ útvonal változtatási javaslata Patca
és Szilvásszentmárton között. 
Szilvásszentmárton – Patca között a K- ne menjen körbe
a Nozsi-hegyen lévő szőlőhegyen,                  
hanem egyenesen vágjon át a faluk között a K jelzést követve. 
 
Felmerül a részünkről 2 kérdés, hogy a jelenlegi kéktúra útvonal
felülvizsgálata során  mi teszi szükségesé e korrekció végrehajtását? 
 
1./ A RP - DDK létesítése óta ezen szakaszt
a Kaposvári Természetbarátok Turista Egyesülete háromszor újította fel,                              
amelyet az elmúlt ősszel el is elismertek.
A tagság úgy gondolja, hogy a bizalom jegyében elvárható többek

között, azzal az egyesülettel való egyeztetés is,
amelyik a felújításokat grátisz végzi.
Természetesen nem vitatjuk az MTSZ kizárólagos jogát,
de a már ismertetett elvekkel  
ez számunkra nem egyeztethető össze.
 
2./ Szilvásszentmártonból az egyik legszebb horhós útvonalat követve
érhető el a Nozsi-hegy gerincútja, amelyről a zselici-erdő
valamint annak kis települései igazi fotó témát 
és turisztikai látványt kínálnak a természet kedvelőinek.
A szakmaiság jegyében olyan sporttársak véleménye alapján,
akik a természetjárás ikonjai, 

lett erre vezetve a Nemzetközi Népsport Szövetség (IVV)

magyarországi 6-os számú útvonala.
Véleményünk szerint a tisztelt javaslattevő nem járt ezen a területen 
és részünkről indokolatlannak tartjuk az útvonal megváltoztatását.                                                           
Várjuk a javasolt módosítás szakmai okát,
de természetesen megértjük azt is ha ez csak
egy véletlen szakmai tévedés volt idő hiányában.

Természetbarát üdvözlettel:
 
Szép József SE elnök
Kaposvári Természetbarátok
Turista Egyesülete
 
 
#1125 2013-06-09 22:18:57, Akubaki
Karbantartás...
Az Ingókőt keresve találtam ide :)
A keresés során megleltem a hétvégén bejárt útvonalat, amelyen nem találtuk a jeleztt természeti képződményt. Ez az útvonal a Budakalász, Lenfonógyár HÉV megálló - Harapovac - Ingókő -Ősbuda -vára - Szász Elek emléktábla - Zöld-barlang és vissza, a térkép szerint a zöld jelzésen..

Olvasom, hogy a zöld jelzés "karbantartott". Nos, aki ezt írta, az nagyon régen járhatta be az említett útvonalat! helyi lakossal beszéltünk, aki - elmondása szerint - igen sokszor járt már a Kevélyen, de ő is azt mondta, hogy a zöld jelzés valójában egészen az erdőig nem látható sehol... Vagyis elahygjuk a mészkőbányát, harapovac-ot, az Ingókőt és sehol egy deka zöld jelzéssel sem találkozunk! Mi is széámtalanszor kevertünk el a sok kisebb-nagyobb csapáson, majd visszafordulva újra kezdtük, míg végül betaláltunk az erdőbe, ahol már találtunk nagyon halvány zöld jelzéseket... Igazából az első karbantartott jelzés jószerivel a Zöld barlang közelében lévő zöld kereszt, majd ezután már a zöld is. Addig azonban - mint fentebb írtam - vagy egyáltalán nincs jelzés, semmiféle útbaigazítás, vagy halvány, kopott (de legalább látható).
Lehet, hogy végül emiatt a keverés miatt nem is a "jelzett" úton értük el az erdőt, és így elkerültük az Ingókőt is...
Hasonlót tapasztaltunk a Dobogó-kő - Prédikálószék útvonalon is, ahol szintén sikerült elkevernünk, bár a térkép szerint jó úton haladtunk...és végül oda is találtunk :)
Ha esetleg jelzés-festésbe be lehet szállni, tájékoztatást kérnék erről!
 
#1101 2012-12-27 13:02:49, ljcsontos
Válasz Gyurka felhasználó #1081 számú hozzászólására:
 Kedves Gyurka
Tudtommal a túristaház elnevezést csak az használhatja aki biztosít legalább egy olyan, esetleg elszeparált részt, ahol a túrázók elfogyaszthatják a saját maguk által hozott ételt, italt. Ha ez a szokás (szabály) valamiért kikopott a köztudatból, itt az ideje, hogy helyre hozzuk. 
ljcsontos
 
#1081 2012-09-02 20:06:09, Gyurka
Válasz vgyula felhasználó #1078 számú hozzászólására:
 Sajnos a "túrsitaház" kifejezés használatát nem szabályozza semmi. A többi problémának megpróbálok utána járni - nem mintha kétségeim lennének a személyes tapasztalatok alapján. Csak megjegyzem, hogy aki kocsival a KFKI felől megy a parkolóba (a felsó parkolót használja), azt fel lehet jelenteni szándékos környezetkárosításért - de ez nem oldja meg a problémát
 
#1078 2012-09-02 11:16:56, vgyula
A 8-as busz Irhás árok megállójától gyalogoltunk fel a piktortégla üregekig, a Budaörsi Kopárokra. Csodálatos nap volt.
Pusztán egy negatív élmény sikeredett: a Frankhegyi Kolacskovszky "túristaház".
Ugyanis csak a neve túrista. De még ez is óriási hiba. Nem érdemli meg. Még a kertjében sem ülhettünk le, hogy a hozott élelmünket elfogyaszthassuk. Ez a mínusz szolgáltatás persze a híres honlapjukon nem szerepel.
http://www.frankhegypanzio.hu/
A panzió egyáltalán nem túristáknak való. 575 Ft egy üveg kozel sör.
Belül persze megy a magyar rongyrázás. SZégyen ilyen helyeken egykori székelyföldi tányérokat és relikviákat kihelyezni. Minek a milliomosoknak, akik gépkocsival érkeznek? (Csak egyetlen egyszer járnának gyalog a Hargitán! S éreznék az ottani emberek szívélyességét!)
Jó rendben, végül is azt tesz ki a tulaj a falára, amit akar. De a hazai turisztikai térképeken nem kéne akkor jelölni a túristaház funkciót, hiszen nem az. Valójában belterjes panzió. Autósoknak a kiemelten védett Budaörsi Kopár szosmszédságában.
Irtó drága hely. Még  a bejárat előtt, a jelzéseket mutató tábláknál nincs még egy pad sem. Irtóztatóan negatív élmény volt. Kerüljük el!
 
#626 2011-10-26 23:19:13, VidovenyeczZsolt
Válasz efemm felhasználó #625 számú hozzászólására:
Köszönöm az utánajárást.

Egyelőre megcsináltam az alapadatokkal a Zarándokutat. Gondolkodtam hova tegyem, egyelőre a Túramozgalmak közé vettem fel, azon belül pedig létrehoztam egy Zarándokutak kategóriát. Később ide jöhet a többi út is.
 
#625 2011-10-24 23:17:56, efemm
Válasz efemm felhasználó #619 számú hozzászólására:
Szent Erzsébet zarándokút
honlapja: www.szenterzsebetut.hu
elérhetőség: Szent Erzsébet Út Alapítvány Iroda, 3950 Sárospatak, Szent Erzsébet u. 13. Pf.: 179.,  Telefon/fax: 0036 47 314 107, E-mail: info@szenterzsebetut.hu

A zarándokutat bemutató "Szent Erzsébet út - Sárospatak-Kassa - Útikalauz" kiadvány (96 oldalon, négy nyelven (külön-külön: magyar, német, angol, szlovák nyelven), színes fotókkal, térképpel, az érintett települések kultúrális, építészeti bemutatásával, igényelhető a Szent Erzsébet Út alapítvány fenti elérhetőségén illetve hamarosan honlapjukról is letölthető lesz.)

"Az alapítvány a pályázat keretében vállalta a Sárospatak-Kassa közötti útvonal kijelölését, önálló jelzéssel és turisztikai táblákkal, 5 műhelymunka megszervezését, a zarándokútba bekapcsolódó szervezetek, intézmények, vállalkozások tájékoztatására és képzésre. Négy nyelvű útikönyvet adunk ki, az út mentén található épített és természeti kincsek bemutatásra, a lelki út bejárásához, zarándokfüzetet szerkesztünk. A Szent Erzsébet Út honlapja információval látja el az útra induló zarándokokat. A Szent Erzsébet Út arculati elemei pedig mindezeket vizuálisan kapcsolja össze.
A zarándokút Sárospatakról indul a Zemplén-hegységen keresztül Kassára az alábbi településeket érintve: Sárospatak – Bodrogolaszi – Komlóska – Erdőhorváti – Regéc – Mogyoróska – Telkibánya – Hollóháza – Füzér – Alsómisla - Koksov Baksa – Kassa. A zarándokút a vallásos- és lelki élmény mellett lehetőséget ad a résztvevők számára, hogy megismerjék a régió történetét, meglátogassák az itt található emlékhelyeket. A szlovák oldalon, Kassán beruházás jellegű projektről van szó: A Szent Erzsébet székesegyház északkeleti, II. Rákóczi Ferenc kriptája fölötti épületrésznek, valamint az északi oldalhajó II. Rákóczi Ferenc emléktábláját hordozó falának komplex felújítása."

A zarándokút jelzése piros rózsa jelzés, szabványos fehér jelzésalapon, a következő (turista)jelzéseket követi:
Kiindulási hely: Sárospatak, Szent Erzsébet szobor
Sárospatak - Bodrogolaszi között: piros rózsa
Bodrogolaszi - Komlóska között: piros sáv
Komlóska - Erdőhorváti - Regéc - Telkibánya - Hollóháza - Füzér: piros sáv
Füzér - Bodó-rét között: kék kereszt
Bodó-rét - Lászlótanya: kék sáv (OKT)
innen az államhatárig (Északi-zöldig): piros rózsa
Szlovákiában: piros sáv, majd piros rózsa Alsómisla - Koksov Baksa – Kassa.
Cél: Kassa, Szent Erzsébet székesegyház.
 
#620 2011-10-20 08:41:54, Hevesi
Válasz efemm felhasználó #619 számú hozzászólására:
A pöttyök pedig valószinüleg ezeket az utakat jelzik:

http://www.bfte.hu/viewpage.php?page_id=24
 
#619 2011-10-19 21:33:27, efemm
Válasz VidovenyeczZsolt felhasználó #618 számú hozzászólására:
Köszönöm! Írtam email-t a linkelt honlapon fellelhető címre, ha jön válasz, megosztom itt is.

Időközben ott, ahonnan a kérdés jött (Turistautak.hu - Trackelés fórum) már részben megválaszolta valaki:
"A Zempléni hegységben látott jelzés a Sárospatakról induló és Kassáig tartó Szent Erzsébet út. Az ábra, amit lefényképezett egy stilizált rózsát ábrázol. Nyomvonala Sárospataktól a már meglévő piros sávval jelzett Rákóczi utat követi . Hollóháza, majd Füzér után éri el az Országhatárt, és Alsómisle irányában lép be Szlovákiába. Innen a meglévévő Rákóczi kerékpáros út nyomvonalán érkezik Kassára. 2010 és 2011 ben létesült a sárospataki Szent Erzsébet alapítvány és a kassai Gótikus út alapítvány közös munkája nyomán pályázati finanszírozásban, szakrális (zarándoklat) céllal.
Egyébként a 2011-ben kiadott és már kapható Zemplén Észak és Dél, valamint Zemplén turistaatlasz már feltünteti a Szent Erzsébet utat."
 
#618 2011-10-19 16:26:41, VidovenyeczZsolt
Válasz efemm felhasználó #617 számú hozzászólására:
Ha jól emlékszem, az a Szent-Erzsébet zarándok út:

http://www.szepmagyarorszag.hu/magyar/oldalak/zarandoklat_szenterzsebet
_sarospatak_europaiunio/

A szokásos felállásnak néz ki:

Volt pénz pályázaton, ráfestettek az MTSz turistaútjaira, és kész, lehet menni a pénztárhoz. A honlapjuk nem működik, egyéb infó nem elérhető.
 
#617 2011-10-18 23:19:57, efemm
Tudja valaki (BAZ-ból leginkább), hogy ez a jelzés minek a jelzése? A Zemplénben fotózták. Túramozgalom? Turisztikai útvonal? Tanösvény?
 
#615 2011-10-16 22:59:52, bobita
Válasz efemm felhasználó #598 számú hozzászólására:
Kedves efemm, azaz Fehérvári Úr!

Ma ismét a pátyi Fenyvesben jártam kislányommal, és ujjongtunk!!! Köszönjük!
(Sajnálom, hogy nem tudtam magam is segíteni, későn kaptam meg az üzenetet, de minden tiszteletem Öné és a segítőié! Nagyszerű munkát végeztek!)

Maradok hálával és nagy tisztelettel.
B.
 
#599 2011-10-04 18:18:33, baronekjeno
Válasz efemm felhasználó #598 számú hozzászólására:
Vannak még rendes emberek!!!!!!!!!
Köszönet érte!
Baronek Jenő
 
#598 2011-10-04 17:50:50, efemm
Válasz bobita felhasználó #578 számú hozzászólására:
Kedves Bobita!
A mai nap, 4 órai munkával, 3 fő részvételével (1-1 db sövényvágó ollóval, ágvágóval, bozítvágó késsel) kitisztítottuk a Páty, mézes-hegyi parkoló - Főkúti parkerdő - Fő-kút-forrás útvonalat. (800m) A parkoló útán 100m-rel induló zöld négyzet tényleg nagyon be volt nőve, a zöld háromszögön már nem kellett annyit tisztítani. A dombtető felé eső részen pedig fűkaszával le volt nyírva a turistaút, az elmúlt hétvégén valamilyen helyi MTB kerékpárverseny volt arra.
Illegális szemétlerakóval, vagy nagyobb mennyiségű szeméttel nem találkoztam az útvonalon.
A zöld háromszög turistajelzésre référne egy kis felújítás, sűrítés, de már legalább járható, és az elágazások is követhetők.
Akik segítettek: Csanya (Pátyról), Gász Kata (Budapestről).
 
#579 2011-09-22 13:02:21, efemm
Válasz bobita felhasználó #578 számú hozzászólására:
Szívesen felajánlom a kétkezi segítségem (vagy kérem az Önét ebben), akár a jövő héten (nekem csak hétközben megfelelő), egy délelőtt vagy délután két ember járhatóvá tudja tenni azt a 600m-es szakaszt. Nem tudom merre lakik, de Budapestről (Angyalföldről) szívesen kiviszem és visszahozom, illetve sövényvágó ollót és kesztyűt is tudok biztosítani.
Ha ír az efemm@hotmail.com címemre, közvetlenül is tudunk egyeztetni.
 
#578 2011-09-22 12:38:25, bobita
Válasz efemm felhasználó #576 számú hozzászólására:
Kedves Fehérvári úr!

Köszönöm megtisztelő válaszát, utána fogok nézni az Ön által javasolt forrásoknak, és próbálok változtatni a helyzeten! A szervezeti működésről szóló információit is köszönettel (és hüledezve) olvastam: nem tudtam arról, hogyan működik a szervezet! 

Maradok (immáron még nagyobb) tisztelettel!

Bobita
 
 
#576 2011-09-20 23:47:36, efemm
Válasz bobita felhasználó #574 számú hozzászólására:
Kedves bobita!

Először is köszönöm, hogy írt a rosszul sikerült családi kirándulásról! Ennélkül mi sem értesülünk, hogy milyen turistaút szakaszokon fordulnak elő problémák a turistaút járhatóságával kapcsolatban.

Én a jelzett Pátyi erdőben májusban jártam, egy teljesítménytúrán, fordított irányban, végig a zöld háromszög jelzésen. Emlékeim szerint akkor ennek a szakasznak a járhatóságával komolyabb probléma nem volt és nem emlékszem illegális szemétlerakóra sem. A zöld háromszög turistajelzés is követhető volt, bár pont a tetőn, a tisztáson nem volt könnyű megtalálni. A bekötő zöld négyzet jelzésen nem jártam mostanában és a tetőn található tanösvényről sincs további információm.

Annyit tudok ígérni, hogy jelzem a turistaúttal kapcsolatos problémát azon természetjáró szervezet (Budapest Terméteszbarát Sportszövetség, tecnikai bizottság) felé, akik a Budai-hegység turistaútjainak festésével foglalkoznak.

Az "illetékességről":
- A Magyar Természetbarát Szövetség egy civil szervezet (tagszervezeteik szintén), amelynek önként vállalt feladata a hazai turistautak _turistajelzéseinek_ felfestése és karbantartása. Erre a _munkára_ állami támogatást nem kap, gyakorlatilag a festék ára az, amit 1%-okoból és egyéb támogatásból finanszírozni tud. Emiatt a turistajelzések karbantartása az önkéntesen (civilek) lelkedesésén, és befektetett energiáján múlik.
- A turistautak (erdei sétautak) járhatóságának biztosítása az illetékes erdőtulajdonosok (erdészetek, erdőgazdaság) feladata, de ennek a (közjóléti) funkciónak a fenntartásához ők sem kapnak állami támogatást. A konkrét esetben nem tudom, hogy a Pátyi pihenőerdő a Pilisi Parkerdő Zrt.-hez vagy a Páty önkormányzatáshoz tartozik-e.
- Az illegális szemétlerakók felszámolása _talán_ a helyi önkormányzat feladata.

Ez az elmélet. Lehet még kapcsolatot keresni a helyi faluszépítő egyesülettel, de az ilyen kapcsolatok csak helyben működhetnek.
A gyakorlat pedig az, hogy akinek fontos, hogy az adott turistaút jáható legyen, az keres pár lelkes társat, kimegy, és egy délután alatt két-három sövényvágó ollóval rendesen járhatóvá teszi az útvonalat a parkolótól a tetőig. Ha ebben tud segíteni, akkor a probléma meg lesz oldva. Ha nem, akkor valamikor, valaki által, talán...

Üdvözlettel:
Fehérvári Máté
Teljesítménytúrázók Társasága, közhasznú egyesület, alelnök
MTSZ tag
 
#574 2011-09-18 15:31:18, bobita
Tisztelt Illetékesek!

Mint megtudtam, a pátyi fenyves erdő az Önök hatáskörébe tartozik. Ma kirándultunk oda, de borzalmas "élményben" volt részünk: A jelzéseket hiába is követnénk (zöld négyzet indul a lenti parkolóból, odafent pedig  zöld háromszög volna a kilátópont-körséta), néhány méter után szúrós iszalag, kidőlt fák, csipkebokrok állják utunkat. Az egyetlen megközelítési lehetőség a műút, amelyen végiggyalogolva (nem így terveztem egy erdei túrát!!!) az úgynevezett "tisztás"-on a 4 éves lányom eltűnt a fűben - pedig állt, sőt sétált! Legalább némi szavannai hangulatot sikerült varázsolni a kirándulásba. Fentről sem sikerült a kilátásáról híres fenyőerdős részt megközelíteni: a zöld háromszög egy 20 cm szélesre "nyitott" bozótoson vezet át. Így a pátyi fenyveserdőből az aszfaltúton, a szavannán és a kukacos makkokkal teli tölgyerdőn  (még ezt sem sikerült szednünk!) illetve a legkülönbözőbb fajta szeméten (háztartási és építkezési hulladék!)  kívül semmit nem láttunk, viszont tüskéket, ránk ragadó terméseket bőven sikerült gyűjteni.
Ha valóban Önök felelősek a területért, kérem, tegyenek valamit, hogy ez a hely emberi megközelítésre alkalmas legyen. A parkolóhoz közeli fákon és villanyoszlopokon jó üzleti érzékkel ki van téve egy hirdetés: "bozótok vágása villanyfűrésszel". Talán forduljanak a szakemberhez, ha Önöknek túl bonyolult a feladat!

Reménykedéssel:

egy csalódott kiránduló
 
#560 2011-08-18 22:25:08, helga88
Válasz efemm felhasználó #548 számú hozzászólására:
Köszönöm a visszajelzést! Igyekszem a tanácsoknak eleget  tenni!
 
#548 2011-08-04 23:09:09, efemm
Válasz helga88 felhasználó #540 számú hozzászólására:
Szervusz!

A kérdéses útszakaszok (Nograd56 és Nograd55) a Nógrád Megyei Természetbarát Szövetség gondozásába tartoznak. A nmtermeszetbaratok@citromail.hu email-címen tudod őket elérni.

A leveled jó helyre érkezett, bár ha itt az MTSZ honlapon a Turistautak alatt (Nógrád megyénél vagy a Mátra tájegységben) az Új változás-, vagy hibabejelentés link alatt írod be az érintett turistaútnál, akkor kap automatikusan értesítést róla az adott szakasz adatainak karbantartója, akinek (elvileg önként vállalt) feladata, hogy értesíti az illetékes megyei szövetség technikai felelősét vagy ha van közvetlen karbantartója az útnak, akkor őt.
Az erdei sétautak és turistautak járhatóságának biztosítása (elvileg) az illetékes erdészet feladata, viszont a turistajelzések festését természetjáró egyesületek végzik, önkéntes munkával, a szabad idejükben. Azt nem tudom megígérni (mivel én nem ismerem a környéket), hogy a hiányzó, kivágott jelzések mikor kerülnek pótlára, a megyénél eldönt(het)ik, hogy előbbre veszik-e a közeli felújítási terveikben.

Beírthatod még az információt a Turistautak.hu Trackelés fórumába, akkor, ha valamelyik Mátra "rajzoló" olvassa, fel tud tenni a Turistautak.hu térképre ideiglenes információt a turistaút adott pontjához.

Egy turistaút járhatósága azért eléggé változó dolog, időjárástól és évszaktól is függ. Több helyen jártam idén nyáron, ahol tavaly nyáron áthatolhatatlan dzsungel volt, most pedig egy elfogadhatóan járható erdei szekérút.

Köszönjük az észrevételed!
 
#540 2011-08-02 15:25:54, helga88
Kedves Természetbarátok, Túrázók!

Nem tudom, hogy levelemet a megfelelő fórumba címeztem-e, ha nem kérlek irányítsátok át. 

2011. 07. 28.-án Mátraszentistvánból a zöld jelzésen Szorospatakhoz, majd onnan Nagybátonyba gyalogoltunk el, vissza pedig a sárga jelzésen igyekeztünk Mátraszentlászlónál.
A túrautakkal több észrevételem is akadt.
A Szorospatakra érkező túrista út, egy kertben ér véget. A használaton kívüli üdülő kerítése ugyan meg van úgy nyitva, hogy át lehessen haladni rajta, de a mellette lévő mezőn (ahová a jelzett túristaút vezet) sűrű, minimum 1,5 méter magas szúrós gaz van, így csak az üdülő főkapuján keresztül mászva tudtuk folytatni utunkat.
Visszaúton a sárga jelzésen még nagyobb problémákkal szembesültünk. Az út Nagybátonyhoz közelebb eső fele több helyen jóformán járhatatlan a fülig érő gaztól és a rengeteg sártól. Az egyik útelágazásnál (ahol 5 irányba lehet elindulni) alig lehet megtalálni a túrautat, mert a fára felfestett jelzést a sűrű gaz eltakarja. Több mint fél kilóméteren keresztül próbáltunk utat törni magunknak a fejem fölé érő gazban, amiben az egykori szekér út/ földút vízzel teli kátyúi nem látszottak. Egy friss erdőirtásnál megszűnt a jelzés valószínűleg kivágták azt a fát is amire fel volt festve a jelzés, vagy megadta magát az időjárás viszontagságainak. Amikor sikerült visszatérnünk az útra, az alig volt járható, mert az irtást végzők a jelzett útra és annak környékére gallyazták a fákat.
Bec-kút előtt kb. egy kilóméterrel már jól járható az út és a temetőig, nem is lehet már rá nagyon panasz.
(Bec-kútnál egy viharban kidőlt egy fa, a gyökerei megakadtak, de ha ellengedik, akkor pont összetöri majd az alatta kiépített kutat.)

Remélem valakinek segítséget tudok nyújtani ezzel a néhány sorral. A sárga jelzés használatát Nagybátony és Mátraszentlászló között most nem ajánlom.

Helga

 
#523 2011-07-07 09:04:15, efemm
Válasz efemm felhasználó #522 számú hozzászólására:
Zala megyét az önkénteseid rögzítik.
Vas megy útjaiból: Szent Imre Vándorút, Őrvidék Turistája és az Őrségi Nemzeti Park útjait felvitte Pálmai Vencel. Ez 77db turistaút, Vas megye többi útja hátravan..

A Soproni-hegységet felvittem, (egyeztetve a Soproni Természetbarát Bizottság vezetőjével), a honlapjuk szerint. (Szintek és Turistautak.hu linkek nélkül egyelőre, csak a távok vannak rögzítve.)
 
#522 2011-07-04 21:38:07, efemm
Válasz VidovenyeczZsolt felhasználó #521 számú hozzászólására:
Zala megyét szívesen felviszem. Hamarosan végzek a Visegrádi-hegységgel, ezzel (részemről) kész lesz Pest megye a Dunától nyugatra, Budapest, Fejér, Veszprém, KEM 100%-ra. Az OKT50-en beszélgettem a Vas megyei technikai felelőssel, valamikor megkeresem ezügyben.
A folyamatos vagy legalább évi egyszeri átnézésre, frissítésre, a változások átvezetésére persze jó lenne egy-egy illetékes az érintett megyéktől, bár a változások követése már kisebb munka, mint a nyilvántartás létrehozása.
 
#521 2011-07-04 15:41:49, VidovenyeczZsolt
Válasz efemm felhasználó #520 számú hozzászólására:
Néztem, gratula!

Én is felttetem valamelyik éjjel a Mezőhegyes környéki utakat, már megvan az engedély Csongrád és Zala megyék felpakolásához (de hogy mikor lesz rá időm, nem tudom).
 
#520 2011-07-04 15:13:52, efemm
Átléptük a 10000. km-t az Országos Turistaút nyilvántartásban! :)
 
1-50 51-59
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 172 regisztrált felhasználó
 • 2 481 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 18 esemény
 • 3 129 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 287 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter