2023. március 26., vasárnap - Emánuel
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Fórum
Magyar Természetjáró Szövetség

Téma: Oktatás - Képzés

A témakört az MTSz Oktatási és Képzési Bizottsága hozta létre, ezzel is elősegítve a tagok, tagszervezetek véleményáramlását a témában, illetve hogy az egyes - akár anonim -hozzászólók véleményét is megismerhesse.

Farkas György
MTSz OK Biz Vez

Hozzászólások a témához

Új hozzászólás vagy válasz írásához jelentkezz be!
#1250 2014-10-30 14:56:48, baronekjeno
Válasz Hevesi felhasználó #1249 számú hozzászólására:
Kedves Zoli!
Köszönöm a véleményedet,mi egymással, sokat vitatkoztunk, de abban mindig egyetértettünk, hogy a TERMÉSZET csodálatos és ez a lényeg!
Ezt nem veheti el tőlünk SENKI!
A korlátozás,nagyon bánt engem is, ezt nem gondoltam volna, hogy a természetbarátok közt valaha is előfordulhat.
Ebből is  látszik, hogy itt is úgy van, mint mindenhol, máshol, ebben az országban, próbálják velünk elhitetni, ránkkényszeríteni, hogy csak az van amit ők akarnak!
Csak azt mondanak, mutatnak, nekünk, vagy arról tájékoztatnak
bennünk,  amiről ők akaranak.
.Nem kell nekünk ezt elfogadni, nem is fogadjuk el!
Nagyon szomorú vagy inkább botrányos ez, hogy ide is betette a lábát ez a stílus, adtak itt is a demokráciának,mert egy civil szervezetben, nagyon furcsa ez !!!
Mi TERMÉSZETBARÁTOK, barátok maradunk sok ezren, továbbra is.
Természetjárók is maradunk, mert eddig is azok voltunk!

  A fentiek, ellenére, MI járjuk továbbra is, a TERMÉSZETET, és írunk a szépségekről, amit ők úgysem tudnak, honnan tudnának(?)!

Tisztelettel: Baronek Jenő
 
#1249 2014-10-30 10:56:47, Hevesi
Válasz baronekjeno felhasználó #1248 számú hozzászólására:
Kedves Jenő! Senki - mármint a természetbarátok - nem vitatják, hogy igazad van. Nagyon jól tudjuk, hogy ez a honlap már nem a 'miénk' és valójában ami még használható tartalom van benne az is több éves amikor időt és 'várható internet adót' nem sajnálva feltöltöttük. :-) A mai 'reklámoldalakat' a természetjárók már nem olvassák. Még a saját személyes adatokat sem lehet aktualizálni pedig be akartam írni, hogy 30 éves tagság után miért nem újítottam meg ez évben. Végül is nincs jelentősége attól még az erdők mezők szépek maradtak. Jó egészséget és jó túrázást, és hasznos publikálás kívánok - máshol! HZ
 
#1248 2014-10-24 16:42:11, baronekjeno
Kedves szerkesztők,
mert ezt a jogunkat(anyagok feltétele) is magatokhoz vontátok!
Sok ember, -eddig volt fórumozó-, nevében is megjegyezhetem, hogy örülünk az "eddigi"lehetőségnek, hogy leírhattuk véleményünket, és régebben, volt rá reakció,de úgy látszik a jövőben, ennek folytatására, nincs szükség, illetve nincs értelme,mert nincs válasz!
Tisztelettel: Baronek Jenő
 
#1243 2014-10-05 19:04:17, baronekjeno
                                       
Meg kellene szüntetni ezt a rovatot is,
ha a központban sem nézik, nem olvassák,
illetve nem érdekel senkit a tagság véleménye!

                             Nem kell fórum, ha nincs válasz!!!

                                
LÁTOM NINCS VÁLASZ!-miért?

                                        talán kellemetlen, ami megtörtént?

                                      Miért nincs "Hogyan tovább MTSZ"?

 Kedves Valaki, 
Ugyan olvastam a neved(Barkó Csaba), de nem tudom, ki is vagy! Én ilyen nevü, természetjáró munkatársat a Központban nem ismerek! Ez az én hiányosságom, bizonyosan, vagy talán mégsem(?). 
Téged is a változás "hozott"? Ez persze nem baj, de alapvető dolgokkal illik tisztában lenni, ha kinyitja az ember a száját, szakmai kérdésben. 
Bocsánat a tegezésért, ezt így szoktuk meg, így volt eddig,talán így van most is! A tegezést viszont is elvárom, természetesen(!). 
Fontosnak éreztem, hogy írjak, hogy felhívjam a figyelmedet egy alapvető "szabályra".
A magyarországi turista útjelzések közt, ilyen, hogy PIROS út nincsen. Van piros sávval, piros négyzettel, piros körrel, piros háromszöggel jelzett út,stb. 
Kérlek tisztelettel, hogy ha legközelebb narrátor szerepet vállalsz,ilyen témában,vagy a Központban dolgozol netán, ne kövess el ekkora hibát, és ne mondj butaságot. 
A temészetjárásban ez nagy szakmai hibának számít! 
Nem folytatom tovább,a lényeget leírtam, remélem segítettem, ez  a véleményem, ha elfogadod, megtisztelsz, ha nem az is szíved joga. 
Tisztelettel: 
Baronek Jenő egy pécsi természetjáró
 
#1178 2014-02-24 12:04:32, netvandor
Válasz Gyurka felhasználó #1163 számú hozzászólására:
Kedves Gyurka!

Köszönöm a választ! A " jogosítvány és a vezethet" szavakat használatát kiélezted, pedig a MTSZ megbízásából készült Túravezetőképzés ( Diviaczky Gyula, Faics Lajos, Thuróczy Lajos) 1977. évi kiadásában szerepel a következő kérdés: Milyen tevékenységre jogosít az ifjúsági, illetve bronzjelvényes túravezetői képesítés:
a, egy és többnapos túrákat szervezni és vezetni turistajelzéssel ellátott, valamint a turista térképeken feltüntetett utakon
b, autóbusz és városnéző túrákat szervezni és vezetni
c, valamely szerv által szervezet sátortáborozás keretében részfeladatokat ellátni.
d, a bronzjelvény birtokában természetbarát szakosztályok vezetőségében vezetői, területi szövetségek szervezeteiben bizottságvezetői teendők elvégzésére.

Ezek,  lehet hogy már nem korszerűek, de ezek alapján tettem fel a kérdést.

Mégegyszer köszönöm a válaszodat
 
#1163 2014-01-21 18:07:53, Gyurka
 Kedves János!
Alapvetően kevered az alapfogalmakat. Túravezetők jogosítványa nem létezik (szerencsére). Az MTSZ középfokú túravezető tanfolyamai arra készítenek fel, hogy kis csoportot (max 20-25), nappal (jó látási viszonoyk között), jelzett turistaúton (jelzés nélküli erdészeti úton), turistatérkép segítségével magabiztosan elvezess a túratervnek megfelelően. 
A fent megnevezett körülményektől eltérhet bármelyik túra (a törvényi korlátozások mentén), ezért a tanfolyamok kitérnek az ideálistól eltérő viszonyokkal való találkozásra is. Ezért a "vezethet" kifejezés nem helytálló. 

fgy
 
#1162 2014-01-21 12:24:24, netvandor
Sziasztok!  A túravezetők jogositványaival kapcsolatban kérek segitséget, mivel a net-ten nem találtam  semmit! Ugyanis azt hallottam, hogy a bronzjelvényes túravezető csak jelzett utakon és nappal vezethet túrát, ez hol van leirva? János
 
#970 2012-02-17 14:52:58, baronekjeno
Válasz gordogok felhasználó #968 számú hozzászólására:
Kedves Imre!

Tisztelettel kérlek, fejtsd ki részletesebben az első mondatodat!

Köszönöm.
Baronek Jenő
 
#968 2012-02-17 14:34:42, gordogok
Örömmel tapasztaljuk, hogy a szervezett természetjárásban egyre többen igénylik a változást nem csak a vezetésben de területenként is és a tagszervezetekben is, remélve a tagság megelégedésére. A szakmai hiányosságok pótlására egyre többen hírdetnek meg túravezetői tanfolyamokat, ez is bizonyítja, hogy igényt akarnak generálni a közösség formálás és a tájékozódási ismeretek elsajátításához.
Az egyre nehezebb körülmények áthidalására az Észak-Alföldi Regionális Természetbarát Szövetség az időhiányos és költségtakarékos jelentkezőknek, valamint azoknak akik nem tudnak tanfolyamokra járni, biztosít lehetőséget moduláris (gyalogos, kerékpáros és vízi szakágban) távoktatásos módszerrel túravezetői képzést a GÖRDÖGÖK SE segítségével.


Természetbarát üdvözlettel:
Oskó Imre
GÖRDÖGÖK SE
http://www.gordogok.hu/html/turavezetoi/start.php
 
#786 2012-01-16 19:26:42, baronekjeno
Válasz Gyurka felhasználó #785 számú hozzászólására:
Kedves Gyuri!
Én egyetértek, jónak tartom, hogy bekerüljön a szabályzatba,a javaslat!
Baronek Jenő
 
#785 2012-01-16 11:00:19, Gyurka
 A túravezetés módszertanához érkezett két javaslat/kiegészítés, amit megosztanék:

1. Az 1 liter víz a saját igényen felül értendő és semmilyen más folyadékkal nem helyettesíthető, mert seb tisztítására csak az jó. (én úgy gondolom, hogy az 1 liter víznek a túra legvégén is rendelkezésre kell állnia fgy)

 2. Gyermekek vezetésekor dohányzási tilalom az összes résztvevőre, illetve csak úgy, hogy a gyerekek ne lássák. (én ezt kiegészíteném az alkoholfogyasztással is fgy)
 
#780 2012-01-14 13:22:07, haraszti
Válasz Hevesi felhasználó #776 számú hozzászólására:
Úgy gondolom, erről nem vitáznunk kell, hanem a tapasztalatainkat, eredményeinket, értékeinket összeadni – akár ezen a fórumon is.
Nagyon fontos dolgokat vetsz föl!
- A túravezetők képzésének (továbbképzésének?!) része az is, hogy a kiírás és az összegzés, az esetleges élménybeszámoló, a készített képek is felkeltsék az igényt, fokozzák a vágyat, hogy az azokat olvasó/látó érdeklődők minél többen velünk, a Magyar Természetbarát Szövetség tagszervezeteivel túrázzanak. Az, hogy ezek hogyan jelennek meg, az mindnyájunk habitusától, egyéb irányú képzettségétől, a ráfordítható időtől, stb. függ.
- Az, hogy a különböző túrákról, rendezvényekről készült beszámolók, értékelések elsősorban nem az MTSz honlapján jelennek meg, nem baj! A „linkelés” lehetősége adott. Az INTERNET jellege éppen az, hogy az adott információt nem kell sok tárhelyen rögzíteni, de az legyen elérhető.
- A dologban sajnos az is benne van, hogy magyar természetjárók vagyunk. (Ennek kicsit pejoratív élt szánnék!) Van megoldási javaslatod, esetleg tapasztalatod, hogy a néhány hangadó, az együttműködést gátló, „haragszom rád”, „én jobban tudom, de nektek nem segítek”, „nem akarok senkihez – különösen hozzátok – tartozni, de az értékeiteket, kapcsolataitokat sajátomként használom”, stb. beállítódású, egyébként a természetjáró tevékenységét legtöbbször nagyon jól végző túrázó is közénk tartozzon? Már csak azért is, mert a legtöbbjük az alap-ismereteit, az -képzettségét, az MTSz valamelyik tagszervezetével túrázva, vagy tanfolyamán szerezte meg.
Jól látod tehát, hogy össze kellene fognunk, sokmindenben – az oktatásban is – együtt kellene működnünk.
- Az igényeket, hiányosságokat jól látod! A megoldási javaslataid is helyénvalóak! Lendületedből, indulatodból úgy érzem, van még több is.
Várjuk tehát a változtatást az MTSz-től!
Na de ki, vagy mi is az az MTSz?
Te vagy komám Szántódon, meg én Nyíregyházán, meg közöttünk és körülöttünk mindenki, aki nem csupán a szolgáltatásaiért csatlakozik hozzátok, vagy hozzánk - az MTSz-hez -, hanem van valamije, amit a többiek is szívesen látnak/vesznek/használnak, amihez szívesen csatlakoznak!
Tehát – Milyen is legyen az általunk képzett túravezető?
 
#778 2012-01-13 11:52:16, Hevesi
Válasz Gyurka felhasználó #777 számú hozzászólására:
Köszönöm, ez persze a Te véleményed.

Akkor én is inkább megvárom az érdemi hozzászólásokat.
 
#777 2012-01-13 10:58:39, Gyurka
Válasz Hevesi felhasználó #776 számú hozzászólására:
 Kedves Zoli!

Köszönöm a hozzászólásodat, sajnos nagyon kevés szó esik benne a témáról. 

gy

 
#776 2012-01-13 09:59:57, Hevesi
Na akkor vitaindítónak elkezdem:
 
A folyamatból két lényeges elemet emelnék ki:
 
Túrakiírás.
Az egyik legfontosabb az, hogy egy túrát már előre vonzóvá tegyünk, ismertessük a kiindulási pont megközelítési lehetőségeit menetrendek alapján.
Nem mindenki él ott de ha szeretne részt venni a túrán tegyük ezt számára kényelmessé az információkkal. 
(terep viszonyokat, táv és szint adatokat, fontos és látványos látnivalók útközben stb.)
Egy jó túrakiírás  új érdeklődőket hozhat a szervezetünkbe ezt mindenképpen tartsuk szem előtt és hangsúlyozzuk ki, hogy ha nyilt a túra akkor arra mindenkit szeretettel várunk!
 
Túra összegzés:
Ezt a végponton röviden meg lehet tenni de ennél fontosabb,  -szerintem - hogy a túravezető készítsen egy túrabeszámolót minden túra után otthon.
A túrabeszámolót tegye elérhetővé mindazokon a "fórumokon" ahol azt előzetesen meghirdette.
pld. sokan hirdetik itt az MTSZ honlapon a rendezvényeiket de gyakorlatilag annak lezárása után egy szót nem olvashatunk arról, hogy sikerült!
Ez szerintem a honlap kihasználása mert csak a nyilvánosság erejével megpróbálnak résztvevőket szerezni de nem teszik közzé az eredményt.
Még csúnyább dolog az, hogy az eseményt meghirdetik itt aztán a saját egyesületük linkjére hivatkoznak bővebb információ ügyben.
 
Egy jó túrabeszámolót szívesen olvasnak a résztvevők és akik nem mentek el tudják, hogy miből maradtak ki, legközelebb ők is elmennek.
 
Még fontosabb az, hogy a túravezető térjen ki azokra a közérdekű dolgokra amit a túrán tapasztalt:
pld. Túramozgalmak esetében az igazoló helyek, kódok állapotára.
Az útvonal járhatósági problémáira, az esetleges elterelésekre. stb.
 
itt van pld az OKT ( és persze a többi kéktúra is hasonlóan fontos)
2011-ben végig lett járva szakképzett MTSZ aktivisták irányításával, meg lehet nézni a beszámolók színvonalát és az utólag közzétett hasznos információkat.!!!
 
Vajon miért "ide járnak" a túrázók ha meg akarják tudni, egy egy OKT pecsételő hely állapotát?
 
 
Vagy miért itt teszik közzé a tapasztalataikat, beszámolóikat?
 
 
Kérem szépen itt az MTSZ honlapon mindezeknek megvan a helye!
 
Így pld. nem fordulhatna elő olyan helyzet, mint  Szentbékkálla térségében , ahol túrázók jelezték, hogy illegális(?) elterelést tapasztaltak.
Erre az illetékes  -amikor továbbítottam számára az információt, úgy reagált, hogy ez “pontatlan okoskodás”.
Igen pontatlan volt az a túravezető aki az OKT50 során ezt nem észlelte, pedig már létezett és most utólag próbál okoskodni.
 
2012-ben RP-DDK túra lesz, legyen elvárás , hogy ezúttal ezek a hiányosságok ne következzenek be.
 
Én elolvasom azt. is, hogy melyik kocsmában volt jó a sör de egy túrabeszámolótól olyan információt várok ami egy későbbi túrázót segít az adott szakaszon.
 
Túra fotók:
 
Manapság ez már nem lehet gond, akár telefonokkal is lehet dokumentálni az út érdekes részeit. A túravezető tegye közzé azokat az információkat amivel lehetőséget biztosít a
résztvevőknek, hogy saját fotóikat és akár beszámolóikat meg tudják osztani másokkal.
 
Van erre igény?
 
Itt legalábbis van:
 
Teljesítménytúrák esetében :
 
Kéktúra és minden egyéb túramozgalom:
 
Térképészeti feladatok:
 
Napjainkban elterjedt a GPS használata, az OKT 50-en is végig volt , esetenként több is.
A túravezető a saját vagy túratársai által készített útvonal felmérések utólagos felhasználása érdekében ismertesse a lehetőségeket!
 
Persze ha ismeri, de ha nem akkor még mindig tájékozódhat!
 
 
Mondhatjátok, hogy mi köze ennek az MTSZ-hez? Hát igen jelenleg az MTSZ hiányosságait pótlandó sok egyéb szerveződés szolgálja ki a természetjárók igényeit
talán jó lenne együttműködni és előre lépni. Lásd: hogyan tovább MTSZ.

Mi az egyesületünknél ezt igy csináltuk az elmúlt 5 évben:
http://www.szkte.hu/viewpage.php?page_id=34
 
 
#772 2012-01-12 14:17:03, Gyurka
 Várom a javaslatokat, észrevételeket a "túra vezetésének szabályzatához"

gy
 
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 21 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter