2023. március 29., szerda - Auguszta
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Fórum
Magyar Természetjáró Szövetség

Téma: Események, rendezvények, szervezett túrák

Itt a különféle eseményekkel, szervezett túrákkal kapcsolatban lehet érdeklődni, véleményt kifejteni.

Hozzászólások a témához

Új hozzászólás vagy válasz írásához jelentkezz be!
#1124 2013-05-24 13:48:50, melibogdan
RETYEZÁT: a Kárpátok metszete Budapesti könyvbemutató és vetítés  
Szeretettel hívunk minden túrakedvelőt Székely Árpád - RETYEZÁT: a Kárpátok metszete című könyvének budapesti bemutatójára.
 
Az élménybeszámolóval és vetítéssel egybekötött előadásra a budapesti Corvinus Egyetemen június 6-án, csütörtökön este 6 órától várjuk az érdeklődőket (1093 Budapest, Közraktár utca 4-6. C. V-VI. előadóterem). A kiadványt Miklós Gábor, az egyetem oktatója méltatja.
 
Erdély DNy-i végvidékére, a Hunyad megyéhez tartozó Hátszegi-medence fölé várfalként tornyosuló RETYEZÁTBA invitáljuk a kedves olvasót. A természeti és történelmi értékekben gazdag, regélő hegység ideális feltételeket teremt a túrázáshoz, ugyanakkor jól jelzett ösvényhálózata ellenére még őrzi romantikáját, vadregényességét, és izgalmas kalandokat, felfedezésélményt is tartogat.
 
A túrakalauz öt nagyobb fejezetből áll.
 
Az első rész rövid természettudományos összefoglalást ad a hegytömegről: elhelyezkedés, domborzat, vízrajz (az első kötet kivonata), éghajlat, élővilág, botanikai „csemegék".
 
A második fejezet a túrázással kapcsolatos általános ismereteket, hasznos tudnivalókat tartalmazza: megközelítés, hegyi túrázás, szálláslehetőségek, hegyimentő-szolgálat.
 
Könyvünkben a hangsúly a túraútvonalakon van, ezért a harmadik fejezet azzal az igénnyel íródott, hogy a Retyezát összes turistaútját, ezenkívül számos pásztorösvényét és rejtett csapását ismertesse. A naprakész adatoktól pontos, részletes túraleírások alapját a 2008–2012 közötti teljes körű terepbejárás képezi. A kötet a 2012 őszén átadott új turistautak mellett magyar nyelven elsőként közölt útvonalakkal is próbálja bővíteni a retyezáti túrázók érdeklődési körét. A több mint 30 többnapos túra során készült, az évszakok színvilágát tükröző fotók és feliratos átfutó képek – további fotográfusok munkáival kiegészítve – alapos betekintést engednek a színes, vonzó hegyvilágba. A hegység bejárásához részletes turistatérkép-melléklet (1:55000), a túraleírásokhoz pedig egységes méretarányú metszetek, összefoglaló adatok és gyakorlati tanácsok tartoznak.
 
A negyedik fejezet a Hátszegi-medence feledésre ítélt, magyar vonatkozású műemléképületeit mutatja be.
 
Végül a túrázók kvízkérdések megválaszolásával emlékezhetnek vissza a Retyezátban eltöltött pillanatokra.
 
A könyv a helyszínen megvásárolható.
 
#1021 2012-03-05 22:03:23, tsapolo
Sziasztok. Március 24.-én vagy április 1.-én szervezek egy túrát Dévaványa határában. Nevezési díj lenne,de díjazás is. A táv kb 20 km. Föld és aszfalt úton vezetne a túra. Tudom,hogy nem túl látványos a környék,de nem is ez a céllom ezzel.
Ha valakinek van kedve hozzá,kérném,hogy jelentkezzel előre a tsapolo@gmail.com címre.
Köszönettel:Takács Ferenc 
 
#679 2011-11-29 15:58:31, cinderzephyr
 Üdvözlök mindenkit!

Remélem jó helyre írom a hozzászólásomat. Arra gondoltam, hogy megkérdezem, hogy nincs-e valakinek kedve decemberben Somogyvár környékén túrázni menni. Nem szervezett dologként hanem csakúgy. Akinek van kedve írjon nekem e-mailt, a cinderzephyr@gmail.com-ra. 

Kellemes Ünnepeket!
 
#450 2011-02-08 01:53:47, safarpal
Üdvözlök Mindenkit!
Nyári Rajz - Festő Tábort szervezünk Pilisszentlászlón!
Egy hét gondtalan alkotás és derűs tanulás rajzolni, festeni vágyó, műkedvelő felnőtteknek az erdő békéjében. Ezt, a teljesen kezdőktől a haladókig személyre szabott szakmai irányítással segítem jómagam.
További információk: www.freeweb.hu/safar/plakat/
Jelentkezni lehet 2011. Május 15-ig
cím: 2009 Pilisszentlászló, Béla király u. 11
tel: 06-26-338-182
email: s.paletta.fm@gmail.com
 
#426 2010-12-23 21:35:16, Gyurka
 Mindenkinek Boldog Karácsonyt és tartalmas jövő évi túrákat kívánok a Budapesti Természetbarát Sportszövetség nevében!

fgy
 
#394 2010-10-26 18:29:46, baronekjeno
Válasz hammammam felhasználó #389 számú hozzászólására:
Tisztelettel kérdezem KI vagy?
De csak akkor válaszolj ha nem sértő a kérdésem!
Bocsánat!
Kellemes biciklizést kívánok.
Baronek Jenő
 
#391 2010-10-26 13:49:16, Jozsi26
Válasz hammammam felhasználó #389 számú hozzászólására:
Köszönöm a segítséget! Elmentem a lehetséges útvonalak közé.Időközben találtam egy nagyon szimpatikus útvonalat: Nagymarosnál becsatlakozom a Duna-menti bicikliútba, és eltekerek szerintem egészen az Ipolyig. :)
A Duna-kanyar tája mindannyian tudjuk, hogy gyönyörű, és ha már odaérek a szlovák határhoz, szerintem megengedek magamnak egy jófajta hideg Zlaty Blazant-ot. ! :D
 
#389 2010-10-26 09:38:45, hammammam
Válasz Jozsi26 felhasználó #382 számú hozzászólására:
Szia!

Látom, hogy rajtam kívül is vannak természetkedvelő emberek (bár sajnos azt veszem észre, hogy lassan kisebbség leszünk). Sajnos kezd elromlani az idő, és egyre hűvösebb és csapadékosabb lesz az időjárás, ezért még most ajánlanám kipróbálni az erdei utakat a Pilisben. Ősszel nagyon szép az erdő.  A  Happy Bike oldalán találsz térképet azokról az utakról, amelyeket biciklivel lehet megtenni. Nem csak a Pilisi utakhoz, hanem más erdők biciklis útjaihoz is találsz térképet. Remélem sikerül még ebben az évben elmenned, és biciklizni egy nagyot az erdőben, és tudtam segíteni az oldallal kapcsolatban, és megtalálod rajta a térképet. Sok sikert a túrához...

H
 
#382 2010-10-22 14:32:40, Jozsi26
Válasz zoldecske felhasználó #380 számú hozzászólására:
Csak csatlakozni tudok hozzád, igaz elég régen nem volt szerencsém már arrafelé járni, de mikor még az általános iskolai és gimnáziumi osztálykirándulások során arrafelé barangoltunk, tényleg lenyűgöző élmény volt. Látva ezt a verőfényes időt, és olvasva a beszámolódat egészen megjött a kedvem, hogy újra ellátogassak oda, remélem a hétvégén is marad még a napsütés, mert jó lenne még a nagy hideg beköszönte előtt kimozdulni.
Nem tudod/játok esetleg, hogy kerékpárral is megoldható lenne a túra? Van esetleg valahol olyan térkép, ami a kerékpárral bejárható túraútvonalakat jelöli? Szívesen tekernék egyet a hegyekben, az egészheti irodai poshadás után jóttenne már az intenzív mozgás :)
 
#380 2010-10-22 09:59:44, zoldecske
Kedves olvasók!

Örülök, hogy talátlam egy olyan oldalt, melyen a múlt heti élményemről beszélhetek.
Én egész életemben városban laktam, és éltem azt az életet, amit a nagyvárosiak. Mondhatom, hogy szinte csak hírből ismertem az erdőt, de csak nagyon ritkán láttam közelebbről. Múlt héten az egyik csoporttásram felvetette, hogy menjünk el egyet kirándulni az erdőbe. Én mondtam, neki, hogy nem vagyok rá "alkalmas", valószínüleg sem a tüdőm, sem a lábam nem bírná. Nagyon ellene voltam, hogy kizökkentenek a megszokott hétvégi programomból. De a csoporttásram addig nyüstölt, míg beleegyeztem. Elmentünk kirándulni a Pilisbe, és engem is meglepett a saját hozzáállásom. Fantasztikus érzés volt friss levegőn tölteni a hétvégét. Hatalmasat kirándultunk az erdei ösvényeken, és élveztük a természet szépségét. Lelkileg és fizikailag is sokkal jobban éreztem magam, mint azokon a hétvégéken, amit a nagyvárosban töltök.
Mindenkinek, aki ide téved erre az oldalra javaslom, hogy kiránduljon egy nagyot a hétvégén.
Élményekkel gazdagon, és felfrissülve tér majd haza.
Óvjuk meg a természetet, hogy ebben az élményben még sok generációnak része lehessen. Ezután én is sokkal jobban oda fogok figyelni a természetvédelemre...kérlek titieket is vigyázzatok a csodálatos magyar erdőkre!
 
#376 2010-10-21 13:35:39, endru
Válasz baronekjeno felhasználó #374 számú hozzászólására:

Előrebocsátom, nem szoktam meséket írni, de a tegnapi eset meseírásra késztet.
 
A hibás túravezető II.

Egyszer volt, hol nem volt, volt a "sötét Somogyban" egy túravezető, aki úgy gondolta elvégez Baranyában egy bronzjelvényes túravezetői tanfolyamot. Meg is lett a vizsgája, túrát is vállalt a BMTSZ keretén belül. A túra egy szép októberi szombatra esett. Nálunk Baranyában az a szokás, - és ezt mindenki tudja - hogy a túravezető leadja az útitervet ami tartalmazza a nyílt túra összes adatát az indulástól kezve a túra útvonalon át a km-ig. Mivel a túravezető nem jelentkezett a túra előtt, ezért az indulás előtt egy héttel felhívtam, ami nem is lenne kötelességem, hogy nincs-e valmilyen változás, és az eredetileg meghirdetettek szerint zajlik-e a túra. Mint kiderült, se a km, se az indulás nem stimmel, mert Ő előzetesen bejárta az útvonalat és aszerint fogja lebonyolítani. Arra a kérdésemre, hogy ezt miért nem közölte velünk választ nem kaptam. Ezekben a napokban Müller Nándi is kopogtatott a "somogyi betyár" ajtaján, és kérte tőle a túrához szükséges beszámolót, ami gyakran meg is jelenik a Pécsi Hírek c. újságban. Túravezetőnk adott is egy hosszú-hosszú anyagot, amit természetesen Nándi barátunk rövidítve és szerkesztve küldött nekem vissza, hogy tegyem fel a BMTSZ honlapjára.
Csak a túra után néhány nappal történt egy igen kellemetlen, túratárshoz és túravezetőhöz nem méltó durva hangnemű kioktató levél. A túravezető a BMTSZ-t (úgy gondolom engem és a Nándit) okolja, hogy az ő túrája nem pont úgy sikerült, ahogy azt tervezte. A rossz kommunikációra hivatkozik, és hogy rövidítve jelent meg az Ő álatla leadott anyag, az indulás nem is akkor volt, a km-se annyi volt. Az arborétum megtekintése sem ingyenes volt, hanem fizetős, a túra neve pedig Út a Zseliceben, amit mi ki sem írtunk. Persze, hogy nem írtuk, hiszen ehhez a túravezetőnek meg kellett volna szólalni és felvenni velünk a kapcsolatot. Túravezetőnkkel már korábabn is voltak vitáink, mert nem reklámoztuk "maszek" honlapjukat. Válasza az egészre még annyi volt, hogy Ő a túrát, nem hobbyból csinálja. Nem is igazán BMTSZ túrának tekintette, hiszen ezt a túrát a saját honlapján úgy tüntette fel, mintha semmi köze nem lenne a szövetségünk programjához. Nyilván dühös irigysége abból is fakadt, hogy a vasárnapi túra teljesen más hangulatban zajlott, nem 19 fő részvételével. Remélem a somogyi mese ezzel véget ért, és a jövő évben nem lesz folytatása.
 

Tisztelettel:
Biki Endre Gábor
 
#374 2010-10-13 15:20:48, baronekjeno
Tisztelt Olvasók!
Ahogy azt tegnap megigértem, egy új mese következik!

                                  A somogyi "Pali betyár",vagy talán több annál?...

A betyárok, a történetekben, általában "rendes" emberek. Az a "betyár"akiről én írni akarok az egy magának való, csak önmagát szerető,mások felé intrikát, terjesztő, uszító, vagdalkozó természetü "ember(?)".
Egyszer volt hol nem volt,volt egyszer egy békétlen,stilustalan,de szerepelni,"kitünni akaró" rossz betyár a somogyi erdő "mélyén".
Megijed a saját árnyékától is,mert még az árnyékában is ellenséget lát.
Ez a somogyi betyár,levelet írt egyszer a Hófehérkének,és másoknak is, hogy zürzavart keltsen a törpék között.
A mesebeli betyár próbál,próbál "magasabbra" jutni,de olyan ügyetlen,hogy mászás közben a létra fokáról is mindig a földre esik vissza,mert bizonyosan " rosszak" vagy csúszósak a létrafokok.

Az erdőben segítséget is szokott kérni jó pillanataiban,pl. amikor a  DDP túra történetét feldolgozta,ebben még én is segitettem, neki szívesen.Képzeljétek, még meg is köszönte(!)
A 'sötétsomogyban" ahol  ő talán "munkálkodik", ismerőssel is, ismeretlennel is  szeret "cseverészni" de van aki nem szereti " irományainak" műfaját, stílusát,őket,én is megértem.

A betyárkodásai közepette, mások "gondolataival"próbált az erdő mélyéről a "világosságra"kijutni, mert saját "gondolatai"nincsennek, és mindig a "zavarosban halászik".

Valamikor a betyárnak volt barátja is akivel "tréningre" is járt,de már az sem barát, valamiért. Mostanában azon munkálkodik, hogy másoknak se legyenek barátai, ha már neki nincsennek. Tudnia kellene, hogy komoly embereknél a "barátság örök".
A jól felépített várat lerombolni egy hadsereg is kevés,nem hogy ehhez egy "galócaevő" betyár ereje elég lenne.
A betyár a "csodálatos" stilusú, és tartalmú "irományait" csak rövid ideig meri a nyilvánosság elé tárni. Megjegyzem, ezekből az"írásokból" ennyi idő is sok, a nyilvánosság elött.

Egyenlőre itt a "vége"fuss el véle,talán a betyár is fusson el végleg!

Tisztelettel a "meseíró" :     Baronek Jenő
 
#373 2010-10-12 19:15:30, baronekjeno
Válasz baronekjeno felhasználó #338 számú hozzászólására:
Kedves Olvasók!

Dománszky Zoli barátom a mai napon felhívott telefonon, hogy képzeld, vannak  fantázia szegény, emberek, akik nem értik a mesét!

Én mint "meseszerző"(!) ezt szomorúnak,lelki hibának, "defektnek" tartom, annak ellenére,hogy nem árulta el,nekem,  kiről vagy kikről van szó. Nagyon sajnálom, hogy ha természetbarátok az illetők! 
Én a természetbarátokat,  lelkiekben gazdag, mosolygós, fantáziadús,esetleg "önkritikus",a mesét értő, ember(ek)nek tartom.
Igérem, hogy sok "mesét" írok majd ezután, elsősorban, azoknak akik szeretik és értik is azt. Jelzem előre, hogy a mese "stilusa" más mint a hivatalos levél stílusa,így lesz ezután is!

A Zoli tiszteletteljes, kérésének megfelelően a "mesémet" (338-as)"leveszem" a honlapról,de annak tartalmát, történetét, továbbra is "fenntartom",és megőrzöm. A mese az én "szellemi" termékem, amire büszke(!) vagyok,  és(de) kérésre bárkinek elküldöm, ha olvasni akarja, a honlapról való törlés után is.
Sokaktól kaptam elektrónikus levelet, a mese megjelenésekor (a honlapon,) akik dicsérték a tartalmát és a stílusát is, NEKIK köszönöm a dicsérő, elismerő szavakat. Igérem nem hagyom őket a olvasnivaló nélkül,a jövőben sem.

A mese szerzője és a fenti levél írója,tisztelettel:           Baronek Jenő
 
#188 2010-03-07 22:06:04, VidovenyeczZsolt
Változott a mezőberényi Petőfi Emléktúra kezdési időpontja. A túra 2010.03.15-én lesz, de 10.00 órai kezdéssel. Az eseménynaptárban már ez az időpont szerepel.
 
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 21 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter