2022. november 30., szerda - András, Andor
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Fórum
Magyar Természetjáró Szövetség

Téma: Erdőtörvény és természetjárás

Az elmúlt napokban mi is egyesületi túrán és túratársaink az ország más részén is belefutottak vadászatba. Kellemetlen sőt nagyon bosszantó lehet , ha esetenként több száz km utazás után egy előre eltervezett túraútvonalnál ott az erdő közepén derül ki, hogy saját testi épségünk érdekében vissza kell fordúlni. Az ezévben elfogadott erdőtörvény nagyon jól szabályozza, hogy nekünk természetjáróknak mit szabad és mit nem szabad tenni az erdőben. A vadászat miatti korlátozásról ezt irja a törvény: 90. § Az erdı látogatásának korlátozását a helyben szokásos módon kell kihirdetni, valamint figyelmeztető táblák kihelyezésével gondoskodni kell a megfelelő tájékoztatásról.

Hozzászólások a témához

Új hozzászólás vagy válasz írásához jelentkezz be!
#133 2009-12-21 07:43:21, fiki
Bala! Te bestia, ez a baj, ha az embernek ilyen szabadszájú barátja van. A tájékoztatásra viszont ez a honlap is nagyon megfelel, jó példa több is akad és dicsérni lehet a szerkesztőket, hisz más honlapokról citálnak ide értesitéseket. A vadásztársaságokra mi nem nagyon tudunk hatni, ezért az MTSZ vezetői kezdeményezhetnének velük párbeszédet, aminek lehetne olyan eredménye is, hogy programjaikról adnának széleskörú tájékoztatást, mindannyiunk biztonsága érdekében. Csak azért, hogy vállalt stilusomból ki ne essek, engem egyáltalán nem érdekel, ha a vadászok egymást halomra lövik, viszont minden egyes turistáért nagy kár lenne.
 
#130 2009-12-20 16:58:50, bala
Laci! Lusta vagy és hecceled Hevesit, csak azért, hogy a paragrafusokat ide citálja. Pofátlanság, mert Ő komolyan veszi, amit ír, Te meg csak szórakozol. Mit is mondtál? Rendezvényen legfontosabb a résztvevők biztonsága, ezért akár nyalni is képes vagy. Most meg adod a fasza gyereket?igaz ezt a kifejezést devi használta velem kapcsolatban, hiába túra útán kissé csapongó vagyok.
 
#128 2009-12-20 08:54:06, fiki
Kössz a kiigazitást, mi az amivel esetleg ütközik a véleményem, mi az a jogszabály? Még az is igazi siker, hogy ilyen megfogalmazás került a törvénybe, gondolod azok miatt, akik tartás nélkül hajbókolnak és kérik az engedélyüket a földesúraknak?
 
#126 2009-12-19 12:11:48, fiki
Megfogadhatom, csak az a baj, hogy az erdőtörvény tartalmaz olyan kifejezést, hogy a tulajdonos türni köteles a turista úton a jelenlétemet. Az általad sugallt viselkedésminta számomra elfogadhatatlan, sajnos korrupt hazámban valóban jelentős szerepe van a kapcsolatoknak. Az engedélykérés azonos jogú résztvevők között alárendeltséget jelent, igen és nem válasznak is esélye van. Tájékoztatjuk egymást rendezvényeinkről, tulajdonképpen a vadásztársaságok nem is mindig tulajdonosok, ők is pontosan olyan szereplői a természetnek, mint mi.
 
#125 2009-12-18 23:22:31, Joey
Nem alárendeltségről van szó, hanem megvannak rendezvényszervezés jogi szabályai. Érdemes jó kapcsolatot kialakítani az illetékesekkel, és akkor könnyebben ki fogják adni a szükséges engedélyeket is. Ezek nélkül nem szervezhetsz teljesítménytúrát, szabálysértést követsz el! Fogadd meg, én is szervezek nem is egy teljesítménytúrát, jól ismerem ennek a menetét. Hiába önmagában a jószándék, hogy a jó levegőre akarsz kihozni sok embert, mert a törvény az törvény. Vonatkozik Rád is, mint állampolgárra!
 
#124 2009-12-18 20:37:46, fiki
Bizonyára más vizeken evezünk, állampolgárként nem vagyok alárendelve se vadásznak, se más hatósági köcsögnek. Vagy tisztelnek, vagy lelőnek, aztán döntsön a jog
 
#117 2009-12-17 17:55:26, Joey
Fiki! Terepi tömegsportrendezvény szervezésekor - így teljesítménytúra esetén is - a jogszabályok értelmében számos engedéllyel rendelkezned kell. Többek között szükséges az adott terület erdőkezelőjének (erdészeti hatóság) hozzájárulása, valamint az adott területen a vadászati jog gyakorlójának (ez igen gyakran nem egyezik meg az erdőkezelővel!) engedélye is!
 
#114 2009-12-17 16:35:50, fiki
Uccu neki testvér! Rajtam nem mulik. Talán egy MTSZ vezető csipkedhetné magát, lehet, hogy egy vadászaton egyeztethetnének.
 
#109 2009-12-16 12:17:44, fiki
Hevesi! Igyekezeted, hogy normális kapcsolatok és egymás tevékenységét nem akadályozó együttélés alakuljon ki a természetben nagyon tetszik. A normálison van a lényeg, a törvények ezt biztositják. Hétvégén, nappal, túristajelzés környékén nem tudom mi akadálya lehetne a túrázásnak. A vadászat szabálya, hogy lőni csak teljesen felismert vadra lehet, mig a vadász nem győződik meg, hogy a bozótban mi csörtet, addig nem lehetne veszély, de többször tapasztaltam, hogy a kedves barátaink jelentős célzófolyadék elfogyasztása után próbálnak agressziven fellépni velem szemben, akadályozni útamban. Bizonyára Te sem parancsoltál még rá egyetlen vadászra sem, hogy másutt vadásszon, forditva már más a statisztika. Nekünk meggondolandó, hisz a puska veszélyesebb végén állunk.
 
#104 2009-12-15 07:48:49, fiki
Igazad van, törvényeink megfelelően szabályozzák a társas együttlétnek ezen formáit, csak éppen a törvények betartásával van egy kis probléma kicsi hazánkban. A puskás ember elég dominánsnak érzi magát, mi akik a puska másik végén vagyunk viszont a vadakkal ellentétben fel tudjuk fogni, hogy milyen események lehetnek, ha a puskás ember a társas együttléteket szabályozó törvényekről megfeledkezik, hisz tapasztaljuk, hogy ők egymás között saját magukra is vannak olyan veszélyesek, mint a vadakra. Turáim során többször találkoztam velük, általában korlátozni akartak. Eléggé felbosszantott, hogy teljesitménytúra rendezőként el várták, hogy ugymond engedélyt kérjek tőlük, bár szerintem csak tájékoztatást kell adnom a rendezvényemről, de nem kockáztathatom a rendezvényemen résztvevők biztonságát, ezért inkább engednem kell.
 
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 480 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 2 esemény
 • 3 113 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter