2023. március 25., szombat - Irén, Írisz
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Szervezetek
Magyar Természetjáró Szövetség

Székesfehérvár Városi Természetbarát Szövetség

ÁLTALÁNOS ADATOK


Székesfehérvár Városi Természetbarát Szövetség
Székesfehérvár Városi Természetbarát Szövetség
8000 Székesfehérvár, Sütő u. 46. 2/5
SZVTSZ
2015-02-11 18:23

ELÉRHETŐSÉG


Mezőföld

http://www.szvtsz.org
+36 30 226 3188

JOGI INFORMÁCIÓK


Az MTSz megyei, területi szervezetei
Aktív
Önálló jogi személy
Közhasznú szervezet
1%-os felajánlást fogadhat
18494534-1-07

BEMUTATKOZÁS


A Székesfehérvár Városi Természetbarát Szövetség hat – önálló jogi személyiséggel rendelkező – székesfehérvári turista egyesület összefogásával alakult 2003-ban. Nem csak az alapító, hanem minden egyes érdeklődő, csatlakozni kívánó városi túraszakosztályt tagjaként kezel, és képviseli azok érdekeit a különböző fórumokon.

Elnök: Asbóth Katalin

A Székesfehérvár Városi Természetbarát Szövetség kiemelt feladata
A természetjárás iránti igény felkeltése, a természetjáró szervezetek létrejöttének ösztönzése, társadalmi érdekképviselete, a szakmai fejlődésének biztosítása, a környezet, és természetvédelem támogatása, az ökológiai gondolkodás segítése és terjesztése, a természetjárás céljainak és lehetőségeinek propagálása.
Szövetségünk az alapszabályának megfelelően ernyőszervezetként segíti az egészséges életmód kialakítását, a rekreációt, a természet és a környezet védelmét, és mindezekhez szükséges feltételek biztosítását.

Szövetségünk létrejöttének és tevékenységének bemutatása Székesfehérváron 1956-ban a Vörös Meteor, a Vasas és az Építő természetjáró szakosztályok működtek. 1956. április 14-én a Meteor kezdeményezésére a három szervezet létrehozta a Természetjáró Társadalmi Szövetséget. A Szövetséget az 1970-es években Sinka Antal vezette. 1982-ben Székesfehérvár Természetjáró Szakszövetséggé alakult át, elnöke: Németh Gyula, vezetőségi tagjai: Dr. Dravecz Tibor, Sűdy Árpádné, Őry Károly, Sárvári Zoltán voltak.
Újra fogalmazott feladata: a Sport Felügyelőség felügyelete és irányítása mellett Székesfehérváron és a székesfehérvári járásban a természetjárás sportágban meghatározott, irányító, szervező, lebonyolító, kezdeményező, javaslattevő tevékenység. Hatáskörébe tartozott az ifjúsági és bronz természetjáró minősítések elbírálása.
1983-tól Városi Bizottsággá alakult, működésével nagymértékben kiegészítette a Fejér Megyei Természetbarát Szövetség munkáját.
Átvette az igazolványérvényesítési feladatokat, a túravezető képzést (amely később ismét visszakerült a megyei szervezethez). Szervezte a Velence Kupát, amely egyfordulós, nappali, kötött távú, meghatározott idejű, tájékozódási és tájismereti csapatverseny volt.
Bevezette a Természet-és Környezetvédelmi Napokat, amely célja a gyakrabban, nagyobb tömegben látogatott útvonalak, létesítmények, források, pihenők környékének tisztítása, az otthagyott szemét összegyűjtése volt.
Az évenkénti szakosztályvezetői megbeszéléseken az egyesületek, a szakosztályok valamint a bizottság beszámolnak munkájukról, tevékenységükről, és megvitatják a következő év rendezvénynaptárának tervét.
2003. január 23-án megtartott alakuló Küldött Közgyűlésen hat önálló jogi személyiséggel rendelkező egyesület révén (Gyöngyvirág TE. Vértes Meteor, Vízivárosi LSE, Vörösmarty M. LSE, Fehérvár TE, Teleki Természetismereti Turisztikai Egyesület) ismét Szövetséggé alakult a Bizottság. Asbóth Katalint választották elnöknek. A közgyűlés kiemelte, hogy nem csak az alapító, hanem minden egyes érdeklődő szakosztályt tagjának tekint a Szövetség és képviseli azok érdekeit.

Az elmúlt nyolc év kiemelt rendezvényei Az évenként megrendezésre kerülő Városi Természetbarát Találkozó fő célja a gyermekek minél nagyobb létszámú természetbe „csábítása”  a számukra megfelelő, változatos programok biztosításával. A találkozó helyszíne a sárpentelei Parkerdő, ahol a játékos programok mellett, egy kis ünnepélyes műsor keretében megemlékezünk Gróf Széchenyi Zsigmondról, a nagy Afrika-vadászról, és a Föld napjáról. Minden évben megtiszteli részvételével rendezvényünket Hertelendy Margit, Mangi néni, Gróf Széchenyi Zsigmond özvegye. 2009. óta rendezvényünket a Sárpentele 15 km-es teljesítmény túra színesíti. Szintén évente – megtartva a hagyományokat – az őszi időszakban megszervezzük a két napos városi értekezletünket, melyen meghívott előadók tartanak szakmai tájékoztatást. Természetesen a következő évi eseménynaptár egyeztetése és a szakosztályi, egyesületi beszámolók sem maradnak el. A Nemzeti Civil Alapprogram pályázatainak segítségével és az Önkormányzat támogatásával lehetőség nyílt országon belül más civil szervezetekkel közös programok szervezésére, valamint kapcsolatfelvételre és együttműködésre külföldi természetbarát szervezetekkel is. Továbbképzési lehetőséget teremtünk változatos témakörökben a tagszervezetek részére. 2007 év óta a „Vértesi Kerekezés” kerékpáros túra megszervezésével és lebonyolításával Szövetségünk hozzájárult a közkedvelt teljesítménytúrák választékának bővítéséhez. Túravezetői tanfolyamokat szervezünk gyalogos ezüst és bronz, valamint a kerékpáros és ifjúsági szakágakra. A természetbarát mozgalom népszerűsítése érdekében, rendszeresen fotókiállításokon kapnak lehetőséget, a fotózást kedvelő túratársak képeik bemutatására. A propagandát segítve a kiállítások megnyitóját a Fehérvár Televízió közvetíti. A kialakult jó kapcsolat révén a Fejér Megyei Hírlapban és a Fehérvár TV sport perceiben van lehetőség a székesfehérvári természetbarát szervezetek programjairól tájékoztatást adni. Kapcsolatrendszerünket fokozatosan bővítjük, illetve a már meg lévőket tartalmasabbá tesszük.


Kapcsolódó túramozgalmak

Érintőpontos mozgalom Széchenyi Zsigmond emlékhelyek Nem létezik

Kapcsolódó cikkek

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 21 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter