2022. december 02., péntek - Melinda, Vivien
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Szervezetek
Magyar Természetjáró Szövetség

Alföld Turista Egyesület

ÁLTALÁNOS ADATOK


Alföld Turista Egyesület
5650 Mezőberény, Gyóni Géza u. 37.
Alföld TE
100-200 fő
2020-03-26 16:21

ELÉRHETŐSÉG


Alföld

http://www.alfoldte.hu
+36 20 625 3532
Minden kedden 17:30 - 19:00 között az egyesület irodájában: Mezőberény, Békési út 2. I. em. (Civilek Háza.)

JOGI INFORMÁCIÓK


Az MTSz tagegyesületei
Aktív
Önálló jogi személy
Közhasznú szervezet
1%-os felajánlást fogadhat
18386114-1-04

BEMUTATKOZÁS


Városunkban úttörő vállalkozás és sport történeti esemény volt, amikor néhány tanár, diák, dolgozó és nyugdíjas 1983-ban elhatározta - megalapítják a Mezőberényi Spartacus SE-n belül a Természetjáró Szakosztályt. Nagy elődök, követendő példakép nélkül, itt, 200 km-re a hegyektől, a legalföldebb alföldön, ahol még a fák is messze esnek egymástól. Tevékenységünket 1991-től a Mezőberényi SDSE Természetjáró Szakosztályaként folytattuk. 2002. február 7-étől Alföld Turista Egyesület Mezőberény néven, önálló jogi személyiségű, közhasznú szervezetként dolgozunk tovább.

Egyesületünk munkáját 7 főből álló vezetőség irányítja, túráinkat 15 fő vizsgázott gyalogos és kerékpáros túravezető vezeti.
Tagjaink közül ketten a Természetjárás fejlesztéséért Bronz fokozat elismerésben részesültek, valamint már öten(!) kapták meg a „Mezőberény Sportjáért” elismerő címet! De természetesen nem ez motiválja a közösségünket, az összetartozás érzése ettől sokkal fontosabb!  Ezt elősegítendő minden évben farsangi bulit, szalonnasütést és egyesületi vacsorát rendezünk, ahol nincs „tempókülönbség”, együtt lehetünk, beszélgethetünk, tervezhetjük következő programjainkat…

Bemutatkozás.

2016-tól az egyesület látja el a megyei feladatokat is.

Célunk folyamatos sportolási lehetőséget nyújtani, az aktív korosztály mellett azok részére is, akik még, vagy már nem sorolhatók e csoportba, alternatívát kínálni korunk sokszor káros kihívásaival szemben. Tevékenységünk a természetjárás, a természetben önerőből űzhető sportok a gyalogos, kerékpáros túrázás, sportturisztika, valamint terep és városi futás gyakorlásából, továbbá teljesítménytúrák, túramozgalmak és különféle szabadidős programok szervezéséből áll. Tagságunk egy része teljesítménytúrázóként minősített sportoló, de eseménynaptárunk a szelídebb túrákat, valamint a különlegességeket kedvelők számára is kínál választékot. Három turistaszövetség, a Magyar Túrasport és Terepfutó Szövetség, a Magyar Természetjáró Szövetség és a Vasutas Természetjárók Szövetsége tagszervezeteként ezek munkájában, minősítési rendszerében részt veszünk.

Egyesületünk a természetjárás mellett harminckét éve foglalkozik természetjáró rendezvények szervezésével. Első eseménynaptárunk egy A/4-es oldalon is elfért, ma 12 oldalas, színes füzet. Ebben (is) szerepelnek az „apróbb” rendezvényeink mellett, az azóta népszerűvé vált túráink, mint a Petőfi Emléktúra, a Két keréken Békésben jelvényszerző kerékpáros körtúra, a millecentenárium tiszteletére kiírt 1100 Év Emlékei Békésben jelvényszerző túramozgalom és a meghirdetése óta több mint hatezer résztvevőt megmozgató KÖRÖS gyalogos teljesítménytúrák. Ez a túránk idén volt harmincéves, ezért egy kicsit a születéséről: Korábbi teljesítménytúránkon szerzett élményeink, valamint az akkor már ismertté vált és rendszeresen 100-150 főt vonzó Petőfi Emléktúra kedvező visszhangja adta az alapötletet Molnár Jenő és Szucharda Gyula számára, hogy előálljanak egy, a Körösök völgyében létrehozandó teljesítménytúra rendezési tervével. Az első hallásra eretneknek tűnő gondolat, mely szerint síkvidéken indítsunk 50 kilométeres gyalogtúrát, támogatókra lelt a szakosztály tagjaiban. Így 1986-ban a sportág történetében először, alföldi teljesítménytúra indult KÖRÖS 50 néven, 32 résztvevővel. A viszonylag alacsony létszámot nem tekintettük sikernek, de kudarcnak sem.
2007 óta nagy sikerrel rendezünk teljesítménytúrát a Mátrában, Patai Mátra néven, 3-6-18-35-50-60 km-es távokon! A korábban csak „házi túraként” meghirdetett Téli Körös 20/30 teljesítménytúránk is kinőtte magát az évek során, s hivatalos, sőt mára közkedvelt teljesítménytúra lett, melyen mára kétszáz fő is képes januárban a havat/sarat dagasztani.   A felsorolt rendezvények fenntartásával szeretnénk továbbra is ráirányítani a figyelmet szűkebb hazánk – Mezőberény és a Körösök-vidéke - természeti, történelmi és kulturális értékeire. De nemcsak a részvétel, a háttérmunka is fontos: A Körös-túrákhoz tartozó kb. 110 km-es turistaút, valamint a megyénken áthaladó kb. 140 km-nyi Alföldi Kék turistaút karbantartását is végezzük.

Rendezvényeink.
Eseménynaptár.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt rendezvényeinken!


TÁMOGATÁS, CSATLAKOZÁS


SZJA 1%
Adószám: 18386114-1-04

A tagszervezethez csatlakozni csak regisztrált és belépett felhasználó tud.

Kapcsolódó túramozgalmak

Útvonalkövető mozgalom Érintőpontos mozgalom Alföldi Kéktúra Békés Megyei szakasza Létező
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 480 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 2 esemény
 • 3 115 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter