2022. december 05., hétfő - Vilma
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Események
Magyar Természetjáró Szövetség

Tisza-tavi küldetés


vizitúra
2016-08-04 17:00 - 2016-08-07 12:00
Tiszafüred, Albatrosz kempingRövid leírás:

A Kalandorok ezúttal a „Magyar Amazonas” vidékére, az ország második legnagyobb tavához a Tisza-tóhoz látogatnak el az immáron hagyománnyá vált nyári vízitúra alkalmával.

További részletek:

A Tisza-tó a tiszai áradások szabályozása és az Alföld jobb vízellátása végett létesített Kiskörei Erőműnek köszönheti a létét. A tónak mára kialakult az ökoszisztémája, számos különleges európai és tengerentúli növényfaj (így pl.  a tündérfályol, vagy a húsevő rence) telepedett itt meg, páralan vízi és vadvilág alakult ki, valamint változatos madárvilággal és saját madárrezervátummal is rendelkezik. A tó 2/3 része láp, mocsár és szigetvilág, melyre való tekintettel a vízitúrázás kizárólag tapasztalt túravezetővel ajánlott, a mocsaras részeken a vékony vízréteg alatti iszap vastagsága néhány helyen a 1,5 métert is meghaladhatja. A tóban lévő szigeteken épített kilátókról több száz madarat lehet megfigyelni a fészkelőhelyén megfelelő távolságból anélkül, hogy megzavarnánk őket, és innen megcsodálhatjuk a tóvidék elénk táruló gyönyörű panorámáját is. A tavon páratlan látványt nyújtanak az egész Európa szerte ritkaságszámba menő nagy kiterjedésű virágmezők.

Az izomlázat, a felfokozott hangulatot és a felejthetetlen élményeket idén is garantáljuk!

Programok:

0. nap (csütörtök)
érkezés a késő délutáni, kora esti órákban (19:00-ig)
szálláshelyek elfoglalása, szalonna- és egyéb eledelek tábortűzön sütögetésével egybekötött ismerkedés (szalonnáról, hagymáról, kenyérről gondoskodunk!)1. nap (péntek) 


 - reggeli (7-9-ig)


 - evezésgyakorlás, a kezdő túrázok számára a hajó irányítástechnikájának elsajátítása.
Mai túránkon bejárjuk a Tisza-tó füredi medencéjét, végighaladunk több csatornán, holtágon, lagúnán. Megismerkedhetünk az ártéri erdők és vízparti nádasok növény- és állatvilágával. Helyenként megcsodálhatjuk pl. a tündérfátylat, tündérrózsát, vagy a repülő drágakőnek is nevezett jégmadarat.
Visszaérkezés a késő délutáni, kora esti órákban.
Este vacsora rendelhető, illetve a szállás közvetlen közelében több étkezési lehetőség is a rendelkezésre áll, vagy ha kedvet érzel hozzá idén is csatlakozhatsz egyesületi bográcsozásunkhoz, mely során vadpörköltet készítünk Kalandor módra.
 
2. nap (szombat)
reggeli: (7-9-ig)
A reggelit követően vízre és hajóba szállunk és a füredi medencén, majd a VIII. sz. öblítőcsatornán keresztül vezet utunk a Hortobágyi Nemzeti Park részét képező Poroszlói-medencébe, mely terület tájképileg és élővilágában is az egyik legváltozatosabb része a Tisza-tónak. Elhaladunk a gémtelep mellett, megismerkedhetünk a bejárt területek tájtörténetével, növényvilágával, a növények a régi emberek életében betöltött szerepével (ehető növények, gyógynövények, egyéb haszonvételek), és az állatvilággal, különösen a méltán híres madárvilággal. Felkeressük a Tisza-tó kisebb-nagyobb szigetein létrehozott megfigyelőtornyokat, ahonnan zavartalanul gyönyörködhetünk az elénk táruló csodálatos panorámában.
Poroszlón pihenőt tartunk. Ezután visszaevezünk a Poroszlói medencén keresztül a Fehér Amúr Halászcsárdához, ahol vacsora gyanánt fogyasztható változatos hal- és egyéb melegételek közül válogathatunk.
A vacsorát követően rövid úton visszavezünk a kempingbe, érkezés az esti órákban.
 
3. nap (vasárnap)
reggeli: (7-8:30-ig)
Indulás: pontosan 9:00-kor, találkozó 8:50-kor a kikötőben
Elutazásunk napján egy különleges programra invitálunk titeket. Álcahálóval és ponyvával felszerelt 8 személyes katonai motorcsónakokon fedezzük fel a mocsárvilág eldugott, kenuval nehezen megközelíthető részeit. Utunk során megfigyelhetjük a mocsárvilág szigeteit, különleges madár kolóniáit, telepes fészkelőhelyüket, a hódok és a vidrák életét, valamint a kontinens legnagyobb virágmezőit.
Visszaérkezés 12:00-kor.
 
Szállás:
A tiszafüredi Albatrosz kempingben:
 - 4 személyes faházban,
 - vagy sátorban (saját sátorral)
 
LÉTSZÁMKORLÁT MIN. 15, MAX. 32 FŐ! EZUTÁN MÁR CSAK A VÁRÓLISTÁRA KERÜLHETNEK A JELENTKEZŐK. A jelentkezéseket érkezési sorrendben dolgozzuk fel, tehát érdemes sietni a helyfoglalás
miatt!
 
Részvételi díjak:

Szállás/ Faházban
Egyesületi tagoknak:                           18.500,-  Ft/fő
MTSZ tagkártyával rendelkezőknek:     20.000,-  Ft/fő
Egyesületen kívülieknek:                     23.000,-  Ft/fő
 
Sátorban (saját sátorral)
Egyesületi tagoknak:                            15.000,-  Ft/fő
MTSZ tagkártyával rendelkezőknek:      16.000,-  Ft/fő
Egyesületen kívülieknek:                      19.500,-  Ft/fő
 
A részvételi díj tartalmazza:
A szállás, a reggelik, a szalonnasütés költségeit, valamint a kenu- és a katonai motorcsónak bérlését, a szakszerű túravezetést 3 napra.
 
A részvételi díj nem tartalmazza:
Az esetleges fakultatív programok, innivalók és az egyedi étkezések költségeit !
Innivalóról kérjük, hogy mindenki egyénileg gondoskodjon!
A kempingben lehetőség van étel és ital vásárlására, illetve néhány 100 méteres körzetben büfésor és szupermarketek találhatóak.
Kérjük, hogy aki részt kíván venni a vízitúrán az legkésőbb 2016. június 15-ig jelezze részvételi szándékát.
 
Túraszervező: Wenesz Attila (70/3317302)
e-mail: bakonyikalandorok@gmail.com
Bakonyi Kalandorok Turista Egyesület
http://bakonyikalandorok.info/node/85
1439 alkalommal

Kapcsolódó szervezetek

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 480 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 2 esemény
 • 3 117 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter