2022. december 03., szombat - Ferenc, Olívia
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Események
Magyar Természetjáró Szövetség

DDK 2012 Vándorlás 9. nap Bakóca - Alsókövesd - Simonfa


gyalogtúra
2012-07-12 07:30 - 2012-07-12 16:00
Bakóca - Alsókövesd - Felsőkövesd - Gálosfa - SimonfaRövid leírás:

A Magyar Természetjáró Szövetség által szervezett Vándortúra a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra útvonalán.

A Szekszárdtól Írott-kőig tartó 550 km hosszú, 32 napos Vándorlással (röviden: DDK 2012) tiszteletünket fejezzük ki Rockenbauer Pál, a Dél-Dunántúli Kéktúra névadója előtt, aki 25 évvel ezelőtt, 1987-ben távozott közülünk. Utolsó munkája a Dél-Dunántúli Kéktúra mai útvonalát megalapozó filmsorozat volt "... és még egymillió lépés" címmel, melynek bemutatását már nem élhette meg.

A Vándorlás útvonala Szekszárd és Bajánsenye között az E7 Európai hosszútávú vándortúra útvonal része is egyben.

További részletek:


Táv:
21,3 km a K+ jeltől a DDK-n + 1,8 km Bakócáról a K+ jelen

Kötelező regisztráció: 8:00 - 8:30 az indulás helyén (Bakóca, buszforduló).
A túrán kizárólag azok vehetnek részt, akik regisztráltak és befizették a Vándorlás szervezési költségeit részben fedező napi regisztrációs díjat.

Kérjük, segítsd a szervezők munkáját azzal hogy részvételi szándékodat időben jelzed!  Előzetes jelentkezéseddel különösen az étkezések és a szállások szervezését könnyíted meg a Vándorlás szervezői számára. Figyelmességedet köszönjük!

Előzetes jelentkezés legegyszerűbb módon az MTSz honlap regisztrált felhasználójaként lehetséges, ahol a napi programnál bejelölheted, hogy biztosan vagy csak feltételesen tudod hogy részt veszel.

Indulás: 8:30 Bakócán, a buszfordulóból. A mindszentgodisai szálláson alvókat várhatóan falubusszal szállítjuk át a bakócai indulási helyre. A Volán busszal érkezőket bevárjuk.

Az indulás helye megközelíthető tömegközlekedéssel Pécs vagy Sásd felől a túra reggelén. Pécs felől vonattal Godisáig kell menni (i: 6:49, é: 7:33). Itt figyelni kell, mert lehet hogy a bakócai busz nem tér be a vasútállomásig, csak a mellette lévő sorompónál áll meg.

Busz megy Sásdról (i: 7:45) Bakócára (é: 8:13), amely megáll Oroszlón (i: 7:53), illetve a Godisai vasútállomásnál (é: 7:56 i: 7:58)

Érkezés:    Simonfa, Meteor kulcsosház 17 óra

A Vándorlás ezen túranapját szervezi és a túravezetőt biztosítja: a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség

Túravezető: Strasser Péter  (+36-20-522-2953)

Csomagszállítás: hozzájárulás fejében a kísérőautóban 1 db csomag szállítható, így a gyaloglás közben csak a legszükségesebb dolgokat kell magadnál tartani.Szállás:
Központilag lefoglaltuk:   Meteor Turistaház, Simonfa, Ady Endre u. 17.
Férőhely: 38 fő (3x10 fő és 1x8 fő) emeletes ágyak
18 év felett 2000 Ft + 250 Ft IFA
18 év alatt 1700 Ft
ágynemű + 600 Ft
                      
Sátrazás a ház mellett       1000 Ft
 

                                                                               
Étkezés: később


Túraterv
(Strasser Péter):

Reggel Bakócáról fél kilenckor indulunk, miután a Mindszentgodisán megszálló „vándorlók” megérkeztek autóbusszal.

A Fekete István Emlékösvény – az előző  napról már ismert – kék kereszttel jelzett szakaszán a „Tatárugrató” nevű helynél érünk vissza a kéktúra útvonalára. Innen lejtősen vezet utunk Alsókövesdre, ahol a Fekete István Emlékösvény egyik táblája állít emléket annak a háznak, amelyben az író lakott Bakócai éveinek elején. Alsókövesden ma már csak egy – szépen helyrehozott, átalakított – épület áll.

Alsókövesdről aszfaltúton megyünk fel Felsőkövesd településre, ahol – az egykori bolttal szemben  – találjuk  Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra bélyegzőhelyét.

Bélyegzés után végigmegyünk a kis település egyetlen utcáján, majd az autóbusz fordulónál délnyugatra fordulunk. Itt láthatjuk a Fekete István Emlékösvény „beköszönő”, ill. „elköszönő” tábláját, attól függően, hogy valaki itt kezdi vagy itt fejezi be az emlékösvény  végigjárását.

Mély horhosban, sokszor 3-4 méteres függőleges löszfalak között ereszkedünk, majd egy vízszintes útszakasz után rövid emelkedővel Szabásra érünk. A kicsiny, a „világtól elzárt” településen, ahová nemhogy aszfaltozott, de kövezett út sem vezet, ma már csak ketten élnek. A házakat a lakók régen elhagyták, vagy meghaltak a tulajdonosaik; többségük már romos, a gaz kezdi felverni azokat.  A település közepén egy  szépen felújított házban hollandok töltik szabadidejüket.

Végigmegyünk az egyetlen utcán, közben megállunk az egykori kulcsosháznál, melynek udvarában a kút építményén még látható a régi kéktúra bélyegző doboza: valamikor itt volt az egyik bélyegzőhely. (A régi ház – mely Lafferton Henrik pécsi természetjáróé volt – leégett, a helyén téglaépület épült, de ezt sem gondozza már új tulajdonosa.)

Erdőszélen, szép rét mellett folytatjuk utunkat. Gyönyörű kilátása nyílik a dél-zselici dombokra, lent Csebény falucska házai húzódnak meg csendesen. Nemsokára betérünk az erdőbe. Egy szakaszon a sasréti szarvaskert magas drótkerítése mellett haladunk.  Hamarosan a megyehatárra érünk. Itt állt hajdan Nagytótváros település, melynek ma már nyomai sem látszanak. (Kis „kutatással” a sűrűben még fellelhetők az egykori temető síremlékei).

Utunk innen már Somogy megyében folytatódik. Jobbra szép kilátás nyílik a völgyben Kistótvárosra, egy mintagazdaság területére és épületeire. A bekerített területen egy szép kilátó is áll, sajnos a kéktúrán ballagók elől kerítéssel elzárva.

Rövidesen egy meredek lejtőn leereszkedve a régi vasútállomás közelében érjük el Gálosfát, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra következő bélyegzőhelyét. (Itt haladt a Szigetvárt Kaposvárral összekötő vasútvonal 1900-tól 1976-ig). Gálosfáról szép erdei úton jutunk Simonfára, a mai túra végállomására.
 


Támogatók megkeresését a Magyar Természetjáró Szövetség központi elérhetőségein várjuk. Lásd: Elérhetőségek

A teljes Vándortúrával kapcsolatos általános jellegű információk a kapcsolódó cikkben olvasható (általános tudnivalók, fizetendő díjak).

Várjuk egyéni túrázók, családok, iskolai osztályok, munkahelyi csapatok, baráti társaságok és természetjáró közösségek jelentkezését egy napra, vagy akár a teljes Vándorlásra is.

Emlékezzünk együtt, kísérje legalább a tavalyi OKT50 Vándortúra jó hangulata a 2012-es Dél-Dunántúli Kéktúra Vándorlást!

Népszerűsítsd a túrát! Oszd meg barátaiddal, túratársaiddal e-mailben, honlapodon, tedd fel a Facebook oldaladra. Használd a lap tetején a kis narancssárga "+" ikont, azon belül a Facebook hivatkozást! Köszönjük!

 
Térkép hivatkozás: Kattints ide!
3432 alkalommal

Kapcsolódó fórum téma

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 480 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 2 esemény
 • 3 115 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter