2022. november 30., szerda - András, Andor
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Események
Magyar Természetjáró Szövetség

DDK 2012 Vándorlás 8. nap Abaliget - Nagymáté - Bakóca


gyalogtúra
2012-07-11 07:30 - 2012-07-11 16:00
Abaliget - Abaliget vá. - Nagymáté vh. - BakócaRövid leírás:

A Magyar Természetjáró Szövetség által szervezett Vándortúra a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra útvonalán.

A Szekszárdtól Írott-kőig tartó 550 km hosszú, 32 napos Vándorlással (röviden: DDK 2012) tiszteletünket fejezzük ki Rockenbauer Pál, a Dél-Dunántúli Kéktúra névadója előtt, aki 25 évvel ezelőtt, 1987-ben távozott közülünk. Utolsó munkája a Dél-Dunántúli Kéktúra mai útvonalát megalapozó filmsorozat volt "... és még egymillió lépés" címmel, melynek bemutatását már nem élhette meg.

A Vándorlás útvonala Szekszárd és Bajánsenye között az E7 Európai hosszútávú vándortúra útvonal része is egyben.

További részletek:


Táv:
17,8 km a Barlangtól mérve a K+ jelig a DDK-n + 1,8 km letérés Bakócára K+

Kötelező regisztráció: 7:30 - 8:00 az indulás helyén.
A túrán kizárólag azok vehetnek részt, akik regisztráltak és befizették a Vándorlás szervezési költségeit részben fedező napi regisztrációs díjat.

Kérjük, segítsd a szervezők munkáját azzal hogy részvételi szándékodat időben jelzed!  Előzetes jelentkezéseddel különösen az étkezések és a szállások szervezését könnyíted meg a Vándorlás szervezői számára. Figyelmességedet köszönjük!

Előzetes jelentkezés legegyszerűbb módon az MTSz honlap regisztrált felhasználójaként lehetséges, ahol a napi programnál bejelölheted, hogy biztosan vagy csak feltételesen tudod hogy részt veszel.

Indulás: 8:00 Abaligeten, a táborhely mellől.

Érkezés:  Bakóca autóbusz forduló 17 óra

A Vándorlás ezen túranapját szervezi és a túravezetőt biztosítja: a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség

Túravezető: Schóber József (+36/20-437-8314)

Csomagszállítás: hozzájárulás fejében a kísérőautóban 1 db csomag szállítható, így a gyaloglás közben csak a legszükségesebb dolgokat kell magadnál tartani.Szállás:   (hálózsákkal, polifoammal felszereltek részére, földön alvós módon): 

A szállás a szomszédos faluban lesz, a Mindszentgodisai Általános Iskolában, tantermekben. Zuhanyzási lehetőség a sportpálya öltözőjében, kb. 300 m-re az iskolától.

A szálláshelyet az önkormányzat TÉRÍTÉS NÉLKÜL biztosítja, ezzel is támogatva a Vándorlás megszervezését. Kérjük a túrázókat, a szálláson ennek megfelelően viselkedjenek, tartsanak tisztaságot, rendet. 

Az "ottalvós" túrázókat falubusszal szállítjuk át Mindszentgodisára a szálláshoz. Csoportoknál előjelentkezést kérünk!
 

 
Étkezés: későbbTúraterv
(Schóber József)

Reggel 8 órakor az abaligeti iskolától indul túránk. A horgásztó északi partján a hétvégi házak felé vesszük az irányt. Az üdülő terület után elhagyott istállóépületek mellett vezet utunk. Nyugati irányban haladva, a Kis-kő-hegy déli oldalára kapaszkodunk a kocsiúton.

Előttünk  nyugatra, fenn, ahol az ég és a kopár dombtető „összeér”, magányos fát pillantunk meg a távolban. A tetőre érve balról földút csatlakozik utunkhoz: ez a kerékpárút délkeleti irányban visszakanyarodik az „abaligeti tanösvényre” és a barlanghoz.   

Mi azonban a mélyutat rejtő erdősáv mellett lesétálunk a völgybe. A kéktúra úttal párhuzamosan délre mintegy 350 méterre a fák között fut a Hetvehelyre vezető erdészeti műút. Az út mentén, a völgyben folyik a Nyáras-patak.

Utunkat jobbról szántóföld, majd fakitermelés által gyérített és „tarvágott” területek szegélyezik. Északnyugat - észak irányban a Kövesdi-hátra kapaszkodunk fel. A tetőn és az északi lejtőn haladva gyönyörű bükkösben haladunk. Sajnos a fakitermelők itt is hatalmas tarvágott területeket hagytak maguk után. A dombról lefelé 1 kilométernyi séta után megpillantjuk Abaliget vasútállomást.
 
Átkelünk a síneken (Budapest – Pécs vasútvonal), majd a vasútállomás mögött az Oroszló- Szentlőrinc országúton mintegy 50 métert megyünk nyugati irányba, s egy út menti ház kerítésmaradványa mellett északnak vesszük az irányt. A fiatal fák mellett és között haladva sűrű aljnövényzet nehezíti utunkat, majd magas fűvel borított, bokrokkal tarkított domboldalon kapaszkodunk mintegy 800 méternyit. Egy fiatal akácsor mellett érkezünk meg a dombtetőre és a Kovács-erdő fái közé.

Másfél kilométernyi séta az árnyékot adó lombok alatt! Az „öregerdőt” elhagyva „fiatalosok” szegélyezik utunkat, majd az erdő és a legelő határán gyalogolhatunk 2 kilométernyit északnyugati irányban. Tőlünk nyugatra, az okorvölgyi-vízfolyás völgyében apró települések - Szentkatalin és Karácodfa - házai tűnnek fel. A Kántor-hegyen a fák között régi kőkereszt látunk, amelyről Krisztus torzó tekint vissza ránk (Hódosi kereszt).

Utunkat nyugati irányban folytatva megkerüljük az okorvögy-szentkatalini völgy északi részét: füves legelők és facsoportok szegélyezik utunkat. A Lipalagi-erdő mellett haladva hamarosan elérjük a Tóth-forráshoz vezető utat. 250 méter séta a forrásig. A Tóth László erdőmérnök emlékére 2001-ben épített forrást és pihenőhelyet festői, vadregényes bükkös övezi. Ideális pihenő és ebédelő hely.

Egy kis pihenés után visszakapaszkodunk a kéktúra útvonalra. Utunk enyhén emelkedik a Kisbeszterce és Képespuszta felé vezető négyes elágazásig, majd szinten haladva két kilométert gyalogolunk a Hollófészekig. A Zselic legmagasabb pontja 358 m magas. A Hollófészekre gyalogút vezet fel, erdei pihenő és tábla köszönti a túrázókat. Sajnos a magas fák miatt nincs kilátási lehetőség. Vadkerítés mentén haladunk tovább és negyed óra múlva a hármas elágazásban megpillantjuk a Fekete István Emlékösvény „Köszöntő” tábláját.

Rövid kitérőt teszünk a kék négyzet, „kék tölgyfalevél” jelzésen Nagymátéra, hogy megtekintsük a Fekete István Füvészkertet. Az arborétum közepén található az író mellszobra és a Mecseki Erdészeti Zrt. tulajdonában lévő, 2003-ra teljesen felújított vendégház.

Rövid pihenő után folytatjuk utunkat a kék sáv jelzésen (Fekete István Emlékösvény) az alsókövesdi elágazásig, majd a kék kereszt jelzésen a mintegy másfél km-re fekvő Bakócára.

A faluban megtekinthetjük a Sáfrány Géza Fazekas Múzeumot, a volt zárda és iskolaépületet, az 1848-ban felszentelt templomot és a gróf Mailáth család angol stílusban  épült, jelenleg üresen álló, „gazdátlanul” pusztuló kastélyának külső homlokzatát.
A túra végén autóbusszal utazunk szálláshelyünkre, a Mindszentgodisai Általános Iskolához.
Támogatók megkeresését a Magyar Természetjáró Szövetség központi elérhetőségein várjuk. Lásd: Elérhetőségek

A teljes Vándortúrával kapcsolatos általános jellegű információk a kapcsolódó cikkben olvasható (általános tudnivalók, fizetendő díjak).

Várjuk egyéni túrázók, családok, iskolai osztályok, munkahelyi csapatok, baráti társaságok és természetjáró közösségek jelentkezését egy napra, vagy akár a teljes Vándorlásra is.

Emlékezzünk együtt, kísérje legalább a tavalyi OKT50 Vándortúra jó hangulata a 2012-es Dél-Dunántúli Kéktúra Vándorlást!

Népszerűsítsd a túrát! Oszd meg barátaiddal, túratársaiddal e-mailben, honlapodon, tedd fel a Facebook oldaladra. Használd a lap tetején a kis narancssárga "+" ikont, azon belül a Facebook hivatkozást! Köszönjük!

Térkép hivatkozás: Kattints ide!
3134 alkalommal

Kapcsolódó túramozgalmak

Kapcsolódó fórum téma

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 480 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 2 esemény
 • 3 113 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter