2023. március 21., kedd - Benedek
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Események
Magyar Természetjáró Szövetség

DDK 2012 Vándorlás 7. nap Fehér-kúti kulcsosház - Abaliget


gyalogtúra
2012-07-10 07:30 - 2012-07-10 16:00
Fehér-kúti kulcsosház - Büdös-kúti kulcsosház - Remete-rét - Patacsi-mező - Jakab-hegy - volt Petőcz-akna - AbaligetRövid leírás:

A Magyar Természetjáró Szövetség által szervezett Vándortúra a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra útvonalán.

A Szekszárdtól Írott-kőig tartó 550 km hosszú, 32 napos Vándorlással (röviden: DDK 2012) tiszteletünket fejezzük ki Rockenbauer Pál, a Dél-Dunántúli Kéktúra névadója előtt, aki 25 évvel ezelőtt, 1987-ben távozott közülünk. Utolsó munkája a Dél-Dunántúli Kéktúra mai útvonalát megalapozó filmsorozat volt "... és még egymillió lépés" címmel, melynek bemutatását már nem élhette meg.

A Vándorlás útvonala Szekszárd és Bajánsenye között az E7 Európai hosszútávú vándortúra útvonal része is egyben.

További részletek:


Táv:
17,9 km a Barlangig mérve

Kötelező regisztráció: 7:30 - 8:00 az indulás helyén.
A túrán kizárólag azok vehetnek részt, akik regisztráltak és befizették a Vándorlás szervezési költségeit részben fedező napi regisztrációs díjat.

Kérjük, segítsd a szervezők munkáját azzal hogy részvételi szándékodat időben jelzed!  Előzetes jelentkezéseddel különösen az étkezések és a szállások szervezését könnyíted meg a Vándorlás szervezői számára. Figyelmességedet köszönjük!

Előzetes jelentkezés legegyszerűbb módon az MTSz honlap regisztrált felhasználójaként lehetséges, ahol a napi programnál bejelölheted, hogy biztosan vagy csak feltételesen tudod hogy részt veszel.

Indulás: 8:00 a Fehér-kúti kulcsosháznál, a táborhely mellől.

A Vándorlás ezen túranapját szervezi és a túravezetőt biztosítja: a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség

Csomagszállítás: hozzájárulás fejében a kísérőautóban 1 db csomag szállítható, így a gyaloglás közben csak a legszükségesebb dolgokat kell magadnál tartani.Szállás:   (hálózsákkal, polifoammal felszereltek részére, földön alvós módon): 
 
Abaligeten, az iskolában.
A szállás kedvezményes díja 600 Ft/fő/éj. A kedvezményes díj azt jelenti, hogy a szálláshely TÁMOGATJA a Vándorlást a költségek egy részének elengedésével. Kérjük a túrázókat, a szálláson ennek megfelelően viselkedjenek, tartsanak tisztaságot, rendet.  

Zuhanyzási lehetőség szemben, a turistaházban (a szállás ára tartalmazza a zuhanyzás költségét is).

Szállás: (kényelmesebbeknek): 

Érdemes körülnézni Abaliget honlapján, ahol be vannak jelölve az egyes szállásadók:
http://www.abaliget.hu/szallashelyek 
 
Ezekkel a szállásadókkal a Vándorlás szervezőinek nincs kapcsolata, megállapodása.
 


Étkezés: későbbTúraterv
(Baumann József)

A Fehér-kúti kulcsosháztól reggel a Keresztkunyhó fele indulunk, ahol egy kőkereszt áll, melyet 1928-ban állíttatott fel Rábay Gyula /1892-1968/. Tovább folytatva utunkat elhaladunk a Mecsek-hegység két szép völgye (Meleg-mányi-völgy, Nagy-Mély-völgy) fölött, melyek sok erre kiránduló és túrázó célpontjai. Bükkösök és tölgyerdők váltogatják egymást a hullámvasútnak megfelelő terepen, és megcsodálhatjuk a szép töbröket, tiszta léniákat. Így érünk az erdei kereszthez, ami egy erdőmunkásnak állít emléket.

Néhány perc múlva a Büdös-kúti kulcsos-házhoz érünk, ahol megnézhetjük a Természetjárók Panteonját és a kiépített forrásokat. Felfelé indulunk tovább, és húsz perc múlva elérjük Remete-rétet, ami újabb kedvelt kirándulóhely. Innen egy széles erdészeti úton a Jakab-hegy felé folytatjuk utunkat.

A Vörös-hegy és a Szuadó-nyereg érintésével érjük el a kelta földvár sáncát, melyen áthaladva rövidesen a Jakab-hegyen lévő egykori Pálos kolostor romjai tárulnak elénk. A romok megtekintése után néhány perc gyaloglással a Zsongor-kő kilátóhoz érünk, mely a   Mecsek egyik legszebb természetes kilátója, ahonnan messze elkalandozhat tekintetünk. Nehéz lesz elindulni a csodálatos kilátást és a vörös sziklatömböket hátrahagyva.

Halomsírok mellett haladunk el, melyek egy ősi nép kultúrájának emlékei. Lefele ereszkedünk a hegyről és megállunk frissítő forrásvizet inni a Pálos-kútnál. Hamarosan egy  aszfaltútra érünk, ami az uránbányászat egyik legjelentősebb bányaüzeméhez, a IV-es üzemhez vezetett. Ma már csak egy emlékkő jelzi a valaha itt állt hatalmas aknatornyot és az alatta elterülő több száz kilométer hosszú bányavágat emlékét.

Egy rövid szakaszon együtt haladunk a Mecseki Uránbányász Emlékúttal. A széles erdészeti úton a Bodó-hegy felé igyekszünk. Hatalmas, több emelet mélységű víznyelők, töbrök mellett haladunk el, melyek jelzik, hogy karsztos területen járunk, és már közel lehet Abaliget. A fiatalabb szálfák között famatuzsálemek arra utalnak, hogy valaha itt legelő lehetett.

Már halljuk a közeli településről a kakas kukorékolását, és néhány perc múlva felcsillan az abaligeti barlang előtti tó víztükre. Megérkeztünk mai szálláshelyünkre. Vacsoráig számtalan látnivalóban gyönyörködhetünk: barlang, denevér-múzeum, kocsi-múzeum, a falu temploma,  és kellemes vendéglőkbe térhetünk be.
Támogatók megkeresését a Magyar Természetjáró Szövetség központi elérhetőségein várjuk. Lásd: Elérhetőségek

A teljes Vándortúrával kapcsolatos általános jellegű információk a kapcsolódó cikkben olvasható (általános tudnivalók, fizetendő díjak).

Várjuk egyéni túrázók, családok, iskolai osztályok, munkahelyi csapatok, baráti társaságok és természetjáró közösségek jelentkezését egy napra, vagy akár a teljes Vándorlásra is.

Emlékezzünk együtt, kísérje legalább a tavalyi OKT50 Vándortúra jó hangulata a 2012-es Dél-Dunántúli Kéktúra Vándorlást!

Népszerűsítsd a túrát! Oszd meg barátaiddal, túratársaiddal e-mailben, honlapodon, tedd fel a Facebook oldaladra. Használd a lap tetején a kis narancssárga "+" ikont, azon belül a Facebook hivatkozást! Köszönjük!

Térkép hivatkozás: Kattints ide!
2970 alkalommal

Kapcsolódó túramozgalmak

Kapcsolódó fórum téma

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 23 esemény
 • 3 142 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter