2023. április 02., vasárnap - Áron
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Események
Magyar Természetjáró Szövetség

DDK 2012 Vándorlás 6. nap Zobákpuszta - Fehér-kúti kulcsosház


gyalogtúra
2012-07-09 07:30 - 2012-07-09 16:00
Zobákpuszta - Árpád-tető - Fehér-kúti kulcsosházRövid leírás:

A Magyar Természetjáró Szövetség által szervezett Vándortúra a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra útvonalán.

A Szekszárdtól Írott-kőig tartó 550 km hosszú, 32 napos Vándorlással (röviden: DDK 2012) tiszteletünket fejezzük ki Rockenbauer Pál, a Dél-Dunántúli Kéktúra névadója előtt, aki 25 évvel ezelőtt, 1987-ben távozott közülünk. Utolsó munkája a Dél-Dunántúli Kéktúra mai útvonalát megalapozó filmsorozat volt "... és még egymillió lépés" címmel, melynek bemutatását már nem élhette meg.

A Vándorlás útvonala Szekszárd és Bajánsenye között az E7 Európai hosszútávú vándortúra útvonal része is egyben.

További részletek:


Táv:
14,8 km

Kötelező regisztráció: 7:30 - 8:00 az indulás helyén.
A túrán kizárólag azok vehetnek részt, akik regisztráltak és befizették a Vándorlás szervezési költségeit részben fedező napi regisztrációs díjat.

Kérjük, segítsd a szervezők munkáját azzal hogy részvételi szándékodat időben jelzed!  Előzetes jelentkezéseddel különösen az étkezések és a szállások szervezését könnyíted meg a Vándorlás szervezői számára. Figyelmességedet köszönjük!

Előzetes jelentkezés legegyszerűbb módon az MTSz honlap regisztrált felhasználójaként lehetséges, ahol a napi programnál bejelölheted, hogy biztosan vagy csak feltételesen tudod hogy részt veszel.

Indulás: 8:00 Zobákpusztán, a táborhely (Vargánya-tanya) mellől.

Érkezés:  Fehér-kúti kulcsosház 17.00 óra
 
A Vándorlás ezen túranapját szervezi és a túravezetőt biztosítja: a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség

Túravezető: Tóth Klára (+36/20-527-8913)

Csomagszállítás: hozzájárulás fejében a kísérőautóban 1 db csomag szállítható, így a gyaloglás közben csak a legszükségesebb dolgokat kell magadnál tartani.Szállás:  (hálózsákkal, polifoammal felszereltek részére, földön alvós módon): 

Fehér-kúti kulcsosház (22 fő fedett helyen + sátorhely a ház környezetében).
A szálláshelyet a POEÜ (Pécsi Orvos-Egészségügyi Sporkör) INGYENESEN biztosítja, ezzel TÁMOGATJA a Vándorlás megrendezését. Kérjük a túrázókat, a szálláson ennek megfelelően viselkedjenek, tartsanak tisztaságot, rendet. Zuhanyzási lehetőség helyben.

Ha Fehér-kúton megtelik az összes hely, a volt Pécsbányatelepi Iskolában (Fehér-kúttól a kék+ jelzésen 2,3 km) tudnak szállást biztosítani a tornateremben 500 Ft/fő áron, zuhanyzással. Mivel a Fehér-kúti kulcsosház ingyenes, és kényelmesebb is (ágyak vannak), javaslom, hogy a szállást a jelentkezések sorrendjében soroljuk be (tehát az első 22 jelentkező mehet Fehér-kútra, a többi - ha lesz - Pécsbányára).

FIGYELEM: Pécsbányán CSAK AKKOR LESZ SZÁLLÁS, ha már az előjelentkezések alapján látjuk az erre vonatkozó igényt! Tehát aki ezen az éjszakán mindenképpen ott alszik a csapattal, az feltétlen küldje el az előzetes jelentkezését a túra előtt!

Ha mindössze 15-en küldik el az előjelentkezésüket, akkor csak a Fehér-kúti ház fog rendelkezésre állni akkor is, ha a túra reggelén még 50 ember jelenti be hogy neki mégis kéne aznap estére szállás. Akkor, ott a túrán már ezt nem tudjuk megszervezni, így csak a kulcsosház lesz. Ha előre tudjuk az igényt, akkor megoldható hogy legyen a második (fizetős) szálláshely is.

Szállás: (kényelmesebbeknek): 

Érdemes Pécsen vagy a közeli Orfűn keresni szállást.Étkezés: későbbTúraterv
(Tóth Klára)

A Vargánya-tanyától a Hosszúhetény felé vezető műúton déli irányba indulunk el, majd hamarosan betérünk az erdőbe. Szép, fiatal erdőben haladunk, szinte párhuzamosan a műúttal. Hamarosan  egy „famatuzsálem” csonkja mellett haladunk el,  még  is figyelemre méltó.

Egy hajtűkanyarban a Vasas-forráshoz érünk. A forrást Csokonay Sándor irányításával foglalták 1967-ben a Vasas Elektromos természetjárói. Ezzel segítették a köves-tetői turistaház vízellátását.  Utunk emelkedik, majd egy – Szeri János kerületvezető erdész emlékére állított - kopjafa mellett elhaladva a  Hotel Kövestetőhöz érünk. 

A valamikor turistaházként üzemelő épület és annak sportpályái között vezető úton eljutunk a telefontoronyig. Itt – egy rövid kitérőre – letérünk a kék sáv jelzésről, hogy utunk egyik különlegessége, a valamikori fonolitbánya területére jussunk. A fonolit vulkanikus kőzet, amelynek felszíni előfordulása Magyarországon csak a Mecsekben található (Szászvár mellett, és itt Köves-tetőnél).  A kékesszürke kemény kőzet, a fonolit: „hangkő”, vagy „csengőkő”,  megütve éles hangot ad. A felhagyott bánya érdekes, sajátos látnivaló.

Visszatérve a kék túra útvonalára, a Köves-tető északi, majd nyugati oldalán haladunk. Itt megbizonyosodhatunk arról, hogy a hegy „rászolgál a nevére”: hatalmas kőtömbökre, sziklákra látunk rá. Később utunk elkeskenyedik, az erdőirtás nyomán felcseperedő fiatalos beszűkíti a járást. Leérünk a volt Béta-aknát Petőfi-aknával összekötő műútra. Itt balra kanyarodva egy ideig rálátunk a vasasi szénbánya külszíni fejtése nyomán csak részben rekultivált területre. (Az első őshüllő-nyomokra Wein György geológus 1966-ban talált rá a pécs-vasasi bánya külfejtésében, melyet a következő évtizedekben több száz újabb, esetenként csapásokba rendezett lábnyomlelet követett Komló környékéről és Pécsbányáról.)

Jelzésünk hamarosan letér a műútról, ismét erdei úton haladunk, lejtmenetben. A völgyben egy kis tavat megkerülve jutunk át a bükkösbe, ahol éppen szálaló vágást végeznek. Újra vizes árokhoz érünk, ezen átkelve lapuleveles, zsurlós területen haladva érünk el egy útelágazáshoz, a valamikori Hársas-kulcsosházhoz (a kulcsosháznál volt a Dél-dunántúli Kéktúra egyik bélyegzőhelye). Közelében találjuk a Hársas-forrást, mely a Mecsek egyik legkisebb vízhozamot hozó épített forrása, gyakran csak szivárog belőle a víz.
 
A völgyből hosszabb emelkedőn vezet utunk tovább. Szép tölgyes erdőben haladunk, majd elkerített terület mellett gyalogolunk. Visszatekintve megnézhetjük, honnan indultunk reggel:  rálátunk a Hármas-hegyre.  Áthaladva a magasfeszültségű vezetékek alatt újra szép erdőben haladunk, majd a Koszonya-tetőt Árpád-tetővel összekötő erdészeti aszfaltútra érünk. Ezen megyünk tovább kb. 2,5 km-t, majd újra erdei útra térünk. Hamarosan Árpád-tetőre érünk, ahol találkozunk a Mecsekerdő Zrt. Mókus Suli Erdei Iskolájának tanösvényével, valamint a Mecsextrém Park játékaival.

Átkelünk a forgalmas 66-os úton (Pécs-Kaposvár), s hamarosan a Tripammer-fához érünk. A több turistaút találkozásánál kialakított erdei pihenőhely Tripammer Károly (1872-1926)  főerdőmérnök Pécs első erdőmestere, városi erdőtiszt emlékét őrzi. Az emlékére bekerített öreg kocsányos tölgy a hetvenes évek elején egy viharban derékba tört, és elpusztult. Az emlék tovább örökítésére az erdészet egy, a régi közelében álló kocsányos tölgyet jelölt ki. 2011-ben az erdészet felújította az emlékhelyet, ismertető táblát helyezett el, a kerítéssel körbevett fa elé Baumann József kopjafát faragott.

Mai túránk utolsó szakaszának rövid pihenő után vágunk neki. A Tripammer-fától (401 m) folyamatosan emelkedő úton érjük el aznapi szállásunkat, a Fehérkúti kulcsosházat (482 m), amely a Pécsi Orvos Egészségügyi Sportkör kezelésében várja a túrázókat. A házban 22 férőhely van. (Azok a túrázók, akiknek a kulcsosházban már nem jutott hely, a Tripammer-fától a zöld kör jelzésű turistaúton jutnak le Pécsbányára, ahol a Közösségi Ház két terme ad lehetőséget a szállásra. (A csoport ez utóbbi része másnap reggel  a K + jelzésen indul a Fehérkúti kulcsosházhoz).Támogatók megkeresését a Magyar Természetjáró Szövetség központi elérhetőségein várjuk. Lásd: Elérhetőségek

A teljes Vándortúrával kapcsolatos általános jellegű információk a kapcsolódó cikkben olvasható (általános tudnivalók, fizetendő díjak).

Várjuk egyéni túrázók, családok, iskolai osztályok, munkahelyi csapatok, baráti társaságok és természetjáró közösségek jelentkezését egy napra, vagy akár a teljes Vándorlásra is.

Emlékezzünk együtt, kísérje legalább a tavalyi OKT50 Vándortúra jó hangulata a 2012-es Dél-Dunántúli Kéktúra Vándorlást!

Népszerűsítsd a túrát! Oszd meg barátaiddal, túratársaiddal e-mailben, honlapodon, tedd fel a Facebook oldaladra. Használd a lap tetején a kis narancssárga "+" ikont, azon belül a Facebook hivatkozást! Köszönjük!

Térkép hivatkozás: Kattints ide!
3447 alkalommal

Kapcsolódó túramozgalmak

Kapcsolódó fórum téma

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 23 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter