2023. március 25., szombat - Irén, Írisz
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Események
Magyar Természetjáró Szövetség

DDK 2012 Vándorlás 5. nap Mecseknádasd - Zobákpuszta


gyalogtúra
2012-07-08 07:30 - 2012-07-08 16:00
Mecseknádasd - Óbánya - Kisújbánya - Zobákpuszta



Rövid leírás:

A Magyar Természetjáró Szövetség által szervezett Vándortúra a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra útvonalán.

A Szekszárdtól Írott-kőig tartó 550 km hosszú, 32 napos Vándorlással (röviden: DDK 2012) tiszteletünket fejezzük ki Rockenbauer Pál, a Dél-Dunántúli Kéktúra névadója előtt, aki 25 évvel ezelőtt, 1987-ben távozott közülünk. Utolsó munkája a Dél-Dunántúli Kéktúra mai útvonalát megalapozó filmsorozat volt "... és még egymillió lépés" címmel, melynek bemutatását már nem élhette meg.

A Vándorlás útvonala Szekszárd és Bajánsenye között az E7 Európai hosszútávú vándortúra útvonal része is egyben.

További részletek:


Táv:
16,0 km, szintemelkedés: 526 m

Kötelező regisztráció: 7:30 - 8:00 az indulás helyén.
A túrán kizárólag azok vehetnek részt, akik regisztráltak és befizették a Vándorlás szervezési költségeit részben fedező napi regisztrációs díjat.

Kérjük, segítsd a szervezők munkáját azzal hogy részvételi szándékodat időben jelzed!  Előzetes jelentkezéseddel különösen az étkezések és a szállások szervezését könnyíted meg a Vándorlás szervezői számára. Figyelmességedet köszönjük!

Előzetes jelentkezés legegyszerűbb módon az MTSz honlap regisztrált felhasználójaként lehetséges, ahol a napi programnál bejelölheted, hogy biztosan vagy csak feltételesen tudod hogy részt veszel.

Indulás: 8:00 Mecseknádasdon, az ÁMK (iskola) mellől (ahol a szállás is volt).

Érkezés: Zobákpuszta, Vargánya-tanya 17.00 óra

A Vándorlás ezen túranapját szervezi és a túravezetőt biztosítja: a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség

Túravezető: Feketéné Móró Erzsébet (+36/20-260-1947)

Csomagszállítás: hozzájárulás fejében a kísérőautóban 1 db csomag szállítható, így a gyaloglás közben csak a legszükségesebb dolgokat kell magadnál tartani.



Szállás:  (hálózsákkal, polifoammal felszereltek részére, földön alvós módon): 

Vargánya-tanya (9 fekhely kulcsosházban, 4x10 fekhely előre felállított sátrakban). Zuhanyzási lehetőség helyben.   
A szállás kedvezményes díja 5000 Ft + víz, villanyáram  a mérőóra alapján (a résztvevők közt szétosztva)

A kedvezményes díj azt jelenti, hogy a szálláshely TÁMOGATJA a Vándorlást a költségek egy részének elengedésével. Kérjük a túrázókat, a szálláson ennek megfelelően viselkedjenek, tartsanak tisztaságot, rendet.  

Szállás: (kényelmesebbeknek): 

Érdemes a közeli Komló város honlapján szétnézni:
http://komlo.ekisterseg.hu/index.php?akt_menu=2344 

Másik megoldás Sikondán, a gyógyfürdőhöz kapcsolódó szálláshelyekre rákeresni a neten. Ezekkel a szálláshelyekkel a Vándorlás szervezőinek nincs megállapodása! 




Étkezés: később



Túraterv
(Feketéné Móró Erzsébet)

A túra 2012. július 8-án reggel 8 órakor a mecseknádasdi iskolától indul. 500 m megtétele után – átkelve a 6-os úton – érjük el a kék négyzet turistautat, amelyen még a falu házai közt haladunk, majd az erdőbe térünk. Egyenletesen emelkedve megyünk 2 km-t, míg a tetőn el nem érjük a kék sáv jelzést.

Műúton folytatjuk utunkat a nyitott dombháton, majd  – miután a forgalmas 6-os főúton óvatosan átkeltünk – nyílt mezőn az erdőszélen haladunk, a Templom-hegy oldalára kapaszkodunk fel. A Kopasz-hegyen erősebb lejtőn ereszkedünk le a Skóciai Szent Margit-kereszthez. A 7 km-es út megtétele után jobbról a Stein-malom, szemben pihenő fogad minket.

A műúton 2,2 km-t gyalogolunk Óbányáig, ahol a templommal szemben a kocsma kínál felüdülést. A falu német neve Altglashütte, az üveghuta működésére utal, a jellegzetes üveg- és fazekastermékek a Helytörténeti Múzeumban tekinthetők meg. A főutcán végig a szép baranyai sváb portákat láthatjuk, üdülőket, turistaházakat hagyva el.

A fokozottan védett Óbányai-völgy a Pisztrángos-tavakkal kezdődik, óvatosan kell haladni, mert a patakmeder  kiszorítja az ösvényt. Gyönyörű az egymást követő kis vízesések sora. A völgy nevezetessége a Csepegő-szikla, amit okvetlen le kell fényképezni!

A Pro Silva tanösvény fakuló táblái kísérnek az utunkon. Az új fahídon átkelve dr. Péceli Endre orvos keresztjéhez érünk, aki helyi lakosként sokban segítette Rockenbauer Pál filmjének forgatását. A kereszttel szemben található a völgy leglátványosabb zúgója, a Ferde-vízesés. Félrebillent, pados mészkőrétegeken esik alá a víz. A Bodzás-, más néven Noémi-forrást elhagyjuk, és hamarosan elérjük a Hosszúhetény részét képező Kisújbányát.

A falu útján haladva két forrást is érintünk, majd megnézhetjük a turistaházként működő egykori iskolát, a betetőzött nyomókutat. Az itteni német családok az üveghutákban dolgoztak, Szent Márton nevét viselő templomuk 1774-ben épült. (A falun halad át a Szent Márton Zarándokút, melyet Via Sancti Martini feliratú tábla jelez.) Később a lakosság fából készített használati tárgyakat, ezért kapta a falu új vendéglátóhelye a Klumpás Konyha nevet. Ebédünket itt az udvaron elkölthetjük, aki akar, finom sütit, rétest, innivalót vásárolhat.

A falu szélén Szent Márton szobra köszön el tőlünk. A műúton felfelé haladunk, majd leereszkedünk a völgybe, hogy ismét patak mellett vezessen az utunk, és gyönyörködhessünk a sok apró vízesésben. A ferdén elbillent mészkőrétegek különleges látványt nyújtanak.

A kaszálókon, erdős részeken át a Wein György-, a Pius-, a Lajos-, a Hidasi-forrás érintése után a Csurgóhoz érkezünk, a turisták kedvelt célpontjához. Ez mésztufagát, amelyről a mellékvölgy vize 5-6 m eséssel csurog alá, éltetve a szép zöld mohát. Egy kidőlt faóriást is megcsodálhatunk. A Hidasi-völgyben valamikor sok híd vezetett át a patakon, ma sajnos hidat nem találunk.

Innen már csak 2,5 km a cél, de ez a szakasz is nagyon szép. Szűk ösvényen haladunk bükkök, gyertyánok között, majd szélesebb, lapuleveles teraszok következnek, kísérve a patakot. Végül kiérünk a magyaregregyi műútra. Egy rövid szakaszon műúton kaptatunk Komló felé, de hamarosan egy réten folytatjuk az utunkat, és már csak egyetlen emelkedőt kell a szép erdei úton leküzdeni, és Zobákpusztára érünk. Az útelágazás Komló, ill. Pécs felé irányítja az autósokat. A tetőn található a Vargánya-tanya, ahol a fáradt túrázó megpihenhet, vacsorát, szállást talál.

Ez a túra a Keleti-Mecsek egyik legszebb szakasza!




A komlói Hétdomb T.E. (és a Vándorlás ezen napjának) túravezetője, Feketéné Móró Erzsébet képes túraajánlója 70 képpel megtekinthető itt:
http://ddk-05.fmerzsike.fotoalbum.hu/

Néhány kép az útvonalról (válogatás a fenti Galériából):



 













Támogatók megkeresését
a Magyar Természetbarát Szövetség központi elérhetőségein várjuk. Lásd: Elérhetőségek

A teljes Vándortúrával kapcsolatos általános jellegű információk a kapcsolódó cikkben olvasható (általános tudnivalók, fizetendő díjak).

Várjuk egyéni túrázók, családok, iskolai osztályok, munkahelyi csapatok, baráti társaságok és természetjáró közösségek jelentkezését egy napra, vagy akár a teljes Vándorlásra is.

Emlékezzünk együtt, kísérje legalább a tavalyi OKT50 Vándortúra jó hangulata a 2012-es Dél-Dunántúli Kéktúra Vándorlást!

Népszerűsítsd a túrát! Oszd meg barátaiddal, túratársaiddal e-mailben, honlapodon, tedd fel a Facebook oldaladra. Használd a lap tetején a kis narancssárga "+" ikont, azon belül a Facebook hivatkozást! Köszönjük!

Térkép hivatkozás: Kattints ide!
3754 alkalommal

Kapcsolódó túramozgalmak

Kapcsolódó fórum téma

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 21 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter