2023. március 25., szombat - Irén, Írisz
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Események
Magyar Természetjáró Szövetség

DDK 2012 Vándorlás 4. nap Zengővárkony - Rockenbauer Pál nyughelyének megkoszorúzása - Mecseknádasd


Kitérő a túra névadójának sírjához
gyalogtúra ünnepség
2012-07-07 07:30 - 2012-07-07 17:00
(Mecseknádasd -) Zengővárkony - Rockenbauer Pál sírja - MecseknádasdRövid leírás:

A Magyar Természetjáró Szövetség által szervezett Vándortúra a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra útvonalán.

A Szekszárdtól Írott-kőig tartó 550 km hosszú, 32 napos Vándorlással (röviden: DDK 2012) tiszteletünket fejezzük ki Rockenbauer Pál, a Dél-Dunántúli Kéktúra névadója előtt, aki 25 évvel ezelőtt, 1987-ben távozott közülünk. Utolsó munkája a Dél-Dunántúli Kéktúra mai útvonalát megalapozó filmsorozat volt "... és még egymillió lépés" címmel, melynek bemutatását már nem élhette meg.

A Vándorlás útvonala Szekszárd és Bajánsenye között az E7 Európai hosszútávú vándortúra útvonal része is egyben.

További részletek:


VÁLTOZÁS (2012.06.02.)
A szállás Óbánya helyett Mecseknádasdon lesz, ugyanott, ahol az előző éjjel. A szállásról menetrend szerinti busszal lehet átmenni a Zengővárkonyi elágazásig, majd innen indul a túra visszafelé.

Koszorúzás 10:00-kor Zengővárkonyban, a sírnál.

Továbbindulás 12:00-kor.

A túra tervezett és javasolt útvonala Mecseknádasdról:

Mecseknádasd - (busszal) - Zengővárkonyi elágazás (innen gyalog) - Zengővárkony - Rockenbauer Pál sírja (megemlékezés 10:00-kor) - Zengővárkony - jelzetlen úton a Büdös-kúti völgyben a zöld + jelzésig - zöld + - piros + (Réka-völgy) - Stein-malom - zöld sáv - piros sáv - Mecseknádasd.

Táv: 13,2 km, szintemelkedés +290 / -380 m.

A "bátrabbak" visszafelé a Réka-völgyből felmehetnek a gerincre, és a Réka-vár romjait is megnézhetik (ez plusz fél km, és +100 m szintemelkedés).

Javasolt látnivalók Zengővárkonyban: a fafaragó Berta János kiállítása, Fülep Lajos emlékháza, a Császár János emlékház, a Tájház és a nemzetközi hírű Tojásmúzeum,  a Szalma-Kincs-Tár.Kötelező regisztráció: 7:30 - 8:00 az indulás helyén, illetve Zengővárkonyban 9:00-9:30 körül.

A túrán kizárólag azok vehetnek részt, akik regisztráltak és befizették a Vándorlás szervezési költségeit részben fedező napi regisztrációs díjat.

Menetrendszerinti buszok indulnak Pécsről Mecseknádasdra (menetrendek.hu - 2012 februári adatok) alapján: 5:45 (é: 6:23), 6:25 (é 7:26), 7:15 (é 7:55)

Kérjük, segítsd a szervezők munkáját azzal hogy részvételi szándékodat időben jelzed!  Előzetes jelentkezéseddel különösen az étkezések és a szállások szervezését könnyíted meg a Vándorlás szervezői számára. Figyelmességedet köszönjük!

Előzetes jelentkezés legegyszerűbb módon az MTSz honlap regisztrált felhasználójaként lehetséges, ahol a napi programnál bejelölheted, hogy biztosan vagy csak feltételesen tudod hogy részt veszel.

Indulás: 8:00 Mecseknádasdon, a Liszt Ferenc ÁMK (az iskola) előtti gyülekezőhelyről.

Érkezés: Mecseknádasd Általános Iskola 17.00 óra

A Vándorlás ezen túranapját szervezi és a túravezetőt biztosítja: a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség

Túravezető: Rónaky Gizella  (+ 36/30-266-4648)

Csomagszállítás: hozzájárulás fejében a kísérőautóban 1 db csomag szállítható, így a gyaloglás közben csak a legszükségesebb dolgokat kell magadnál tartani.Szállás:  (hálózsákkal, polifoammal felszereltek részére, földön alvós módon):

Mecseknádasdon a Liszt Ferenc Általános Művelődési Központ (az iskola) épületében, tantermekben. Zuhanyzási lehetőség az épületben van. Az ÁMK címe: Mecseknádasd, Liszt Ferenc u. 75/1.

A szállás kedvezményes díja 300 Ft/fő/éj. A kedvezményes díj azt jelenti, hogy a szálláshely TÁMOGATJA a Vándorlást a költségek egy részének elengedésével. Kérjük a túrázókat, a szálláson ennek megfelelően viselkedjenek, tartsanak tisztaságot, rendet. 

Szállás: (kényelmesebbeknek):

www.mecseknadasd.hu honlapon több mint egy tucat szálláshely, panzió, magánszálláshely érhető el. A trükk annyi, hogy ha a honlap menürendszere nem működik rákattintással, akkor a felette lévő legördülő menüben kell megkeresni a "Szálláshelyek" menüpontot, és akkor lesznek láthatóak a szállások fényképes leírásai és elérhetőségei.

Ezekkel a szálláshelyekkel a Vándorlás szervezőinek nincs megállapodása! Étkezés: későbbTúraterv
(Rónaky Gizella):

Ez az útvonal nem része a Dél-dunántúli Kéktúrának. Ezen a napon Rockenbauer Pálra emlékezünk. Fejet hajtunk sírja előtt, majd megismerkedünk a környék nevezetességeivel, mint ahogy azt ő is tette, amikor forgatócsoportjával a Dél-dunántúli Kék Túrát járta. 

Mecseknádasdról  menetrend szerinti autóbusszal  a zengővárkonyi elágazásig utazunk.
A P+ jelzésen begyalogolunk a szelídgesztenyéséről, népi hagyományairól, múzeumairól is ismert Zengővárkonyba, majd a falu határában lévő szelídgesztenyésben felkeressük Rockenbauer Pál nyughelyét, ahol 10 órakor  kis  ünnepség keretében koszorút helyezünk el. Itt csatlakozhatnak hozzánk a csak a mai napi túrán részt venni kívánók.

Az ünnepség után visszamegyünk Zengővárkony központjába, ahol másfél órás szabadidő alatt tetszés szerint válogathatunk a falu kincsei között. Megtekinthetjük a magyar népi építészet egyik legszebb tájházában berendezett néprajzi gyűjteményt, a ház pajtájában, a Míves Tojásmúzeumban népi motívumokkal díszített tojásokban gyönyörködhetünk.

A szalmafonás mesterségéből kaphatunk ízelítőt a Szalma Múzeumban.

Az 1787-1802 között épült református templom parókiája mellett Fülep Lajos lelkipásztor és művészettörténész, valamint Császár János tanító emlékszobáját kereshetjük fel.  

A Malomkerék Vendéglőben éhünket, szomjunkat olthatjuk.

A gyalogtúra a falu központjából 12 órakor folytatódik. 

Egy jelzetlen úton Berta János szabadtéri szobrai, szépen felújított háza és állandó kiállítása mellett haladunk el. A települést a Basilius nevű görög remetéről elnevezett Balázs-kútnál hagyjuk el, majd a Patakos-völgyön át a Büdös-kútig gyalogolunk.

A Z+ jelzésen az Antalkép érintésével, a Dóri úton leereszkedünk a Kelet-Mecsek egyik leghangulatosabb, fokozottan védett völgyébe, a Réka-völgybe. Utunkat a régi nevén
Halász-, ma Öreg-patak kíséri, melyen többször átkelve, forrásokat érintve hosszan gyalogolunk, míg a  Stein-malomhoz érkezünk.

A Stein-malomtól felkapaszkodhatunk a Réka vár romjaihoz, amely a hagyomány szerint Skóciai Szent Margit szülőhelye volt.

Visszaérkezve az Óbányai műúton –  a Z sáv jelzésen –  haladunk tovább. Egy lovastanyát elhagyva Mecseknádasd szélére érkezünk.

Itt egy kis kitérőt teszünk, megtekintjük a falu első Árpád-kori – műemléki védettséget élvező – Szent István templomát. Ma temetőkápolna.

A kápolna megtekintése után  a P sáv jelzésen a haladunk tovább. A 2011-ben új külsőt kapott főtéren át érintjük  az 1770-ben épül  barokk templomot, majd tovább sétálva   a  szálláshelyre  (Liszt Ferenc ÁMK) jutunk vissza.
Támogatók megkeresését a Magyar Természetjáró Szövetség központi elérhetőségein várjuk. Lásd: Elérhetőségek

A teljes Vándortúrával kapcsolatos általános jellegű információk a kapcsolódó cikkben olvasható (általános tudnivalók, fizetendő díjak).

Várjuk egyéni túrázók, családok, iskolai osztályok, munkahelyi csapatok, baráti társaságok és természetjáró közösségek jelentkezését egy napra, vagy akár a teljes Vándorlásra is.

Emlékezzünk együtt, kísérje legalább a tavalyi OKT50 Vándortúra jó hangulata a 2012-es Dél-Dunántúli Kéktúra Vándorlást!

Népszerűsítsd a túrát! Oszd meg barátaiddal, túratársaiddal e-mailben, honlapodon, tedd fel a Facebook oldaladra. Használd a lap tetején a kis narancssárga "+" ikont, azon belül a Facebook hivatkozást! Köszönjük!

Térkép hivatkozás: Kattints ide!
3651 alkalommal

Kapcsolódó túramozgalmak

Kapcsolódó fórum téma

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 21 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter