2022. december 04., vasárnap - Borbála, Barbara
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Események
Magyar Természetjáró Szövetség

27. Vajasfok-Dunamelléki vízitúra


(Kalocsa - Baja 56,5 km)
vizitúra
2012-05-16 18:00 - 2012-05-20 17:00
Kalocsa - Miske - Dusnok - Ósükösd - BajaRövid leírás:

Hagyományos vízitúra egy alig ismert, mégis csodaszép vízfolyáson Kalocsától Bajáig.

További részletek:

Kedvcsináló fényképes beszámoló a 2011-es túráról:
http://mtsz.org/vajas-fok_vizitura_beszamolo_2011


A túra útvonala:


2012. május 17. csütörtök:
Kalocsa - a miskei bekötőút hídja a Vajasfokon, táv kb. 16 km, talán 1 könnyű átemelés. Bevásárlási és étkezési lehetőség a 2 km-re lévő Miskén van.

2012. május 18. péntek:
Miskei bekötőút hídja - Dusnok a Vajasfokon, táv kb. 12 km egy biztos, de könnyű átemeléssel. Dusnokon vizesblokk áll a rendelkezésünkre, bevásárlási és étkezési lehetőség van.
A táborhelyen tüzet rakni tilos!

2012. május 19. szombat:
Dusnok - Vajas torok - ósükösdi Kulcsosház, táv kb. 18 km; egy 30 m-es, kissé körülményesebb átemelés a Vajasfok folytatására. A táborhelyen vizesblokk áll rendelkezésre, Sükösd (étterem, bevásárlási lehetőség) 5 km távolságra van.
A táborhelyen tüzet rakni csak a kijelölt helyen szabad!

2012. május 20. vasárnap:
Ósükösd - Érsekcsanád a Vajasfokon (6 km) - Duna (8 km) - Sugovica (2 km) - Baja, táv kb. 16 km, Érsekcsanádnál egy kb. 200 m-es átemelés a Dunára. Alternatív programként ajánlható a Rezéti Duna (16 km) - Duna (2 km) - Vén Duna (4,5 km) -Duna (1,5 km) - Sugovica (2 km) útvonal, a táv ebben az esetben 33 km, mert az érsekcsanádi Vajastoroktól a Rezéti Duna bejáratáig 1 km-t felfelé kell evezni; kedvezőtlen vízállás esetén egy rövid átemelés vagy áthúzás a Vén Duna kőgátján.


Túravezető:
Kis János  H-1132 Budapest, Kresz Géza utca 21. Ungarn +36/20/989-0384;  +36/1/339-8805 (FAX is); kis.janos@chello.hu

Nevezési díj:
2.200Ft/fő 14 éves életkor felett. A gépkocsivezetők autóbuszos visszaszállítása az aznapi táborhelyről az indulási helyhez 200Ft/fő/nap.

A nevezési díj a szervezésnek, a dusnoki vizesblokk használatnak, az ósükösdi táborozásnak, és a túra jelvényének a költségeit fedezi. A túra folyamán esetleg felmerülő egyéb költségek a helyszínen rendezendők.

A nevezési díj a túra indulásakor fizetendő.

Jelentkezés:

Előzetesen a túravezetőnél, vagy személyesen Kalocsán. A túrához május 17-én, csütörtökön délután a miskei út hídjánál, és 18-án, pénteken délután Dusnokon is lehet csatlakozni, a két híd közötti jobb parti táborhelyen.

A viziút jellege:
A Vajasfok medre valószínűleg egy ősi Duna-ág vonalát követi, kis részben csatornázott, de ezért kárpótol a partok gazdag növény- és állatvilága. A Dusnok alatti szakasz tájképileg igen szép: változatos, kanyargós meder erdővel sűrűn benőtt partok között.

Az áramlás gyakorlatilag elhanyagolható, a meder szélessége 10-50 méter között váltakozik, a vízmélység 1-2 méter. A negyedik napi Duna-ágak a gemenci vadvédelmi rezervátum erdei között kanyarognak, az áramlás általában ezekben is csekély.

A teljes útvonal kenuval és kajakkal (faltboottal is) járható. Kalocsa és Dusnok között uszadéktorlaszokra lehet számítani, amiknek a leküzdése komoly erőfeszítést igényel, és néha csak átemeléssel megoldható! Az utóbbi években szerencsére egyszer sem fordult elő.

Általános tudnivalók:

A túrán mindenki önellátó és azon saját felelősségére vesz részt. Mivel hajó, és felszerelés kölcsönzése nem áll módunkban, a túrán saját hajóval és táborozási felszereléssel lehet részt venni.

Az átemelések (főként a negyedik napi) miatt hordhevedereket, vagy csónakszállító kiskocsit ajánlatos hozni.

14 éven aluli gyermekek önálló jelentkezését csak a szülők írásos hozzájárulásával fogadjuk el, és csak felnőtt kíséretében szállhatnak vízre.

Reggelenként vízre szállni csak akkor szabad, amikor a túravezető már visszaérkezett az aznapi táborhelyről - megelőzendő a túrabejárás után bekövetkezett változások okozta kellemetlenségeket.


Csatlakozási lehetőségek vízen:

Duna-Csorna Foktői csatorna, Soroksári Duna-Duna Tisza csatorna-Dunavölgyi főcsatorna-Csorna Foktői csatorna, Soroksári Duna-Kiskunsági főcsatorna-Dunavölgyi főcsatorna stb.  Minden felsorolt útvonal kajakkal és kenuval járható, legfeljebb horgászveszély van!


Budapest, 2011. augusztus 9.

Jó időt, jó vizet!

Magyar Természetbarát Szövetség

Kis János
Találkozás: május 16-án, szerdán délután Kalocsán, a Martinovics utca végén lévő Vajasfok-híd melletti táborozóhelyen.

Budapest felől érkezve a vasúti átjáró utáni utcába, jobbra kell bekanyarodni (MOL kút van a sarkon). Az egyenes szakasz után a bal kanyarnál kell jobbra fordulni, a híd előtt, balra van a táborhely.
A táborhelyen tüzet rakni tilos!
3152 alkalommal
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 480 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 2 esemény
 • 3 115 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter