2023. március 22., szerda - Beáta, Izolda
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Események
Magyar Természetjáró Szövetség

26. Vajasfok vízitúra


Dunamelléki vízitúra (Kalocsa - Baja 56,5)
vizitúra
2011-05-11 00:00 - 2011-05-15 00:00
KALOCSA - BAJA 56,5Rövid leírás:

26. VAJASFOK-DUNAMELLÉKI VIZITÚRA
 (KALOCSA - BAJA 56,5)

További részletek:


26. VAJASFOK-DUNAMELLÉKI VIZITÚRA

 (KALOCSA - BAJA 56,5)

 

 

 

 

A túra időpontja: 2011. május 11. - május 15.

 

Találkozás: május 11-én, szerdán délután Kalocsán, a Martinovics utca végén lévő Vajasfok-híd melletti táborozóhelyen. Budapest felől érkezve a vasúti átjáró utáni utcába, jobbra kell bekanyarodni (MOL kút van a sarkon). Az egyenes szakasz után a bal kanyarnál kell jobbra fordulni, a híd előtt, balra van a táborhely.

A táborhelyen tüzet rakni tilos!

 

A túra útvonala:

 

Május 12. csütörtök:

Kalocsa - a miskei bekötőút hídja a Vajasfokon, táv kb. 16 km, talán 1 könnyű átemelés. Bevásárlási és étkezési lehetőség a 2 km-re lévő Miskén van.

 

Május 13. péntek:

Miskei bekötőút hídja - Dusnok a Vajasfokon, táv kb. 12 km egy biztos, de könnyű átemeléssel. Dusnokon bevásárlási és étkezési lehetőség van.

A táborhelyen tüzet rakni tilos!

 

Május 14. szombat:

Dusnok - Vajas torok (kb. 15 km) - ósükösdi Kulcsosház, táv kb. 18 km; egy 30 m-es, kissé körülményesebb átemelés a Vajasfok folytatására. A táborhelyen vizesblokk és konyha áll rendelkezésre, Sükösd (étterem, bevásárlási lehetőség) 5 km távolságra van.

A táborhelyen tüzet rakni csak a kijelölt helyen szabad!

 

Május 15. vasárnap:

Ósükösd - Érsekcsanád a Vajasfokon (6 km) - Duna (8 km) - Sugovica (2 km) - Baja, táv kb. 16 km, Érsekcsanádnál egy kb. 200 m-es átemelés a Dunára. Alternatív programként ajánlható a Rezéti Duna (16 km) - Duna (2 km) - Vén Duna (4,5 km) -Duna (1,5 km) - Sugovica (2 km) útvonal, a táv ebben az esetben 33 km, mert az érsekcsanádi Vajastoroktól a Rezéti Duna bejáratáig egy km-t fel kell evezni; kedvezőtlen vízállás esetén egy rövid átemelés vagy áthúzás a Vén Duna kőgátján.

 

 

Túravezető: Kis János  H-1132 Budapest, Kresz Géza utca 21. Ungarn +36/20/989-0384;  +36/1/339-8805 (FAX is); kis.janos@chello.hu

 

Nevezési díj: Várhatóan 1.700Ft/fő 14 éves életkor felett. (Az üzemanyagárak függvényében változhat!) A nevezési díj a szervezésnek, az ósükösdi táborozásnak, a hajók esetleges táborhelyek közötti szállításának és a túra jelvényének a költségeit fedezi, a túra folyamán esetleg felmerülő egyéb költségek a helyszínen rendezendők.

A nevezési díj a túra indulásakor fizetendő.

 

Jelentkezés: Előzetesen a túravezetőnél, vagy személyesen Kalocsán. A túrához május 12-én, csütörtökön délután a miskei út hídjánál, és 13-án, pénteken délután Dusnokon is lehet csatlakozni, a két híd közötti jobb parti táborhelyen.

 

A viziút jellege: A Vajasfok medre valószínűleg egy ősi Duna-ág vonalát követi, csak kis részben csatornázott a meder, de ezért kárpótol a partok gazdag növény- és állatvilága. A Dusnok alatti szakasz tájképileg igen szép: változatos, kanyargós meder erdővel sűrűn benőtt partok között. Az áramlás gyakorlatilag elhanyagolható, a meder szélessége 10-50 méter között váltakozik, a vízmélység 1-2 méter. A negyedik napi Duna-ágak a gemenci vadvédelmi rezervátum erdei között kanyarognak, az áramlás általában ezekben is csekély. A teljes útvonal kenuval és kajakkal (faltboottal is) járható. Kalocsa és Dusnok között kiterjedt uszadéktorlaszokra lehet számítani, amiknek a leküzdése komoly erőfeszítést igényel, és néha csak átemeléssel megoldható! Az utóbbi években szerencsére egyszer sem fordult elő.

 

Általános tudnivalók:

A túrán mindenki önellátó és azon saját felelősségére vesz részt. Mivel hajó és egyéb felszerelés kölcsönzése nem áll módunkban, a túrán saját hajóval és táborozási felszereléssel lehet részt venni.

Megfelelő számú gépkocsi esetén a kocsik és a felszerelés naponkénti, a következő táborhelyre szállítása megoldható. Az átemelések (különösen a negyedik napi) miatt hordhevederek vagy csónakszállító kiskocsi hozatala ajánlatos.

14 éven aluli gyermekek önálló jelentkezését csak a szülők írásos hozzájárulásával fogadjuk el, és csak felnőtt kíséretében szállhatnak vízre.

 

Reggelenként vízre szállni csak akkor szabad, amikor a túravezető már visszaérkezett az aznapi táborhelyről - megelőzendő a túrabejárás után bekövetkezett változások okozta kellemetlenségeket.

 

Csatlakozási lehetőségek vízen:

Duna-Csorna Foktői csatorna, Soroksári Duna-Duna Tisza csatorna-Dunavölgyi főcsatorna-Csorna Foktői csatorna, Soroksári Duna-Kiskunsági főcsatorna-Dunavölgyi főcsatorna stb.  Minden felsorolt útvonal kajakkal és kenuval járható, legfeljebb horgászveszély van!

 

Budapest, 2010. június 1.

 

Jó időt, jó vizet!

 

Magyar Természetbarát Szövetség

 

Kis János

1941 alkalommal
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 23 esemény
 • 3 142 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter