2022. augusztus 15., hétfő - Mária
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Elnökségi ülés dokumentumai - 2009.10.10. (2.)
Magyar Természetjáró Szövetség

Elnökségi ülés dokumentumai - 2009.10.10. (2.)

2. rész: 6. napirendi pont

Előzmény és csatolt dokumentumok ITT: Elnökségi ülés dokumentumai - 2009.10.10. (1.)

6.      napirendi pont

Egyebek
 
Haraszty Béla: Javaslatom a Természetbarát Turista kártyával kapcsolatos bevezetéshez a következő:
A tagszervezetek és azok tagjainak egységes és korrekt nyilvántartására szükség van.
Legyen nyilvános, és követhető az igazolvány díja, felsorolással előállítási költségek, adminisztratív költségek, biztosítási költségek, tagdíj összege, egyéb költségek.
Az új tagsági igazolványon jelenjen meg vagy elektronikusan legyen elolvasható, hogy melyik megye tagszervezetének a tagja, milyen természetjáró képzettsége van, milyen minősítésű fokozata van, és az Mtsz melyik országos tagszervezetének a tagja.
Okj-s vízi túra vezető képzés, valamint a pedagógus képzés elindításáról, és az ennek eddigi előkészítéséről számolnék be, valamint kérem az elnökséget, támogassa a javaslatot.
Mi a megyében 10-12 vállalkozással vagyunk kapcsolatban akikkel mint megyei elnökként úgy kötöttem szerződést, hogy minden Mtsz tagsággal rendelkező egyénnek kedvezményt biztosít a szolgáltatásaiból.
 
Bognár Mária: Az SZMSZ kapcsán ellenkező véleménnyel kerültem az elnökséggel, az SZMSZ 4. számú melléklete tartalmazza az elszámolási rendet, az utólagos elszámolást eddig nem tartalmazta, kérdezem, hogy mikor akarja az ügyvezető elnökség módosítani?
Technikai kérdés, hogy a tagdíj egyik fele jön be, a kártyás tagdíjnál az egész jön be, milyen rendszerben fogja a központ fogadni az utalást, ugyanis nem egyénnek megy vissza hanem tagszervezetnek. Egyesületnek utalja vissza, mert ugye ő fogja leigazolni, vagy megyének megy vissza a pénz?
Ha kérhetem, ezzel kapcsolatban részletes tájékoztatást kapjon az országos központ.
 
Pusztay Sándor: A következő ügyvezető elnökségi ülésen lesz véglegesítve a kártya beindítása. A Természetbarát Kártyához kapcsolódóan készült egy helyi kiosztású anyag, arról, hogy jelenleg milyen stádiumban van a kártya. A jelentkezés egy exel táblázat kitöltésével, illetve annak elküldésével lehet majd egységesen jelentkezni, a táblázatban választható kategóriák, lehetőségek lesznek az igényeknek megfelelően. Ez a táblázatot az országos központban kerül majd feldolgozásban, de természetesen a kiadóhoz is lehet küldeni a jelentkezéseket. Saját magam természetesen garanciát adok arra, hogy nem lesz visszaélés az adatbázissal, miután átadtuk az adatokat a szövetségnek, törlésre kerülnek a rendszerünknél. Minden táblázat kitöltése után a kérésünk, hogy minden megye illetve szervezet szignálja, vagy igazolja, hogy a jelentkezett személy tagja az adott szervezetnek, mivel az a kitétel, hogy a szövetség tagjainak legyen csak hozzáférése a kártyához. Ezen túlmenően, a személynek biztosítani kell egy háttér nélküli fotót, igazolványképet, lehetőséget biztosítunk arra, hogy amennyiben a jelentkezni kívánó személy nem tudja megoldani a fényképes csatolást, a Kornétás kiadóban rendelkezésére állunk és elkészítjük a digitális képet róla díjmentesen.
A szolgáltatások körében már 140 céggel vagyunk szerződésben, akik ehhez a kártyához társultak. Nem számoltunk rá de kiajánlottuk a kártyát Romániába, Erdélybe, illetve Szlovákiába, ebből úgy néz ki, hogy a legnagyobb fogadó kézség Szlovákiában mutatkozott, pillanatnyilag 42 céggel vagyunk kapcsolatban a kártyával kapcsolatosan.
Meghívtak a Duna televízióba, hogy beszéljek a Természetbarát Kártyának lehetőségeiről, miután hallottak a Szlovák távirati irodában erről. A Duna televízió e téma kapcsán meghívta a Szlovák Idegenforgalmi Iroda Igazgatóját is. Itt elhangzott, hogy minden olyan ember igénybe veheti a kártya szolgáltatásait, aki a Magyar Természetbarát Szövetség tagja, valamilyen egyesületen keresztül. A televíziós megjelenés óta többen érdeklődtek a kártyáról, ami segítheti a létszámunk növekedését.
A kártyának a megigényléséhez még hozzá kell tennem, hogy a kártyát csak abban az esetben kapja meg, ha az adatokat leadta, igazolják, hogy a szövetség tagja, valamint beérkezett a kártya költsége a szövetség számlájára, ezek után 10 napon belül elküldjük a kártyát. A honlapon folyamatosan közzé tesszük a szerződött cégek nyilvántartását, az újságban januártól kezdve minden hónapban közöljük és mindenki aki átveszi a kártyáját az egy önálló kiadványt is kap amiben benne lesz, hogy kiknél tudja igénybe venni a kártya szolgáltatásait, ezen túlmenően minden szerződött céghez elküldünk egy kiragasztható matricát ami jelezni fogja, hogy az a cég egy Turista Kártya elfogadó hely.
Mindenképpen azt szeretnénk, hogy ami eddig visszakerült az adott szervezethez tagdíj az most ennél a kártyánál is megtörténjen (300-600 ft.).
 
Bognár Mária : A biztosítási szerződés azt tartalmazza, hogy van egy minimális alapdíj amit akkor is ki kell fizetni, ha egyetlenegy fő sem jelentkezik ez azt hiszem 200 ezer forint, miből fogjuk ezt kifizetni?
Pusztay Sándor: 17 ezer főből, én úgy gondolom lesz 200 fő jelentkező.
 
Vajk Ödön: Összefoglalva én, mint elnök a következőket fogom elmondani a tagjainknak, maradhat a régi rendszer úgy, ahogyan eddig volt, csak a 20 forintos biztosítás szűnik meg, a régi kedvezmények pedig tovább élnek.
Ha valaki szeretne több kedvezményhez jutni, akkor javaslom az új kártyát, mert többlet szolgáltatásaivannak amit részletezek a kiírás alapján, nyugdíjas, diák és felnőtt újsággal, vagy anélkül. Választási lehetőséget a tagnak biztosítjuk. Amint befizeti az összeget, felküldjük az illetékesnek és 2 héten belül kézbe veheti az új kártyát.
Bognár Mária javaslatát támogatva nekem is az a véleményem, hogy az elszámolási rendet az SZMSZ-ben az új kártya behozatalával együttesen meg kell változtatni.
 
Dr. Kovács Mátyás: Röviden, csakis a lényegét tekintve, ismertetném az „erdőtörvény” készítésével kapcsolatos , a szövetségünket erősen érintő eseményeket.
Tájékoztatást adok a törvény készítésének előzményeiről:
-          az előző erdőtörvény 1996-ban egy hármas törvénycsomag részeként készült és így is hagyta jóvá az Országgyűlés.
-          Most kiragadva csak az erdőtörvény lett gyökeresen új.
-          Formálisan és nem érdemesen lett egyeztetve a társadalmi szervekkel. Szövetségünkkel egyáltalán nem.
-          Az új egyeztetés óta eltelt időszakban szövetségünk minden egyeztetésen részt vett és részletesen, továbbá érdemben képviselte a szakmai és szövetségi érdemeket.
-          Tanulság, igenis, ha szövetségünk hozzáértően és aktívan képvisel bizonyos számára fontos érdekeket, akkor lehet eredményt elérni.
Szövetségünk erdőtörvénnyel kapcsolatos ellenkezései kétirányúak voltak:
-          koncepcionális jellegű ellenvetések
-          szakmai, illetve szövetségünk érdekeit érintő észrevételek.
Összegzésképpen megállapítható, hogy az erdőtörvény módosításához tett észrevételeink 2/3 részben meghallgatást nyertek a parlamenti munka során.
Továbbiakban két fontos tájékoztatást szeretnénk tenni:
1; Elkészítettem az új erdőtörvényből szövetségünket érintő előírásokat tartalmazó összeállításokat, amint az elnökség egyetértését követően javaslom majd a tagegyesületeknek kiküldeni, tájékoztatásul.
2; Hamarosan elkezdi készíteni az FVM az erdőtörvény egyik végrehajtási rendeletet, ami a turista utak létesítésének, kijelölésének és nyilvántartásának szabályait fogja tartalmazni. A rendelet megalkotásában szövetségünknek kulcs- szerepet kell vállalnia.
A szövetségnek ezen igényét az FVM-ben nyomatékkal vetettem.
 
Duró Imre: Köszönjük Dr. Kovács Mátyás munkáját, ami szövetségünket képviseli.
 
Turóczy Lajos: Helyi kiosztású anyaggal kapcsolatosan közölném, hogy 2011-ben megrendezésre kerül a 2011-es eurorando, amely Spanyolországban lesz megtartva, ahová szeretnénk a területi szerveink képviselnék a szövetséget, kérném az anyag áttanulmányozását, valamint kiküldését a területi szerveinknek, novemberben már kérik az igényeket, illetve véleményeket.
 
Pocsai Sándor: Csongrád megyéből érkezett helyi kiosztású levéllel kapcsolatosan elmondja a megye képviseletében, hogy a youtubera felkerült videó, ami az MTSZ-t népszerűsíti minősíthetetlen, a CSMTSz elnökségi ülésén azt a határozatot hozta a megye, hogy nem támogatja ennek a videónak a nyilvánosságát, kérik legalább az MTSZ logója kerüljön le.
 
Duró Imre: Természetesen miután ezt a videót én is láttam, elindítottuk a videó film újrakészítését.
 
Vajk Ödön: Lezárja az ülést.
 
kmf.
 
 
Magnófelvétel alapján készítette:
 
Körmendi Zsuzsanna
  
Hitelesítette:
 
Duró Imre                                                       Dr. Kovács Mátyás
 
2391 alkalommal
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 168 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 3 esemény
 • 3 094 megjelent cikk, hír
 • 269 belső oldal
 • 2 285 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter