2021. április 22., csütörtök - Csilla, Noémi
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Elnökségi ülés dokumentumai - 2007.09.15.
Magyar Természetjáró Szövetség

Elnökségi ülés dokumentumai - 2007.09.15.

Az üléshez kapcsolódó egyéb iratok ennek a lapnak az alján találhatók a "Csatolt dokumentumok" között.
Jegyzőkönyv
 
Készült a 2007. szeptember 22-én megtartott elnökségi ülésről, Dobogókőn
 
 
A 2007. szeptember 15-ére meghirdetett elnökségi ülést – az előrejelzések alapján – határozatképtelenség miatt kellett egy héttel elhalasztanunk.
 
Jelen voltak:
Szabó Imre elnök, Baronek Jenő alelnök, Kovács Tamás alelnök, Nagy Gábor főtitkár
Bükiné Törő Ágnes, Mag Éva, Mayerné Kőszegfalvi Katalin, Dr. Farkas György, Haraszti Béla, Kovács Kálmán, Kovács Lajos, Dr. Juhász Ágnes, Pálmai Vencel, Kalmár László, Lehoczki Zoltán elnökségi tagok.
Thuróczy Lajos tiszteletbeli elnök.
Bognár Mária, a központ munkatársa.
 
Előre jelezte távollétét:
Vajk Ödön alelnök, Tötösné Gados Zsuzsa, Hluchány József, Quitt András, Dr. Dénes Gyöegy, Dr Nagy Sándor elnökségi tagok.
Bittó Sándor meghívott.
 
Nem jelent meg:
Ifj. Farkas György elnökségi tag.
 
Az elnökségi ülést Szabó Imre elnök vezette.
 
Napirendi pontok:
 
1.   Előző elnökségi ülés jegyzőkönyvének elfogadása (ea.: Nagy Gábor)
2.   Főtitkári tájékoztató (ea.: Nagy Gábor)
3.   Tájékoztató az MTSZ 2007. I. félévi gazdálkodásáról (ea.: Bognár Mária)
4.   Az MTSZ kiemelt 2008. évi rendezvényei (védett napok)
5.   Tájékoztató a megyei szövetségek, bizottságok tevékenységéről
-        Vas Megyei Természetbarát Szövetség (ea.: Biácsi Tamásné)
-        Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség (ea.: Mag Éva)
6.   Városi és települési háló tanulságai – konzultáció a fejlesztés lehetőségeiről (ea.: Szabó Imre)
7.   Természetbarát Emlékérem Adományozása
8.   Egyebek
 
 
 
Szabó Imre: Javasolja, hogy a határozatképesség miatt a napirendi pontokat a következő sorrendben tárgyalják: 4., 7., 1., 2., 3., 5., 6., 8.,
 
ED-549 (2007.09.22.): Az elnökség egyhangú igen szavazattal elfogadta a javasolt napirendi pontokat a napirendcserével együtt.
 
ED-550 (2007.09.22.): Jegyzőkönyv hitelesítőknek az elnökség egyhangú igen szavazattal elfogadta Kovács Tamást és Lehoczki Zoltánt.
 
4. Napirendi pont
 
Nagy Gábor: Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján javasoljuk, hogy a Természetbarát Vezetők Országos Tanácskozását 2008. május 17-18-án tartsuk, és ennek keretében rendeznénk meg a 2008. évi Közgyűlésünket is.
 
Lehoczki Zoltán: A Természetjáró Gyerekek és Diákok találkozójának az időpontja június 30 – július 4. Javasolja a védett napok közé felvenni a TFSZ által szervezett Ifjúsági Vezetők Országos Találkozóját is, amely 2008-ban november 7-9-én lesz.
 
Haraszti Béla: A Kerékpáros találkozó helyszíne nem Panyola lesz, hanem Fehérgyarmat.
 
Kovács Tamás: Javasolja, hogy a Közép-Magyarországi Természetbarát Vezetők Tanácskozását is vegyék fel a védett napok közé, melynek időpontja 2008. októbere – pontos dátum csak később lesz.
 
ED-551 (2007.09.22.): A szóbeli kiegészítésekkel és pontosításokkal együtt az elnökség egyhangú igen szavazattal elfogadta a 2008. évi védett napokat és rendezvényeket.
 
7. Napirendi pont
 
ED-552 (2007.09.22.): Baronek Jenő támogatásával és egy ellenszavazattal az elnökség a 25 éves kaposvári METEOR Természetbarát Turista Egyesületet a Természetbarát Emlékérem kitüntetésben részesíti.
 
1. Napirendi pont
 
ED-553 (2007.09.22.): Az elnökség egyhangú igen szavazattal elfogadta a 2007. június 2-i elnökségi ülés jegyzőkönyvét.
 
 
 
2. Napirendi pont
 
Nagy Gábor: a következőkkel egészítette ki az írásos anyagot:
-        Területi tevékenységekhez: a hét elején Kovács Tamás úrral tárgyalt, megegyeztek egy aktívabb együttműködésben és programegyeztetésben az MTSZ és a BTSSz között.
-        Az ÖTM Turisztikai Szakállamtitkárságához: a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség meghirdette a regionális operatív programok keretében a különböző turisztikai-szálláshely és vonzerő-fejlesztési programjait. Amikor ez publikussá vált, azonnal feltettük a honlapunkra, és ezúttal is ajánlom figyelmetekbe.
-        ÖTM Sport-szakállamtitkársághoz: találkozót szervezett, melyen Bajnai Gordon úr bemutatkozott és ismertették a programjukat, melyben kiemelt hangsúlyt kapnak a kistérségek és az új sporttörvény.
 
Bognár Mária: tájékoztatta az elnökséget, hogy 2005. szeptember 25-én az APEH célellenőrzést tart szövetségünknél.
 
Az elnökség a szóbeli kiegészítésekkel együtt tudomásul vette a főtitkári tájékoztatót.
 
3. Napirendi pont
 
Az elnökség tudomásul vette az I. félévi gazdálkodásról szóló írásos tájékoztatást.
 
5. Napirendi pont
 
Vas Megyei Természetbarát Bizottság
Biácsi Tamásné: Megyénkben a 90-es évek elejétől nagy visszaesés volt. Most van remény arra, hogy ez a tendencia megváltozik. Azt nagyon nehezen tudjuk elérni, hogy önálló egyesületek alakuljanak, illetve, hogy a már működő egyesületek csatlakozzanak hozzánk. A népszerűsítésünk érdekében megpróbálunk mindent megtenni. Október 13-án lesz Szombathelyen egy civil nap, ahol természetesen mi is ott leszünk, bemutatjuk tevékenységünket, szóróanyagokat készítünk és próbálunk tagokat is toborozni. Ugyanekkor különböző túrákat is szervezünk az abszolút nem túrázók részére, kedvcsinálónak.
A rendezvényeinken – meglepően sok – nem szervezett túrázó is részt vesz, akik előbb-utóbb tagokká válhatnak.
 
Kovács Tamás: Javasolja, hogy a megyében lévő diákszervezeteket kellene megkeresni, és programokat kellene ajánlani részükre.
 
Biácsi Tamásné: Három iskolával vagyunk szoros kapcsolatban. Ebben az évben nagyon sok túrára elvittük őket, nem messze vagyunk attól, hogy leigazolt tagjaink legyenek, de önálló egyesület vagy csoport alakítására nem tudjuk rávenni őket. Több száz gyereket vittünk el túrákra, ezért is mondtam az előbb, hogy van remény a tendencia megváltoztatására.
 
Bükiné Törő Ágnes: Látsz-e reális lehetőséget arra, hogy a megyei bizottság önálló jogi személlyé váljon? Hol tart a nyugati régió szervezése?
 
 Biácsi Tamásné: A bizottságunkhoz tartozó négy szervezetből csak két önálló jogi személy, ezért egy kicsit nevetségesnek tartja, ha két szervezet létrehoz egy harmadikat. A bizottsági „lét” egyenlőre nem hátráltatja a munkájukat. Hasonló a helyzet a nyugati régiónál is.
 
Szabó Imre: Az elmúlt időszakban mindig az utánpótlás kérdését feszegettük és ezt elsősorban az ifjúsági korosztállyal kapcsolatban emlegettük. Ugyanakkor azt mutatják a számok, hogy Magyarországon a nyugdíjas korosztály létszámát tekintve meghatározó tényezővé vált és a szabadidő eltöltési igény általában ebben a korosztályban jelentősebb mint az aktív korosztályban. Nemcsak neked, hanem magunknak is felteszem a kérdést, hogy van-e kapcsolatotok, kapcsolatunk megyei nyugdíjas szervezetekkel?
 
Biácsi Tamásné: A városban megalakult a Civil Kerekasztal 64 szervezettel, melyben benne van a megyei nyugdíjasok szövetsége, a városi nyugdíjasok sportegyesülete és még egy harmadik nyugdíjas szervezet – amelynek pontosan nem is tudom a nevét – és a mi bizottságunk is. Minden civil szervezet leadta tavasszal a programját, hogy megismerhessék és részt vehessenek egymás programjain. Az október 13-i Civil Napnak is ez a legfőbb jelentősége, hogy a 64 szervezet megismertesse önmagát.     
 
Szabó Imre: Megköszönte a tájékoztatást és további sok sikert, jó munkát kívánt.
 
Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség
Mag Éva: Az írásos anyagban az elnökség munkáját írta le, a tagszervezetekét nem. Az írásos anyaghoz mellékelte a balatonalmádi Bauxit Kutató SE rövid tájékoztatóját, mert Veszprém megyében ők az egyedüliek akik a tájékozódási versenyeken részt vesznek. Az írásos anyagban az átvitel rosszul szerepel, elnézést kér a hibáért.  
Tapasztalata szerint egyértelművé vált, hogy az egyesületek megerősödtek, egyrészt a pályázati lehetőségek miatt, másrészt mert komolyan veszik őket városi szinten. Veszprém megye kétpólusú, mert Veszprém városban négy egyesület van és Ajkán is van négy egyesület. Ajka városban nagyon megy a nyugdíjas program, melynek a Bánki egyesület a koordinátora, kéthetenként szerveznek „Ajka körüli tekergés” címmel kisebb-nagyobb túrákat. Veszprémben most kezdődött el a Civil Kerekasztal és ott most ezen az autómentes napon szinte minden programot ők csinálnak.
 
Szabó Imre: Megköszönte a tájékoztatást és további sok sikert, jó munkát kívánt. 
 
6. Napirendi pont
 
Prezentációs anyag mellékelve.
 
8. Napirendi pont (Egyebek)
 
Haraszti Béla: Felajánlotta, hogy a cége gyártana MTSZ emblémás pólókat és egy mintapéldányt átadott Nagy Gábor főtitkárnak.
 
 
 
kmf.
 
Készítette a magnófelvétel alapján:
 
 
                                                                  Bognár Mária
 
Hitelesítette:
 
 
 
Kovács Tamás                                                                                  Lehoczki Zoltán
4041 alkalommal
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 027 regisztrált felhasználó
 • 2 395 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 5 esemény
 • 2 931 megjelent cikk, hír
 • 274 belső oldal
 • 2 234 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter