2021. április 23., péntek - Béla
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Elnökségi ülés dokumentumai - 2006.11.25.
Magyar Természetjáró Szövetség

Elnökségi ülés dokumentumai - 2006.11.25.

Az üléshez kapcsolódó egyéb iratok ennek a lapnak az alján találhatók a "Csatolt dokumentumok" között. 
Jegyzőkönyv
 
Készült a 2006. november 25-én megtartott elnökségi ülésről
 
Jelen voltak:
Bársony András elnök, Baronek Jenő alelnök, Kovács Tamás alelnök, Nagy Gábor főtitkár
Benedek Jenő, Bükiné Törő Ágnes, dr. Dénes György, dr. Farkas György, ifj. Farkas György, Haraszti Béla, Hluchány József, dr. Juhász Ágnes, Kalmár László, Kovács Lajos, Kovács Tamás Attila, Lehoczki Zoltán, Mag Éva, Mayerné Kőszegfalvi Katalin, dr. Nagy Sándor,
Pálmai Vencel, Quitt András, Tötösné Gados Zsuzsa elnökségi tagok.
Thuróczy Lajos tiszteletbeli elnök, Bittó Sándor a Számvizsgáló Bizottság elnöke (állandó meghívott).
Bognár Mária, Nagyné Kárpáti Tímea a központ munkatársai.
 
Előre jelezte távollétét:
Kovács Kálmán elnökségi tag.
 
Az elnökségi ülést Bársony András elnök vezette le.
 
Napirendi pontok:

1.      Jegyzőkönyv elfogadása (ea.: Nagy Gábor)
2.      Főtitkári tájékoztató (ea.: Nagy Gábor)
3.      Tájékoztató a megyei szövetségek, bizottságok tevékenységéről
- Heves Megyei Természetbarát Szövetség (ea.: Csávás István)
- Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Természetbarát Szövetség (ea.: Pap Sándor)
4.      Az MTSZ elnökválasztásával kapcsolatos teendők (szóbeli, ea.: Nagy Gábor)
5.      Aktuális gazdasági helyzet áttekintése (szóbeli, ea.: Bognár Mária)
6.      A 2007. I. féléves munkaterv elfogadása (ea.: Nagy Gábor)
7.      Történeti Bizottság munkájának áttekintése (ea.: Kalmár László)
8.      Az MTSZ Sí Bizottságának beszámolója (ea.: Kovács Tamás Attila)
9.      - 2007., 20/50 az évfordulók éve (ea.: Nagy Gábor)
- „Aktív Turizmus Éve 2007” (ea.: Nagy Gábor)
10. Tájékoztató a 2006. évi Budapesti EWV Közgyűlésről (ea.: Thuróczy Lajos)
11. Egyebek
-        Tájékoztató a Kék-túra útvonalak festéséről (szóbeli, ea.: Pálmai Vencel)
 
 
ED-527 (2006.11.25.): Az elnökség egyhangú igen szavazattal elfogadta a kiírt napirendi pontokat.
 
Az elnökség egyetértett azzal, hogy az ülésről készülő jegyzőkönyvet ifj. Farkas György és
Quitt András hitelesítse.

1. Napirendi pont
 
dr. Nagy Sándor: A jegyzőkönyv 5. oldalán dr. Nagy Sándor:A főtitkár szabadság kimutatását szeretné látni, hogy hol tart!
Nem ezt mondta, ő egy konkrét kérdést tett fel: A főtitkár 6 hétig volt szabadságon 6x5=30 munkanapra vonatkozó szabadság kell, miből? A munka törvénykönyve huszon valahány napot biztosít. Erre konkrét választ nem kapott. Az elnök úr ezt viccesen elütötte. Kéri, hogy legyen benne a jegyzőkönyvben kiegészítésként.
 
A jegyzőkönyv 7. oldalán „dr. Nagy Sándor: Az lenne a kérdése, hogy mikor derül ki, hogy 2007. évben a Híradót fenn tartjuk-e vagy sem és ez mibe kerül?” felszólalás alapján nem lát a mai napirendi pontok között semmiféle híradóval kapcsolatos anyagot.
 
Bognár Mária: Az ő napirendjében szó lesz a híradóval kapcsolatos dolgokról.
 
ED-528 (2006.11.25.): Az elnökség a következő kiegészítéssel egyhangú igen szavazattal elfogadta a 2006. szeptember 16-i jegyzőkönyvet.
dr. Nagy Sándor kiegészítése (5. oldalon): A főtitkár 6 hétig volt szabadságon 6x5=30 munkanapra vonatkozó szabadság kell, miből? A munka törvénykönyve huszon valahány napot biztosít.
 
2. Napirendi pont
 
Nagy Gábor: A helyesírási hibákért elnézést kért és az írásos anyagot kiegészítette az azóta eltelt időszak történéseivel:
-        A Magyar Turizmus Rt.-vel megkezdtük egy közös kiadvány szerkesztési munkálatait, amihez szükség lesz területileg illetékes túraszervezésben, útvonalszervezésben jártas szakemberekre. Őket a jövő héttől fogjuk egy-egy megyénél, egy-egy területen megkeresni annak érdekében, hogy egy igazán színvonalas, közös kiadványt tudjunk elkészíteni a Magyar Turizmus Rt.-vel.
-        A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériummal kötött együttműködési megállapodásunk az internetes oldalunkon is olvasható.
-        A Falusi- és Agroturizmus Országos Szövetségétől kaptunk egy megkeresést az utazás kiállításra és ha minden jól megy, akkor a Kék-Körhöz kapcsolódó házon belüli adatbázis szálláshelyekkel, illetve az ezen a területen elérhető falusi vendéglátó helyek adatbázisával fog bővülni. Ezt Interneten szeretnénk majd elérhetővé tenni.
-        A hétfőn lebonyolítandó NCA törvényvitában is több módosítási javaslattal élünk, különösen a pályázatkiírások és az elszámolások vonatkozásában.
-        A Mobilitásra vonatkozóan már tényként kezelhető, hogy az a megállapodás, ami 2,5 millió forintos keret az országos túraútvonal hálózat és az országhatár meghatározott két állam közötti megállapodásban foglalt pontjainak összekötésére szánandó összeg. Szükség lesz a helyileg érintett B.-A.-Z., Heves, Nógrád, Pest, Komárom, Győr-Moson-Sopron megye segítségére, hogy ezeket a pontokat össze tudjuk kötni az országos hálózattal. A nyár elejéig el kell végeznünk majd ezt a tevékenységet.
 
Az elnökség a szóbeli kiegészítésekkel együtt tudomásul vette a főtitkári tájékoztatót.
 
3. Napirendi pont
 
Heves Megyei Természetbarát Szövetség tájékoztatója:
 
Csávás István: A Heves Megyei Természetbarát Szövetség beszámolójában javítani szeretné a következőket:
-         1. oldalon: „A rendezvényeink támogatására fordított költségeink, attól függően, hogy a rendező egyesületek milyen anyagi forrásokkal rendelkeztek és azokon mekkora volt a részvétel (0-815Ft/fő/nap helyett) 0-450 Ft/fő/nap összegig terjedtek.”
-        2. oldalon: „A tervünknek megfelelően régiós együttműködésben pályáztunk és nyertünk egy jelentős összeget (történelmi helyett) természetvédelmi, irodalmi emlékhelyekre kiírt jelvényszerző mozgalom beindítása céljából.”
-        „Továbbá a (MOBILITÁS helyett) Regionális Fejlesztési Tanácstól egy jelentős összeget, melyből a Ny-Bükk pihenő padjait, asztalait, forrásait kívánjuk felújítani idén és jövőre.”
 
Túrák versenyek, rendezvények táblázatban is javítani szeretné a következőket:
-        2006.03.18. Mátrahegy Teljesítménytúra, Mátrabérc (nem 250 fő), hanem 709 fő a résztvevők száma.
-        Kimaradt a 2006.05.20. Rügyfakadási ünnepség Nagyegeden Heves M.Tb.Szöv – Eger Városi Biz. rendezésében 80 fő részvételével.
-        2006.06.04. Mátrai csillagok éjszakai túra (nem 40 fő), hanem 199 fő részvételével.
-        2006.09.16. Szerencsés Imre Botanikus Emléktúra (nem 48 fő), hanem 85 fő részvételével.
-        Hozzájön még a nyílt túrákhoz a Bükki V. Meteor Se T.barát Szakosztályon kívül, a Mátrai nyílt túrák, melynek becsült létszáma 600 fő.
-        Az összesen megjelentek létszáma ily módon módosult (1765 fő helyett) 3178 főre.
Továbbá:
-        A Heves Megyei Természetbarát Szövetség a pályázatai és támogatói révén 3,5 millió forintra tett szert az idén eddig, plussz még ami várható a szerződések szerint 2,2 millió forint. Az anyagi lehetőségeik nem mondhatók rossznak.
-        A Hortobágyi Nemzeti Park által létrehozott idegenvezető képzés folyamatába kapcsolódtak be, és előadást is tartottak, hogy kedvet csináljanak a természetjáró túravezető képzéshez, annak a 40-50 embernek, akik főleg kereskedelmi célból jelentek meg és idegenforgalmi ismereteket szereznek.
-        Rendezvényük 90 %-át az egyesületeik végzik, a Szövetség minden segítséget megad nekik, hogy sikereket érjenek el és egyre több embert tudjanak beszervezni.
 
dr. Nagy Sándor: Kérdezi Bognár Máriától, hogy Heves megye mennyire tesz eleget tagdíj-befizetési kötelezettségének?
 
Mag Éva: Kérdezi, hogy milyen jellegű képzés ez az idegenvezető képzés?
 
Bognár Mária: Hagyományosan Heves megye a precíz, pontos, határidőre beküldött megyék közé tartozik.
 
Csávás István: Turizmus Részvénytársaság projekt ez az idegenvezető képzés (főleg Nemzeti Parkos és egyéb ismereteket szereznek), és ők hívtak meg minket előadást tartani. Főleg ismeretterjesztő tevékenység ez és kapcsolattartó.
 
Bognár Mária: Még egy kiegészítés a megye hozzáállásáról. Az egyetlen szervezet, amely beküldte szeptemberben az Országos Kéktúra elszámolást az Heves megye volt. (Október 15-e volt az elszámolás határideje). Külön megköszönte Csávás Istvánnak az ilyen irányú hozzáállást.
 
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Természetbarát Szövetség tájékoztatója:
Pap Sándor: Az írásos anyagot a következőkkel egészítette ki:
-        Minősítések viszonylag szép számmal vannak.
-        Nem állnak olyan jó anyagi helyzetben, 1 millió forintból gazdálkodnak évente.
-        Az aktivistáknak év végén oklevéllel és általában egy kis jutalommal köszönik meg a munkát.
 
Kalmár László: Jász-Nagykun-Szolnok megye talán a legkevésbé erdősült megyénk. Ahhoz, hogy Szolnokról vagy Jászberényből túrára elmenjenek elég sokat kell költeni, tehát ebben a megyében költséges a természetjárás. Ezt figyelembe kell venni, ha egy-egy megyét nézünk.
 
dr. Nagy Sándor: Kérdezi Bognár Máriát, hogy mennyire tesz eleget Jász-Nagykun-Szolnok megye fizetési és elszámolási kötelezettségeinek.
 
Bognár Mária: Határidőben számolta el a Közalkalmazott Egyesület az Országos Kék-túrát és nem szokott gond lenni Jász-Nagykun-Szolnok megyével a tagdíjelszámolásnál sem.
 
Az elnökség megköszönte és tudomásul vette a Heves Megyei Természetbarát Szövetség és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Természetbarát Szövetség tájékoztatóját.
 
4. Napirendi pont
 
Bársony András: Bejelentette, hogy 2007. február 1-től Kijevben fog dolgozni és fájó szívvel, de azt kell mondania, hogy a Magyar Természetbarát Szövetségnek elnököt kell választania.
Hálás mindenkinek, hogy itt lehetett ebben a csapatban az elmúlt 10 évben. Arra kérte az elnökséget, hogy ne csak azt gondolja meg, hogy kivel kell tovább csinálni, hanem azt is, hogy hogyan!
Ma arról kell dönteni, hogy kíván e az elnökség rendkívüli közgyűlést összehívni februárban, vagy majd csak a májusi közgyűlésen kíván foglalkozni az elnökválasztással.
 
Dr. Nagy Sándor: Azt javasolja, hogy mindenképpen elnököt kell választani februárban.
A Szövetség jelenlegi anyagi helyzete igényli, hogy valamilyen aktív ember belépjen az elnökségbe.
 
Bársony András: A Szövetség szempontjából szerinte is a februári elnökválasztás lenne jó.
 
ED-529 (2006.11.25.): Az elnökség 18 igen, 2 nem és 1 tartózkodással úgy döntött, hogy rendkívüli közgyűlést hív össze az elnök-főtitkári értekezlet időpontjára. A rendkívüli közgyűlésnek 2 napirendi pontja lesz: 1. Elnök választás
                                                             2. Kelet-Magyar alelnök választás
 
Nagy Gábor: A Jelölő Bizottságnak két aktív tagja van: Dománszky Zoltán és dr. Balogh Istvánné és Kelet-Magyarországi részről 1 tagot kell választania az elnökségnek.
 
Kovács Lajos: Csávás Istvánt javasolná Kelet-Magyarországi részről Jelölő Bizottsági tagnak, ha elvállalja.
 
Csávás István: Köszöni a megtiszteltetést, elvállalja.
 
ED-530 (2006.11.25.): Az elnökség egyhangú igen szavazattal elfogadta Csávás Istvánt Kelet-Magyarországi részről Jelölő Bizottsági tagnak.
 
Bársony András: 2007. február 24-ére lemond a mandátumról.
 
ED-531 (2006.11.25.): Az elnökség egyhangú igen szavazattal elfogadta, hogy az elnökség kérje fel a Tolna Megyei Természetbarát Szövetség elnökét Dománszky Zoltánt a Jelölő Bizottság elnöki posztjának betöltésére.
 
Baronek Jenő: Az elnökség köszönje meg Bársony András elnöki munkáját és javasolja, hogy bízza meg az elnökség a főtitkárt, hogy egy erkölcsi elismerést kapjon a minisztériumtól.
 
Haraszti Béla: Furcsa szituáció, amikor a munkáltató alkalmazottját bízzuk meg azzal, hogy a volt munkáltatójának az erkölcsi elismerését dolgoztassa ki.
 
dr. Nagy Sándor: Ő inkább azzal foglalkozna, hogy kit kellene elnöknek megválasztani, amikor a Szövetség ilyen gazdasági helyzetben van.
 
Bársony András: Ha valakinek, az elnökségi tagjai közül konkrét neve van, amit nem fogunk most megvitatni, hanem odaadjuk azoknak akiknek ezzel kell foglalkozni, akkor arra természetesen van lehetőség.
 
dr. Nagy Sándor: Szabó Imrére gondolt és felhívja a bizottság figyelmét, hogy kérdezze meg őt, hogy elvállalja-e vagy sem.
 
Bársony András: Szabó Imre neve őt is foglalkoztatja és neki is van lehetősége, hogy tegyen javaslatot.
 
Thuróczy Lajos: Az elnökségben eddig soha nem hangzott el név a később megválasztott elnökre, ezt mindig a régi elnök, főtitkár és a Jelölő Bizottság hozta össze.
Nem döntő az, hogy ma egy nevet mondjunk.
 
Bársony András: Annyiban tud segíteni, hogy ott fog állni a Jelölő Bizottság sarkában, hogy minden területen a majdani név/nevek ismertek legyenek. Hogy aztán kit választ a közgyűlés az egy másik dolog.
 
Bükiné Törő Ágnes: A jövő évi ülésterv januári elnökségi ülésének napirendjeit befolyásolja e a rendkívüli közgyűlés?
 
Bársony András: Az Alapszabály értelmében a Jelölő Bizottság a jelölési munkáért nem felelős az elnökségnek.
 
ifj. Farkas György: 10 évvel ezelőtti helyzetek, nem azonosíthatók a jövőbeni helyzettel. A Szövetség nagyobb bajban van, semhogy ezt egy elnökváltással meg lehetne oldani. A hosszú távú állami finanszírozás szépen lassan a civil szervezetek mögül ki fog állni.
 
Bársony András: Mindenkinek lehetősége lesz mondani nevet és véleményt a jelölés során. Vegyük komolyan a saját Alapszabályunkat és azt, hogy ez a Jelölő Bizottság, a tagszervezetek és a közgyűlés hatásköre és nem az elnökségé.
Elnökre javaslatot a Jelölő Bizottság és a tagszervezetek tehetnek.
A teljes tisztújítás és választási periódus az előző 2004-es közgyűlés döntésének megfelel, ami 2008-ig szól. Tehát a mandátumot eszerint kapják.
 
5. Napirendi pont
 
Bognár Mária: Elnézést kért az Elnökségtől, hogy nem kaptak írásos anyagot, de sajnos most szóban sem tud számszaki adatokat mondani, mert az elmúlt időszakban a munkája 99 százalékát a Kéktúra jelzésfestési elszámolása tette ki.
Az NCA 2006-os működési támogatásából novemberben 2,4 millió forint folyt be az MTSZ folyószámlájára, 3,6 millió forint majd jövőre. Ebből a szempontból nem állunk túl jól.
Az EWV konferenciánál is van egy 1,1 millió forintos pályázatunk, ami utófinanszírozású, sajnos erre jött hiánypótlás.
Nem tudja megmondani, hogy hogyan fog állni a Szövetség, ehhez nincs elég adat a birtokában.
Nagy Sándor kérdésére válaszolva: A Híradóra 1,6 millió forintot kapunk pályázatból, amit jövő év májusáig kell felhasználni a szerződés szerint. Kéri az elnökséget, hogy 2007. május végéig tartsa meg a Híradót havilapként, mert különben nem fogunk tudni elszámolni.
 
dr. Nagy Sándor: Jó lenne, ha arra választ kapna az elnökség, hogy a jelenlegi bankszámlaszámokon lévő pénzeszközök várható befolyása alapján a december 2-i és január 2-i béreket és a közüzemi számlákat ki tudja-e fizetni a Szövetség!?
A 2007. januári elnökségi ülésen a Híradó megjelenésével kapcsolatos dolgokat le kellene zárni, valamilyen anyag ismeretében.
 
Bognár Mária: A Híradó költsége havonta: kb. 185.000,-Ft.
 
Kovács Tamás: A Híradóval kapcsolatos dolgokról most kell dönteni, mert éves előfizetés van. Ő szeretné, ha lenne Híradó.
 
Bársony András: Megmagyarázhatatlannak tartja, hogy egyesületenként a Természetbarát Híradóból 1 példányt ne fizessenek elő, ami 1,5 ember tagdíja.
 
Mag Éva: Ha az 1,6 millió forintos pályázati pénz bejön, akkor még rentábilisak is vagyunk.
Az év közben jövő egyesületeknek ez az egyetlen egy dokumentum, amit oda tudunk adni, hogy lássátok ezek vagyunk és szeretnénk szóróanyagként is használni. Ha megszüntetjük, akkor nekünk perifériánk nem sok minden van.
 
Bittó Sándor: Kaptunk tájékoztatást az elmúlt nyolc hónapról, ami azt bizonyította, hogy vannak nehézségeink, de nincs csődhelyzet. A Számvizsgáló Bizottság nevében megállapította, hogy a fedezeti elv, az óvatosság elve és az a biztonság, hogy a Szövetség szabályszerű tevékenységet folytat, nem pazarló gazdálkodást. Ezt az elnökségnek tudomásul kell vennie.
Megköszönte Bársony András elnök 10 éves munkáját.
 
dr. Nagy Sándor: Sokkal kevesebben olvassák, szereznek információt a Híradóból, mint amennyi hányadát leköti a központnak. Közvetve is költség, idő, amit másra is lehetne fordítani.
Annyi Híradót kellene a tagszervezeteknek rendelni, ahány egyesületük van.
 
Quitt András: Hetente, kéthetente tájékozódik a Szövetségben a pillanatnyi helyzetről. Ő is azt mondja, hogy nehéz körülmények között vagyunk, de nincs csődhelyzet.
 
Bársony András: Nehéz körülmények között gazdálkodunk, nem a szervezettel szimpatizáló külső környezetben. Sokfelé pályáztunk kisebb összegekben sikeresen, ami pozitívan minősíti azok munkáját, akik ezeket a pályázatokat összerakták forintokból.
Nem javasolja a Híradó 2 havonta történő megjelenését.
 
dr. Nagy Sándor: Javasolja, hogy a Híradó 2007-ben havilap maradjon, de szeptember-októberben térjünk vissza a 2008. évi megjelenésre. A Híradó árát 2007-ben emelni kell.
 
Bársony András: Javasolja, hogy a 2007. évi Híradó előfizetés díja havonta 200,-Ft, az éves előfizetés díja pedig 2.000,-Ft legyen.
Kérjük fel a tagszervezeteket, hogy minimálisan mindenki fizessen elő 1 példányszámot a Híradóra.
 
ED-532 (2006.11.25.): Az elnökség egyhangú igen szavazattal elfogadta, hogy a 2007. évi Híradó előfizetés díja havonta 200,-Ft, az éves előfizetés díja pedig 2.000,-Ft legyen.
Az elnökség felkéri a tagszervezeteket, hogy minimálisan mindenki fizessen elő 1 példányszámot a Híradóra.
6. Napirendi pont
 
Bársony András: A január 27-i elnökségi értekezlet napirendjei között az szerepeljen, hogy az „MTSZ 2007. május 12-i Közgyűlés napirendi pontjainak elfogadása”.
 
Haraszti Béla: Javasolja, hogy a következő két vagy három évben minden elnökségi ülésen foglalkozzunk azzal, hogy hogyan tudunk tovább lépni. Pld. már a januári értekezleten feszegetnénk, hogy az Új Magyarország terven keresztül hogyan juthatnánk pályázati támogatásokhoz. Melyek azok a szervezetek, akikkel együtt tudunk működni. Gondoljuk végig közösen, hogy mik lehetnek azok a témák ehhez a fejlesztési tervhez kapcsolódóan, amit elő kell készíteni.
 
Quitt András: El kell döntenünk a jövőt illetően, hogy az Alapszabályban meghatározott célkitűzéseinket hogy aktualizáljuk az elkövetkezendő időszakra vonatkozóan és 2007. I. félévben napirendre kellene tűzni ennek a kérdésnek az eldöntését, annak függvényében, hogy az elnökség megbízásából a bizottság előre jutott e a kérdésben.
A 2007. június 2-i elnökségi értekezleten javasol napirendet ebben a témában.
 
Kovács Tamás: Nagy Gábor létrehozott egy ad.hoc bizottságot 18 fővel, az átvilágítás tapasztalatait felhasználva célja volt, hogy megpróbáljon olyan javaslatokat kidolgozni, amelyik javítaná a Magyar Természetbarát Szövetség eddigi tevékenységét. Ez a bizottság kétszer ülésezett. Javasolta a jelenlévőknek, hogy mindenki próbáljon egy olyan analízist készíteni az átvilágítás alapján, hogy mérjék föl, hogy jelenleg milyen tevékenységgel foglalkozik az MTSZ és utána ebből emelje ki, hogy mi az amit csak az MTSZ központ végez és mi az a tevékenység, ami ebbe nem szerepel és kellene csinálni. Készült 3 ilyen javaslat.
A novemberi ülésen Baronek Jenővel olyan javaslatuk volt, hogy próbáljanak meg zártabb teret és irányt adni ennek a tevékenységnek, 2 konkrét célt megjelölni. Az egyik a koncepció, a stratégia kialakítása, a másik az alapszabály módosítás végrehajtása. Jelenleg 4 fő van, aki ebbe bekapcsolódna. A januári elnökségi ülésre szeretnének egy tájékoztatást adni, hogy mire jutottunk.
 
dr. Nagy Sándor: Volt egy 5 fős Koncepció Előkészítő Bizottság, ami az alapszabály változtatását járta volna körül. Elnök úr mondta azt, mivel elkészült a felmérés, nem volna célszerű ezt a bizottságot feloszlatni, hanem 5 fővel kiegészíteni. Aminek szerinte nincs értelme, mert Kovács Tamás elmondása szerint a részvétel nagyon gyenge volt.
Jó lenne, hogy amit döntöttünk ahhoz tartsuk magunkat.
Egyetért azzal, hogy jó lenne, ha ez a bizottság tájékoztatást adna, de fél attól, hogy nem lesz miről.
 
Tötösné Gados Zsuzsa: Szükségesnek tartaná, hogy mondja el a bizottság, hogy hol tart, mire jutottak, milyen ötletek vannak, mi az amin tovább gondolkodnak. Azt gondolja, hogy januárban mindenképpen kellene erről beszámolni és minden elnökségi ülésen hallani róla.
 
Bársony András: Térjünk vissza a 2007. I. féléves napirendi pontok javaslatára. A napirendi pontok tartalmáról ne nyissunk most vitát.
 
Nagy Gábor: Kiegészítésként: 6 fős volt a tavaly létrehozott bizottság, ami 5 fővel 11 főre emelkedett, illetve +1 jelentkezővel 12 főre és nem lezárt létszámúra nőtte ki magát. Szabadon lehet hozzá csatlakozni, ötlettel, építő jelleggel, hogy ezen a szervezeten javítsunk és tegyük sikeressé.
 
Bársony András: Azzal szeretné lezárni ezt a vitát, hogy amikor a bizottság tagjai úgy érzik, hogy jelentenivalójuk van, akkor tegyék az elnökség asztalára és akkor majd az elnökség eldönti, hogy hajlandó-e tárgyalni.
Javasolja, hogy adjuk ki a főtitkárnak házi feladatként, hogy vegyen maga mellé 3-4 embert és nézzék át a Nemzeti Fejlesztési Tervet (NFT) és amikor szükség van rá, akkor szóljanak, hogy most ebben és ebben dönteni kell, ha pedig tájékoztatás van akkor folyamatosan adják ki a megyéknek és a pályázni képes egységeinknek. Ez nem elnökségi feladat, hanem szakmai feladat.
 
Nagy Gábor: Ha valaki szeretne önkéntesként jelentkezni, akkor tegye meg, illetve ha NFT-vel kapcsolatban bármi információval rendelkezik kéri, hogy ossza meg vele. Kéri a segítséget, hogy ez a szervezet jól működjön.
 
Bársony András: A Koncepció Előkészítő Bizottság és Alapszabály Előkészítő Bizottság tájékoztatójával egészült ki a 2007. január 27-i elnökségi értekezlet napirendi pontjai.
A 2007. április 7-i elnökségi ülés időpontja március 31-re módosul.
 
ED-533 (2006.11.25.): Az elnökség egyhangú igen szavazattal elfogadta az MTSZ elnökségének 2007. évi I. félévi üléstervét a fenti módosításokkal együtt.
 
Az MTSZ Elnökségének 2007. év I. félévi ülésterve
 
Javaslat az elnökségi ülések napirendi pontjaira:
 
(Az eddigi gyakorlatnak megfelelően minden elnökségi ülésen napirendi pontként szerepel az előző ülés jegyzőkönyvének elfogadása, a főtitkári tájékoztató és az „egyebek”)
 
2007. január 27.  elnökségi értekezlet
 
-        Elnök-főtitkári értekezlet programjának elfogadása
-        MTSZ 2007. május 12-i Közgyűlés napirendi pontjainak elfogadása
-        Tájékoztató a megyei (regionális) szövetségek, bizottságok tevékenységéről
-        Tájékoztatás az MTSZ szervezetén belüli képzési rendszerekről
-        a.) Koncepció Előkészítő Bizottság és
b.) Alapszabály Előkészítő Bizottság tájékoztatója
 
2007. március 31. elnökségi értekezlet
 
-        Az MTSZ 2006. évi közhasznú beszámolója
-        Az MTSZ 2007. évi költségvetési terve
-        Az MTSZ elnökségének beszámolója a Közgyűlésre
-        Tájékoztató a megyei (regionális) szövetségek, bizottságok tevékenységéről
 
2007. június 2.  elnökségi értekezlet
 
-        Kitüntetések elfogadása
-        Tájékoztató a megyei (regionális) szövetségek, bizottságok tevékenységéről
 
7. Napirendi pont
 
Kalmár László: Szóban is kiegészítette a Történeti Bizottság munkájáról szóló írásos anyagot.
 
Bársony András: Kérünk mindenkit, hogy aki reklamálni akar, az ne küldje be az anyagát. Mindenkinek saját legbelső szervezeti és személyes érdeke, hogy az általa vezetett építő csapat kellő helyet kapjon a Történeti Bizottságban. Aki már egyszer hozzájárult, hogy az MTSZ kiadványaiban a paraméterek megjelenjenek róla, attól már külön engedély nem kell.
Ha a „Ki kicsoda” típusú dologban szeretnénk sokkal bővebb adathalmazt publikálni, akkor kérjük a lap aljára odaírni, hogy kérjük nyilatkozzon, hogy melyik adat közléséhez nem járul hozzá.
 
dr. Nagy Sándor: Nem tartja szerencsésnek, hogy miért pont az első és az utolsó elnök, főtitkár visszaemlékezése szerepel a tartalomban. Nem volt olyan sok elnök és főtitkár 20 év alatt és úgy gondolja, hogy adjuk meg a lehetőséget, hogy mindenki leírja észrevételeit, a megvalósított és meg nem valósított dolgokat.
Ide tartoznak még az Aranyjelvényes Túravezető mozgalmai a Szövetségnek.
Javasolja, hogy kerek egészében számoljunk be az elmúlt 20 évben történtekről.
A honlapunkon legyen egy olyan rész, hogy Történeti Bizottság, és itt meglenne, hogy milyen évjáratú könyvek vannak a Szövetség birtokában. Ez azért lenne nagyon jó, mert akkor a hagyományozók eszébe jutnánk.
 
Bársony András: Ő is célravezetőnek tartaná a könyveket katalogizálni, ami hihetetlen nagy felkészültséget igénylő munka.
Kérjük fel a Történeti Bizottságot, hogy először próbálják meg felmérni azt a hihetetlen dokumentum halmazt, ami itt van és ők tegyenek javaslatot arra, hogy ennek milyen legyen a feldolgozása.
 
Tötösné Gados Zsuzsa: Az aranyjelvényes túravezetőknek szerinte is mindenképpen meg kellene jelenniük ebben a kiadványban a „Ki kicsoda” rovatban.
 
Bársony András: Egy magára valamit adó szervezetnek ebben a kiadványban benne kell lennie az összes kitüntetettnek, minősítettnek.
 
Mag Éva: Ha ebbe a 20 éves kiadványba ők, sőt a szakági szervezetek is benne lehetnek, akkor egységesebb képet lát.
 
Thuróczy Lajos: Nem lehet teljességre törekedni, ez 20 év, ebbe nem kerülhet bele minden, sőt Ő azt is el tudja képzelni, hogy csak az első, jelenlegi főtitkár, elnök kerüljön bele az évkönyvbe.
Fontosnak tartaná a könyvtár rendbe hozását, ami óriási feladat. Fel kellene venni a Sport Múzeummal is a kapcsolatot, hogy ők mire képesek. Ezt kellene a Történeti Bizottságnak kitalálni és javaslatot tenni.
 
Bársony András: Javasolja: Írjuk ki, hogy 2007. január 15-ig várjuk egy rövid a saját megyéink 20 évéről szóló beszámolót.
 
Kovács Tamás Attila: A Testnevelési Egyetem Sport Szakkönyvtárának vezetőjével tudna minket összehozni és szerinte az Ő szakmai munkájukkal sikerülne a könyvtár rendbe hozása.
 
Bársony András: Ezt nagyon jó javaslatnak tartja. Főtitkár, elnök, bizottsági elnök úr menjenek el és üljenek le a könyvtár vezetőjével beszélni.
 
Kalmár László: A kitüntetéseknél belekalkulálta az Aranyjelvényes túravezetőket is, de csak azokat, akik az elmúlt 20 évben lettek azok. Persze ez az egyéb más kitüntetésekre is vonatkozik.
 
Az elnökség tudomásul vette Kalmár László tájékoztatóját a Történeti Bizottság eddigi munkájáról.
 
8. Napirendi pont
 
Kovács Tamás Attila: Szóban is kiegészítette az MTSZ Sí Bizottságának írásos beszámolóját és felajánlotta segítségét továbbra is.
Nagy Gábor: Megköszönte Kovács Tamás Attila munkáját.
 
Az elnökség megköszönte és tudomásul vette az MTSZ Sí Bizottság beszámolóját.
 
9. Napirendi pont
 
Nagy Gábor: Szóban is kiegészítette a „2007., 20/50 az évfordulók éve” és az „Aktív Turizmus Éve 2007” című írásos anyagokat.
 
Quitt András: Kérdezi, hogy az „Aktív Turizmus Éve 2007” anyagban a tervezett eszközök között a „Garantált természetjáró túrák területenként/régiónként” ez alatt a nyílt túrák értendők részükről?
 
Nagy Gábor: Szeretné, ha például az ő szerdánkénti nyílt túrájuk az Olajipari Természetbarát SE rendezésében és minden olyan nyílttúra, ami garantált szombati, vasárnapi túra szerepelne ebben.
 
Haraszti Béla: Javasolja a tervezett eszközökhöz, hogy akciónapot kellene tartanunk a mérges zöld szervezetek mintájára.
 
Az elnökség tudomásul vette Nagy Gábor tájékoztatóját a „2007. 20/50 az évfordulók éve” és az „Aktív Turizmus Éve 2007” című napirendi pontokról.
 
10. Napirendi pont
 
dr. Nagy Sándor: Különböző információkból úgy tudja, hogy ez volt a Szövetség 2006. évi legsikeresebb, anyagi szempontból a legszerencsésebb vállalása és mindenképpen növelte a Magyar Természetbarát Szövetség image-át.
Megköszönte Thuróczy Lajosnak a sikeres munkát.
 
Nagy Gábor: 6 millió Ft körül sikerült támogatót találni ehhez az eseményhez.
 
Bársony András: Egy ilyen konferenciának a megszervezése - ha igénybe veszünk egy rendezvényszervező irodát - , akkor 5-10 millió forint között van.
Akik ezt az egészet megszervezték és lebonyolították, azok a legjobb értelembe vett társadalmi munkásai voltak ennek a rendezvénynek, ide nem értve azt a néhány tolmácsot.
Összegzésképpen azt gondolja, hogy nemcsak anyagi értelemben nincs csődben ez a Szövetség, hanem erkölcsi és szakmai értelemben sem.
 
Az elnökség nevében Bársony András megköszönte Thuróczy Lajosnak a Budapesten rendezendő 2006. évi EWV Közgyűlés sikeres lebonyolítását és odaadó munkáját.
 
 
11. Napirendi pont (Egyebek)
 
-        Tájékoztató a Kék-túra útvonalak festéséről:
Pálmai Vencel: 1 megye volt, ahova már szeptemberben elmentek útvonalfestést ellenőrizni, mert ők már olyan hamar készen lettek. A többség azonban szeptember utolsó 1-2 hetében és utána 1, 2, 3 héttel küldte be az elszámolásokat. Összességében pozitív a kép és mindenkitől elfogadták az általa végzett munkát, erről kapott mindenki egy levelet, amiben arról kaptak tájékoztatást, hogy X időszakban ellenőrizték, adott hibákkal de mégis elfogadták, megfelelőnek találták a festést és a szerződésben foglaltak szerint a pénzt átutalták.
 
Az elnökség tudomásul vette Pálmai Vencel tájékoztatóját a Kék-túra útvonalak festéséről.
 
Egyebek továbbá:
Bükiné Törő Ágnes: A 2007. évi védett napok között a „Dunántúli Vezetők Értekezlete (Veszprém megye)” helyes dátuma augusztus 24-26.
 
Bejelentette, hogy 2006. október 19-én Kovács Ferenc lett a Fejér Megyei Természetbarát Szövetség elnöke.
 
dr. Nagy Sándor: A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség pár héten belül nyomdába adja saját maga által finanszírozott Magyarország Sziklamászó Hegyei című kalauzát, ami kétnyelvű lesz. Továbbá úgy döntött az Elnökségük, hogy 2007-ben kiadják a négykötetes Tátra kalauzt.
 
Tötösné Gados Zsuzsa: Kéri, hogy az érvényesítésnél az elszámolás táblázatban legyen egy olyan rublika, hogy mennyivel számoltak már el év közben.
 
kmf.
 
Készítette a magnófelvétel alapján:
 
                                                                  Nagyné Kárpáti Tímea
Hitelesítette:
 
 
      Ifj. Farkas György                                                                     Quitt András
4588 alkalommal
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 027 regisztrált felhasználó
 • 2 395 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 5 esemény
 • 2 931 megjelent cikk, hír
 • 274 belső oldal
 • 2 234 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter