2022. október 01., szombat - Malvin
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

XXII. EKE Vándortábor

Szépvíz, 2013. július 29. - augusztus 4.
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Aki már volt EKE vándortáborban, azok többsége érdekes módon nem a túrákra emlékezik elsősorban, hanem a beszélgetésekre, a találkozásokra, a barátkozásokra. Mert egy EKE táborban ez a lényeg. Akkor is, hogy ha most is 25 különböző nehézségű és műfajú túra közül lehetett választani.

Így a nehéz, közepes és könnyű gyalogostúrák mellett volt buszos, szekeres, kerékpáros út is. A célterület elsősorban a Keleti-Kárpátok volt: a Hagymás-masszívum, a Csíki-havasok, ill. a Gyimes és a Csíki-medence volt.


A tábor szép helyen települt, a Szépvízi-víztározó gátja alá, a Csíkot Gyimessel, Moldvával összekötő hágó Hargita felőli aljába. A történelmi emlékekben és természeti értékekben igen gazdag környék kiváló túrákat kínált.
 


Az ünnepélyes megnyitón beszédet mondott Szabó Károly a Csíkszéki EKE elnöke, Ferenc Tibor, Szépvíz község polgármestere, Dezső László, az országos EKE elnöke, Korodi Attila, a Vándortábor fővédnöke, RMDSZ parlamenti képviselő, volt környezetvédelmi miniszter, Szőcs Ernő, a Magyarországi Kárpát Egyesület elnöke és Németh Imre (MTSZ).
 


A nyitó nap után négy napig a túráké volta főszerep. A hajnali indulások busszal vagy gyalogosan történtek. Így volt nehéz 13 órás és könnyű 12 km-es túra is, s közte minden változat. Még gyerek túra is indult. Népszerű volt a Naskalat, a Határkő, a Jávárd és a fotós túra. Mire igazán elfáradtak a résztevők, már zajlott is a színvonalas záró est.
 


A több mint 1300 regisztrált résztvevő jelentős része, kb. úgy egyharmada, magyarországi  volt, a többség romániai, de érkezetek az USA-ból, Belgiumból és Szlovákiából is. A tavalyi hargitai EKE vándortábor szervezői magasra emelték a mércét a csíki rendezők számára, ám a mostani gyakorlatlan rendező gárda (alig három éves a Csíkszéki EKE szervezet) meglepően jól teljesített.

Az EKE következő, XXIII. Vándortábora 2014-ben a Várfalvához tartozó Kövenden lesz. A közel egy hét alatt a Torockói-hegység, Aranyosszék és Torda természeti értékeivel ismerkedhetnek a táborlakók. A tábor közelsége majd talán még több anyaországi résztvevőt vonz. Fontos célpont lesz a Tordai-hasadék, ahová öt különböző tematikájú és nehézségű programot terveznek a szervezők, különlegességként sziklamászó és barlangjáró túrákra is lesz lehetőség. A programokat majd borkóstolók, biciklis- és szekeres kirándulások egészítik ki, de lesz sokféle műhely, bemutatók, tábori óvoda, adrenalin sarok, sporttevékenységek, szórakoztató programok.

Szöveg és kép: Németh Imre.

Cikk első megjelenése: 2013-08-22 08:44
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 5 esemény
 • 3 104 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter