2022. december 04., vasárnap - Borbála, Barbara
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

XVIII. Gyalogtúrázók Országos Találkozója (GYOT)

Közel nyolcszáz természetbarát találkozott Sopronban
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Immár tizennyolcadik alkalommal keltek útra a Magyar Természetbarát Szövetség hívására a természetjárás szerelmesei, hogy az ország valamelyik gyönyörű vidékén együtt ünnepeljék a pünkösdöt. Idén Sopron adott otthont e nagy hagyományokkal rendelkező szabadidős programnak, amely városismereti sétával és versennyel, vezetett-, teljesítmény- és vegyes (autóbuszos-gyalogos) túrákkal, valamint sokszínű esti programokkal várta a vendégeket.

 
A Sopron város főterén tartott ünnepség után – amelyen Szabó Imre elnök úr megnyitotta a XVIII. GYOT-ot – a városba érkezett több mint 700 vendég elfoglalta a szállásokat, majd a helyi természetjárók vezetésével a város nevezetességeit tekintette meg és jó boraival ismerkedett. Már aki nem tette meg ezt már jóval a nyitóünnepség kezdete előtt.
 
Az elkövetkező napok színes programjaiból mindenki kedve szerint válogathatott, bár igaz, hogy néhány programnak olyan nagy volt a keletje, hogy szinte reménytelen volt az utolsó pillanatban csatlakozni. Ilyen volt a Mira-vizeséshez indított autóbuszos-gyalogos túra is. Sokan indultak gyalogosan, vagy kerékpárral felfedezni a környéket csak úgy, „egy szál térképpel”, de a többség inkább a vezetett túrák, vagy a teljesítmény túrák valamelyikét választotta.
 

 
Utólag többen panaszkodtak arra, hogy a teljesítmény túrák előkészítése, kijelölése nem volt megfelelő, s ezért jó pár kilométert rá kellett még dolgozni az eredetileg tervezett távokra, s a pünkösd miatt, a központi táborba (Brennbergi Gyermek és Ifjúsági Tábor) történő be és kiszállítás is akadozott. Így táborban rendezett esti programok után sokan indultak neki az éjszakának, hogy a táborból a városban lévő szálláshelyükre elbandukoljanak.
 
Tehát, ahogy ez lenni szokott kisebb-nagyobb fennakadásokkal ugyan, de nagyon sikeresen zajlott a találkozó. S persze elhangzott most is, mint mindig: „Nem tetszett? Csinálj jobbat!” Na és ilyenkor azért nem nagy a tülekedés, mert bizony ez nagyon nagy munka. A jövő évi program rendezési joga mégis elkelt, s a gyenesdiási polgármester át is vette a vándorserleget a záróünnepségen. Az ottani természetjárókkal együtt ők is megtapasztalhatják, hogy milyen nemes, ám sokszor hálátlan feladat ilyen hatalmas programokat szervezni.
 
A záróünnepség azért is említést érdemel, mert hagyományosan ekkor kerülnek átadásra a minősítések, s a helyi szervezők nevében Bartokos Alfréd ekkor adta át Rákóczy Józsefnek a Győr-Moson-Sopron Megye Természetjárásáért díjat.

 
Azért az időjárásra nem lehetett panasz. A több hetes esős időt követően négy napos szikrázó napsütés kényeztette a találkozó vendégeit, akik közül többen csak szusszantak egy kicsit és már indultak is Kőszegre, ahol még pünkösd hétfőjének késő délutánján, a Magyar Természetbarát Szövetség következő országos programjának, az OKT50, azaz a Jubileumi Országos Kéktúra tábornyitására került sor. De erről már egy másik alkalommal szólunk.
Cikk első megjelenése: 2011-06-14 18:56
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 480 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 2 esemény
 • 3 115 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter