2023. március 21., kedd - Benedek
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

XVIII. Erdők hete programok

Fedezd fel az erdőt az erdészekkel!
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A magyar erdők turisztikai szerepére hívta fel a figyelmet Ugron Ákos Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára szeptember 27-én a XVIII. Erdők Hete nyitórendezvényén a Székesfehérvár melletti Gaja-völgyi Tájcentrumban. Országszerte színes programokkal várják az érdeklődőket, többek között a Pilisi Parkerdő Zrt. valamint a Budakeszi Vadaspark is készül az eseményre.

A hazai erdőgazdálkodók a korábbi évekhez hasonlóan országszerte több tízezer látogatót várnak szeptember 29. és október 5. között a XVIII. Erdők Hete programsorozat eseményeire. A hazai erdők értékeit szakértő vezetéssel bemutató, az erdészeti erdei iskolák tananyagára épülő programok között lesz játékos természetismereti tudáspróba, térképes ügyességi verseny, kisvasutas kirándulás és még a csillagösvényen való tájékozódást is megtanulhatják az érdeklődők.


A Földművelésügyi Minisztérium és a programokat összefogó Országos Erdészeti Egyesület a XVIII. Erdők Hete rendezvényein keresztül a magyar erdők turisztikai szerepére kívánja felhívni a figyelmet. A magyarországi erdőterület – ezen belül különösen a több mint egymillió hektárnyi állami erdő – az ország leglátogatottabb turisztikai attrakciói közé tartozik” – mondta Ugron Ákos Gábor állami földekért felelős helyettes államtitkár az Erdők Hete nyitórendezvényén, a térség állami erdeit kezelő VADEX Zrt. Gaja-völgyi Tájcentrumában.

  

  

A megnyitón elhangzott, hogy évente több tízmillió látogató keresi fel gyalogosan, kerékpárral vagy éppen lóháton a hazai természeti értékek legnagyobb részét őrző erdőket.


A fehérvárcsurgói nyitórendezvény, amely egyben a „Muzsikál az erdő a Királyi Erdőben” programja is, az egész család számára kínált változatos programokat. Az erdei ügyességi pálya, a tájékozódási verseny és az erdei kerékpártúra mellett képzőművészeti és zenei programok is helyet kaptak. A 11 éve a Mátrából indult kezdeményezés után most először rendeztek „Muzsikál az erdő” programot a Dunántúlon, ahol többek között erdei szimfonikus koncertet adott a Győri Egyetemi Zenekar Ménesi Gergely karmester vezényletével, valamint felavatták Józsa Judit, a Magyar Kultúra Lovagja Összetartás című emlékplakettjét. A rendezvény szervezői példát szeretnének mutatni abban, hogy Magyarországot csak összetartással lehet előre vinni. A helyi programok szervezésében részt vesz Az Erdőért Egyesület és a Fejér megyei Természetbarát Szövetség is.

  

Sokan találkoznak a Pilisi Parkerdő Zrt. erdeiben a zöld terepjárókkal, néha erdei utak lezárása, az erdőjárás átmeneti kényelmetlenségei jelzik a tevékenységüket, de csak nagyon kevesen vannak, akik ismerik az erdészek mindennapi szakmai munkáját. Pedig munka akad bőven: Magyarország erdeinek egészsége, az erdővel borított területek arányának fokozatos növekedése például Budapest környékén az erdészek tudatos és a természet ösztönös tevékenységének szinergiáján alapszik. Az erdész (öko)szisztematikus szakmai munkával segíti a természet folyamatos megújulását.

  

De mit is jelent ez? Az erdész, ha az erdőért dolgozik, miért vágja ki időnként a fákat? Miért nem hagyjuk, hogy a fák „az égig érjenek”, miért nem hagyjuk magára az erdőt?

Az erdők élete lehet szinte végtelen (örökerdő), de bennük az egyes fák élete véges. Az elöregedő fák egy részét gazdasági értékük elvesztése előtt érdemes kitermelni. A fa értő és gondoskodó kezekben az ősidőktől fogva folyamatosan megújuló energia és nyersanyag forrásként szolgál. Napjainkban az erdők megújulását segítő erdészeti tevékenység, valamint az erdei fa feldolgozása sok-sok ember számára biztosít munkahelyet, megélhetést. Magyarországon az erdők területe és élőfakészlete folyamatosan növekszik: a magyar erdők területe a trianoni békeszerződés mélypontja óta 1,2 millió hektárról 2 millió hektárra növekedett. Az Európa legszigorúbb erdőtörvényeként is emlegetett magyar erdőtörvény értelmében az erdőterület nem csökkenhet, az erdőt minden esetben meg kell újítani, ezért hazánkban a fakitermelés sohasem az erdő irtásával egyenlő; hiszen az erdészek, így a Pilisi Parkerdő Zrt. szakembereinek is mindenkori célja, hogy a jövő generációi számára stabil erdei ökoszisztémát, egészséges, önmagukat megújítani képes erdőket biztosítsanak.

  


Az erdőfelújítás történhet természetes vagy mesterséges úton. A természetes felújítás során a területen álló, letermelt idős állomány által termett magokból vagy sarjakból fejlődő csemeték számára biztosítják az életfeltételeket. A Pilisi Parkerdő Zrt. területén az erdőfelújítások közel 70%-a természetes úton történik. Azokon az erdőterületeken, ahol a termőhely vagy a fafajok adottságai miatt a természetes folyamat nem követhető, oda az erdészek a szaporítóanyagot (mag, csemete, dugvány) mesterségesen juttatják ki.

A Pilisi Parkerdő Zrt. legfontosabb szakmai alapelve, hogy a természetes erdőkben (őserdőkben) lejátszódó folyamatokat tekinti mintának, ezért a Budapest környéki területeken az ökoszisztéma minden részére kiterjedő erdőkezelést végeznek. Emellett a Parkerdő szakmai munkájába a természetvédelem és az erdőkben egyre növekvő intenzitású turizmus szempontjait is folyamatosan beépítik. Többek között ennek a szakmai szemléletnek és gyakorlatnak az eredménye, hogy a folyamatos erdőborítással (pl. szálalás) kezelt örökerdők területének aránya a Pilis és a Visegrádi-hegység erdeiben is eléri a 38%-ot.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt., Országos Erdészeti Egyesület.


ERDŐK HETE

"Fedezd fel az erdőt az erdészekkel!" – Az Erdők Hete jelmondata összefoglalja az 1997 óta rendeszeresen megszervezett eseménysorozat fő céljait. A Magyarország területének egyötödét borító erdőállomány páratlan gazdagságát, közjóléti és a nemzeti vagyonban betöltött szerepét hivatott megismertetni a legszélesebb nyilvánossággal. Mindezt az erdőket legjobban ismerő, szakavatott vezetők, az erdészek segítségével, akik napi munkájuk csodáit osztják meg az érdeklődőkkel.

Az Erdők Hete programsorozatot az Országos Erdészeti Egyesület Erdészeti Erdei Iskola Szakosztálya indította útjára, ezért a programok alapját az erdészeti erdei iskolák tananyaga, módszertana adja. A vezetett túrák, terepi foglalkozások, játékos vetélkedők mellett ma már erdei koncert, sportverseny, erdei nyílt nap és különféle akciók is színesítik a kínálatot. A programok az ország minden részén, a legtöbb nagyvárosban számos látogatót vonzanak.

A rendezvénysorozat meghonosodását mutatja, hogy  2009 óta az erdőtörvény rendelkezik megtartásáról, témáját és időpontját a vidékfejlesztési miniszter jelöli ki. A korábbi évek hagyománya és sikeres szervezése alapján az Országos Erdészeti Egyesület a miniszter felkérésére szervezőként közreműködik a mintegy száz helyszínen zajló eseménysorozat koordinálásában.

Az idei Erdők Hete keretében országszerte zajló közel száz program részletei megtekinthetők a www.erdokhete.hu oldalon, ahol az elsőtől a napjainkig valamennyi rendezvénysorozatról is olvashatunk.
Cikk első megjelenése: 2014-09-30 18:42
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 23 esemény
 • 3 141 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter