2021. április 15., csütörtök - Anasztázia, Tas
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

XIII. IVV Olimpia

Beszámoló
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Június utolsó hetében Észak-Olaszországban, Dél-Tirolban rendezték meg a XIII. IVV Olimpiát.  Plzen, Antalya után Komárom-Esztergom megyét, valamint Magyarországot ismét a Tatabányai Volán SE természetjáró szakosztálya képviselte 57 fővel, de a Vulkán, a Lokomotív, a Tatai AC, a Lővér SE , a PTSE és a TFSZ néhány tagja szintén a csoporthoz tartozott, és Bonyhádról is érkezett egy 36 fős IVV csoport.

Az olasz rendezők Val Gardena völgyében három egymás mellett fekvő városkában, St.Ulrichban, St.Crisinában és Wolkensteinben szervezték az IVV eseményeket, gyalogos túrák, kerékpár és úszás sportágazatokban.


2009-ben az Unesco felvette a Dolomitokat a világ legszebb tájainak sorába, ezért is választották ezt a helyszínt 15-16 ezer természetjáró számára több mint két tucat országból.

A szállást ideje korán a budapesti Fratelli Goldoni utazási iroda biztosította  magas színvonalon. A szervező munkát Horváth Zoltánné, a szakmai munkát ifj.Horváth Zoltán vállalták önként a csoport érdekében.

A Nordic Walking népszerűségére jellemző, hogy a csoport több mint a fele használta az igen jó szolgálatot tett botokat, de ez nem véletlen, hiszen már második éve részesei a Magyar Szabadidősport Szövetség Nordic Walking programjának.

A napi programok állandó része volt az 1500 m-en fekvő helységek között a hegyi utakon a túrázás. Ki-ki választhatott 5, 11, 18, 24 és 42 km-t, azaz maratoni távot.

Minden délután viszont a környező 2000-es és 2500-as csúcsokat hódították meg – de ezúttal már felvonókkal. Kiváló lehetőségük volt a Val Gardena Kártya használata, hiszen 50%-os kedvezménnyel jutottak hozzá, aztán mindenhova, mindennel ezzel közlekedhettek. A programok végeztével – főleg a gyerekek – örömmel ugrottak a szabadtéri meleg jacuzziba.


A csoport tagjainak életkora 6 év és 80 év között volt, de feltűnően sok volt a család, a gyerek, a fiatal. Ezt még a norvég küldöttség is dicsérőleg állapította meg!

A túrák és csúcs-hódítások mellett jutott idő városnézésre, népművészeti vásár látogatásra és hagyomány őrző kosztümös felvonulás megtekintésére is. A megnyitó színpompás felvonulása és a záró műsor is felejthetetlenné tette az ott töltött 6 napot.


Az időjárás is megmutatta minden arcát, míg a megnyitó nap délelőttjén hóban csúszkálva jutottunk el a Seceda csúcsától  a Col Raiseren lévő felvonóig,  délután egy szál pólóban vonultunk a megnyitó ünnepségre. Szerdán még napoztunk a Seier Alm alpesi legelőjén, csütörtökön a völgyben  szitáló esőben, majd a hegyen 15 cm hóban túráztunk.

Mivel a 2015-ös XIV.IVV Olimpiát Kínában rendezik – bár egyesek kacérkodnak a gondolattal – igazán az esetleges 2017-es tervezett ausztriai olimpiát lehet reálisan megcélozni, addig is a magyarországi és szomszéd országok IVV túráin lehet gyűjteni az igazoló bélyegzőket.

Szöveg: Horváth Zoltán (a résztvevők képeivel).

A Tatai TV Híradó helyszíni felvétele itt tekinthető meg.

(Az esemény beharangozása itt volt közölve.)
Cikk első megjelenése: 2013-07-08 13:24
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 025 regisztrált felhasználó
 • 2 393 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 6 esemény
 • 2 925 megjelent cikk, hír
 • 268 belső oldal
 • 2 231 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter